KOHA: „Dovedena u pitanje kosovska državnost u potpisanom dokumentu o liniji Priština-Beograd“

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; sinoćno izdanje)

Kosovska državnost dovedena je u pitanje u dokumentu koji je kosovska strana potpisala u Berlinu, o direktnoj liniji između Prištine i Beograda.

Od početka pisma koje je Kosovo potpisalo sa tri druge strane, Uprava civilnog vazduhoplovstva Kosova naziva se Uprava civilnog vazduhoplovstva NA Kosovu, izveštava KTV.

Povezan tekst: Gazeta Express (DOKUMENT): Sporazumom o avio-liniji između PR-BG ukidaju se takse

Dokument, sažet na manje od dve stranice, u čiji je posed došla Kohavision i koji je potpisan u Berlinu, zapravo je sporazum između četiri institucije, aviokompanije Lufthansa, međunarodnog aerodroma Priština, KFOR-a i Kosovske civilne uprave.

To pokazuje da su kosovske i srpske vlasti potpisale dva različita pisma specifična za njihov rad.

Govori se o otvaranju posebne linije između Prištine i Beograda, zaobilazeći državne termine.

Izraz ASHNA, što znači „Državna agencija za navigaciju“ je zaobiđen, jer se koristi samo „Jedinica za vazdušni saobraćaj“ – termin koji se upotrebljavao pre nego da Kosovo dobije državnost.

„Strane izražavaju interes za uspostavljanje specijalne avio-linije Beograd-Priština. Jedinica za kontrolu vazdušnog saobraćaja na aerodromu u Prištini nadležna je za pružanje takvih usluga unutar sektora KFOR-a. KFOR je nadležan da se nadgledanje pružanja usluga kontrole vazdušnog saobraćaja unutar sektora KFOR-a sprovodi na bezbedan način. Jedinica za kontrolu vazdušnog saobraćaja na aerodromu u Prištini pružaće usluge kontrole vazdušnog saobraćaja za sve letelice kojima upravljaju “Eurowings” i „Lufthansa Group“ u okviru vazdušnog prostora pod upravom KFOR-a. Kao deo usluga kontrole vazdušnog saobraćaja pružaoci usluga na aerodromima imaće direktnu komunikaciju, uključujući pružaoce usluga Kontrole vazdušnog saobraćaja na beogradskom aerodromu ili bilo koje druge usluge kontrole vazdušnog saobraćaja,“ navodi se u dokumentu.

Pored toga, u sporazumu se navodi da će kosovske institucije, u skladu sa Sporazumom o ovoj specijalnoj liniji, omogućiti prevoznicima „Eurowings“ i „Lufthansa Group“ da podnesu zahtev za red letenja koristeći BKPR ICAO koda za pružanje usluge između Prištine i Beograda.

„Odgovarajuća odobrenja za vazdušni prostor ostaju na snazi bez ikakvog dodatnog odobrenja. Saglasnost zahteva registraciju i potrebne dozvole koje izdaje Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva, što se ne sme odbiti ukoliko „Eurowings“ ili prevoznik „Lufthansa Group“ budu u mogućnosti da dostave traženu i relevantnu avio-dokumentaciju, dalje se navodi u dokumentu.

Ima se u vidu i to da usluge treba da uključuju i to da će putnici biti podvrgnuti svim procedurama, zasnovanim na Sporazumu o slobodi kretanja i sporazumu o IBM postignutim u dijalogu Beograda i Prištine.

To znači da će putnici na ovoj relaciji moći da putuju sa ličnim kartama, kao i na bilo kom drugom graničnom prelazu između država, jer je to bio dogovor postignut u Briselu o slobodi kretanja.

Uprava civilnog vazduhoplovstva Kosova i Aerodrom Priština složili su se da usluge između Beograda i Prištine i obrnuto treba da se pružaju bez dodatnih nadoknada, navodi se u sporazumu.

Takođe se spominje mogućnost korišćenja dvostrukih kodova.

Podnošenje „dvostrukih kodova“ prevoznika „Lufthansa Group“ za odgovarajuće usluge trebalo bi da bude obezbeđeno u svakom trenutku, pod uslovom da su ispunjeni svi uslovi. Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva svesna je da „Eurowings“ ili „Lufthansa Group“ imaju pravo da koriste usluge drugih avio-prevoznika za ovu liniju, uz prethodno obaveštenje nadležnih organa“, piše u dokumentu koji je dostavljen KTV.

Na kraju pisma se pominje da bi Uprava za civilno vazduhoplovstvo Kosova i KFOR trebalo da postignu sporazum kojim se obezbeđuje sprovođenje ove linije, potvrđujući još jednom da je KFOR nadležan za vazdušni prostor.

„U svakom slučaju, KFOR zadržava pravo na kontrolu vazdušnog prostora iznad Kosova, u skladu sa međunarodno priznatim sporazumima misije NATO na Kosovu. U skladu sa sporazumom i dogovorom, Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva i KFOR uskladiće i potpisaće sporazum o usklađivanju postupaka o realizaciji letova Beograd-Priština, uključujući sletanje BPSAR-a. U svakom trenutku, Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva, aerodrom u Prištini i KFOR u obavezi su da obezbede bezbedan let, uključujući sletanja na relaciji Beograd-Priština,“ zaključuje se u dokumentu.

Kosovo i Srbija složili su se da pokrenu postupke za direktan let između država i tako otvore vazdušni koridor koji je Srbija blokirala od rata.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.