Grenel se zahvaljuje Tačiju, Vučiću i Brnabić: Ovaj istorijski let stvoriće poslove i otvoriti nova tržišta

Vest je ažurirana

Pošto je kao gotov dogovor potvrdio iznenadne jutrošnje najave o mogućnosti otvaranja avionske linije Beograd-Priština koje su sa srpske strane stigle od Marka Đurića, a sa kosovske od direktora Kosovske uprave civilnog vazduhoplovstva, Eseta Beriše, Ričard Grenel se u naknadnim porukama zahvalio prvo Hašimu Tačiju, potom Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić, te Lufthanzi koja će saobraćati na ovoj liniji.

„Predsednik Donald Tramp još jednom nas je poveo u istorijsku pobedu. Kosovo i Srbija potpisali su danas sporazum o stvaranju prvog direktnog leta između Prištine i Beograda u poslednjih 21 godinu. Hvala kompaniji ‘Lufthansa’, NATO-u, Robertu O’Brienu i liderima Kosova i Srbije“, saopštio je ranije danas američki ambasador u Berlinu i izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel.

Inače, vest o ovom sporazumu stigla je neposredno uoči otvaranja foruma u Davosu na kojem, osim Vučića i Tačija koji će zajedno nastupiti na jednom od panela, učestvuje i američki predsednik Donald Tramp.

Šta je Vučić poručio iz Davosa čitajte u Vučić u Davosu: Nisam oduševljen što ću pričati sa Tačijem ali me nisu birali da budem samo sa onima sa kojima mi je lepo da se izgrlim

U naknadnim porukama poručuje, prvo Hašimu Tačiju, čiju je prethodnu poruku zahvalnice Tačija njemu retvitovao: „Hvala za Vašu čvrstu posvećenost tome da ovo učinite da se desi“.

Potom je poručio srpskim liderima Ani Brnabić i Aleksandru Vučiću:

„Želimo da se zahvalimo predsedniku Aleksandru Vučiću i mom dragom premijeru Ani Brnabić za njihovu posvećenost i prijateljstvo. Ovaj istorijski let stvoriće poslove i otvoriti nova tržišta“.

Vučiću se još jednom zahvalio, pošto je retvitovao poruku srpskog predsednika iz Davosa: „Zahvalni smo ambasadoru Ričardu Grenelu i savetniku za nacionalnu bezbednost SAD-a Robertu Kobrajanu za njihovu kritičnu ulogu u pomoći da uspostavimo direktne letove između Beograda i Prištine. Srbija je spremna da pokrene više ovakvih inicijativa, i poveže ljude sa Balkana bliže jedni drugima“.

Iako vrlo aktivan na tviteru Ričard Grenel nije objavljivao informacije u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine do današnje vesti o potpisivanju dogovora za let Beograd – Priština. Osim objave informacije o potpisivanju ovog dogovora, te pojedinačnim notama zahvalnosti, našao je vremena i da odgovori na komentar novinarke Kristine Maze. Ona je, ne negirajući mogućnost da bi uvođenje ove linije moglo biti simbolična promena, ipak primetila:

„Vrlo mali broj ljudi sa Balkana imaće novca da opravdaju let od Beograda ka Prištini. Ipak je to samo 5,30 sati vožnje“.

„Trebalo bi više da razgovaraš sa biznismenima, poslodavcima i ekonomskim stručnjacima“, odgovorio joj je Grenel.

Polemika se dalje nastavila.

Pošto je dijalog Beograda i Prištine ušao već drugu godinu u blokadu, vest o „istorijskoj pobedi“ došla je iznenada, s obzirom na to da za javnost nije bilo vidljivih aktivnosti u dijalogu i pred samo otvaranje skupa u Davosu, na kojem borave i Tači i Vučić, a očekuje se dolazak i Donalda Trampa.

Najavu o „mogućnosti“ realizacije leta Beograd – Priština, izneo je prvo jutros direktor kancelarije za KiM Marko Đurić, za kosovsku javnost je to učinio generalni direktor Kosovske uprave civilnog vazduhoplovstva, Eset Beriša. Potom se oglasilo srpsko ministarstvo privrede čija je delegacija prisustvovala potpisivanju u Berlinu, uz objašnjenje da je reč o „Pismu o namerama“ aviokompanije „Lufthansa“ o uspostavljanju ovog leta.

Inače za srpsku stranu, uprkos potpisivanju sporazuma srpske i kosovske delegacije, dijalog „može da bude nastavljen tek nakon ukidanja anticivilizacijskih taksi“.

Pismo o namerama su takođe danas objavili Kancelarija za KiM, kao i kosovska strana, a pohvale, osim Grenela stižu od srpskih, kosovskih i NATO zvaničnika.

Potpisano pismo o namerama o uvođenju avio-linije Beograd Priština: Istorijska pobeda ili simboličan korak?

Đurić: Borba za Srbiju na KiM je borba za ljude, uskoro avion za Prištinu

Ideja o pokretanju avio linije nije nova ali je poslednjih nekoliko godina sa zamiranjem dijaloga skrajnuta iz fokusa javnosti. Još pre skoro tri godine vlada Srbije formirala je radnu grupu koja se bavila pitanjem pokretanja ove linije. Tokom dijaloga između Beograda i Prištine u tom periodu, srpska strana je pokušavala da pokrene rešavanje ovog pitanja ali je Priština to odbijala uz obrazloženje da se o uspostavljanju linije Beograd-Priština, može razgovarati jedino u Briselu, umesto na nivou privrednih komora, kako je pokušavano iz Beograda, te da to nije „ekonomsko“, već „političko“ pitanje.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.