Grenel u Beogradu: Vidim dobru energiju na obe strane ali mi predsednik Tramp neće dozvoliti da ovo dugo radim bez napretka

Ričard Grenel
Foto: Danas

Ričard Grenel stigao je večeras u Beograd. Iste poruke kao i u Prištini: Kosovo da ukine takse na uvoz srpske robe, Srbija da obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova. Fokus na ekonomiji. Vidi dobru energiju na obe strane, ali i upozorava da za SAD vremenski rok u kojem žele da vide napredak je kratak.

Specijalni izaslanik predsednika SAD za mirovne pregovore Beograda i Prištine razgovarao je sa grupom novinara na otvorenom u rezidenciji američkog ambasadora u Beogradu po dolasku.

„Rekao sam na Kosovu da moraju da ukinu takse, ali ću istovremeno insistirati i da Srbija prestane s kampanjom za povlačenje priznanja Kosova. To mora da se dogodi u isto vreme i, da budem iskren, mislim da će se to uskoro desiti“, kazao je, prenela je Beta.

Grenel je kazao „da poslovna zajednica želi da se to dogodi i da obični ljudi pozivaju na to“ i dodao da fokus treba da bude na razvoju ekonomije i otvaranju novih radnih mesta, a ne na političkim pitanjima.

„Osećam dobru energiju od obe strane, ali moram da kažem da što se SAD-a tiče, vremenski prostor je mali. Predsednik Tramp mi neće dozvoliti da ovo dugo radim ukoliko ne bude bilo napretka“, rekao je Grenel.

„Mi ne želimo da gubimo naše vreme“, dodao je Grenel na pitanje Radija Slobodna Evropa kada SAD očekuju da Srbija i Kosovo postignu dogovor, s obzirom na to da je dijalog koji se odvijao u Briselu uz posredovanje EU, blokiran već 14 meseci.

Grenel je rekao i da SAD nemaju posebne ideje i određenim političkim pitanjima koje će izložiti svojim sagovornicima u Beogradu, već da je njegova namera da „dve strane pogura jednu ka drugoj“.

„Imam entuzijazam da nas povedem napred, umesto da gledamo unazad, da vidim mogu li dve strane da razgovaraju i da ostvare napredak. Da li smo spremni da prošlost ostavimo u prošlosti i da krenemo napred? Mislim da je malo vremena i zaista se nadam da će i Srbi i narod Kosova i njihove vlade iskoristiti ovu priliku“, poručio je Grenel.

Deo izjave Ričarda Grenela u video prilogu Radio Slobodna Evropa (RSE)

 

Grenel je ranije danas u Prištini u odvojenim posetama sedištima kosovskih stranaka, u pratnji ambasadora SAD u Prištini Filipa Kosneta, razgovarao sa liderom Samoopredeljenja, Aljbinom Kurtijem, potom sa liderom LDK, Isom Mustafom. Sinoć se sastao sa kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem, a sutradan sa srpskim predsednikom Vučićem.

Njih trojica su se već videla pre dva dana u Davosu. Uoči samog Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, u Berlinu je potpisan Sporazum o avio-liniji Beograd-Priština za koji se kao najzaslužniji vidi Grenel, koji je inače ambasador u Nemačkoj.

O tome opširnije u prethodnim vestima:

Grenel: Avio-liniju tražili biznis lideri sa Kosova

Grenel: Nadam se da ćemo doći do tačke u kojoj su takse ukinute, a kampanja povlačenja priznanja obustavljena

Grenel: Napredak uključuje i ukidanje taksi

U Prištini, video prilog Radio Slobodna Evropa:

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.