Grenel: Nadam se da ćemo doći do tačke u kojoj su takse ukinute, a kampanja povlačenja priznanja obustavljena

Ričard grenel ispred sedišta LVV
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Specijalni izaslanik predsednika SAD za mirovne pregovore između Beograda i Prištine, Ričard Grenel, boravi od sinoć u zvaničnoj poseti Prištini. Nakon jučerašnje kratke radne večere sa kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem, danas se, takođe kratko, sastao i sa liderima pobedničkih stranaka na proteklim kosovskim izborima, Aljbinom Kurtijem i Isom Mustafom. Prema potvrdama osoblja iz ambasade, Grenel nema u planu da se sastane sa zvaničnicima Srpske liste. Nakon posete Prištini, Grenel će se uputiti u Beograd gde će se sutra sastati sa predsednikom Vučićem.

10:20 – Grenel nakon sastanka sa LDK: Nadam se da ćemo doči do tačke u kojoj su takse ukinute, a kampanja povlačenja priznanja obustavljena

Poruku da su SAD zainteresovane za ekonomski razvoj, ne i pitanje kako će vlada biti formirana, Grenel je, kako je rekao novinarima, preneo i liderima LDK.

„Podelio sam svoju viziju tačke do koje treba uskoro da dođemo, a u kojoj će takse biti ukinute i u kojoj će Srbi odustati od kampanje protiv priznanja“, rekao je Grenel, dodajući i da je sa liderima LDK razmenio ekonomske ideje za stvaranje novih radnih mesta.

„Pričali smo detaljno i projektima koje planiramo. Verujem da ćemo u bliskoj budućnosti izaći i sa novim najavama o dodatnom progresu kada je kreiranje radnih mesta u pitanju“, rekao je Grenel medijima.

Grenel je rekao da nema vremena da odgovara na pitanja novinara, ali su iz ambasade poručili srpskim novinarima da Grenel nema planove da se sretne sa Srpskom listom.

Nakon sastanka sa Grenelom, Isa Mustafa je najavio saopštenje ove stranke, dok se iz LVV niko nije obratio novinarima.

11:15 – Kao što je bilo i planirano, Grenel se odmah nakon sastanka sa Kurtijem uputio ka sedištu LDK gde će se sastati sa liderom ove stranke, Isom Mustafom.

11:00 – Grenel nakon sastanka sa Kurtijem: Pitanje formiranja vlade nije za mene, takse treba da budu ukinute

Ričard Grenel, slično kao i nakon jučerašnjeg sastanka sa kosovskim predsednikom, se danas u svojim izjavama nakon sastanka sa Aljbinom Kurtijem, fokusirao na pozive za jačanje ekonomije u regionu, izbegavajući da odgovara na politička pitanja. Rekao je da je saopštio Kurtiju da takse treba ukinuti, te da od toga zavisi jačanje privrede i otvaranje novih radnih mesta.

„Bilo mi je zadovoljstvo ponovo da sretnem Kurtija. Razgovarali smo o ekonomiji, nismo razgovarali o političkim pitanjima. Dve stvari za reći, rekao sam Kurtiju da zemlje poput Britanije i Nemačke prate situaciju. Rekli smo mu da sledi zakon ako želi da uspe. Drugo o čemu sam govorio su ekonomska pitanja. Ono što je najvažnije je stvoriti radna mesta“, rekao je on.

„Pokušavam da ignorišem politiku i koncentrišem se na ekonomiju. Veomo je važno da ako želimo da iskoristimo potencijal privrede da se takse ukinu“, poručio je Grenel medijima.

Grenel je i nakon jučerašnje kratke radne večere sa kosovskim predsednikom, Hašijem Tačijem, takođe poručio da takse moraju biti ukinute kako bi se ostvario napredak.

10:20: U ovom trenutku Ričard Grenel je stigao u sedište Samoopredeljenja u pratnji američkog ambasadora u Prištini, Filipa Kosneta.

Portparol LVV saopštio je novinarima da im je zabranjen ulaz u sedište ove stranke dok je sam Grenel rekao da će se obratiti nakon završetka sastanka.

10:15 – Grenel na sastanku sa aLbinom Kurtijem

Nakon jučerašnjeg sastanka sa kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem, izaslanik predsednika SAD za mirovne pregovore Beograda i Prištine, Ričard Grenel danas se sastaje sa liderom Samoopredeljenja (LVV) Aljbinom Kurtijem, a potom i sa liderom LDK, Isom Mustafom.

U sedište LVV pristižu i članovi ove stranke, među kojima i novi predsednik kosovske skupštine, Glauk Konjufca i čeka se dolazak Grenela.

Grenel u posetu Prištini dolazi tri dana nakon što je potpisano Pismo namere o uspostavljanju avio-linije Beograd Priština, a za koje srpski i kosovski zvaničnici najveće zasluge pripisuju upravo Grenelu. Sam sporazum potpisan je u ambasadi SAD u Berlinu, gde Grenel takođe obavlja funkciju ambasadora SAD u Nemačkoj.

Grenel se danas prvo sastaje sa Aljbinom Kurtijem u sedištu Samoopredeljenja, a potom će se sastati sa liderom LDK u sedištu ove stranke u 11:30.

Ovo neće biti prvi sastanak Grenela sa zvaničnicima LDK. Delegacija LDK sa njim se sastala u Berlinu ranije ovog meseca.

LDK je trenutno, zajedno sa Samoopredeljenjem (LVV) u žiži kosovske javnosti zbog koalicionih pregovora oko nove vlade koji se svakog dana sve više komplikuju.

Grenel se sastaje sa liderima pobedničkih stranaka na oktobarskim izborima tri dana nakon što je kosovski predsednik, Hašim Tači, lidera LVV, Aljbina Kurtija, imenovao za mandatara za sastavljanje nove vlade, ali i dan nakon što je je lider LDK, Isa Mustafa, uputio Kurtiju ultimatum da u roku od pet dana preduzme korake u pravcu postizanja sporazuma o novoj vladi, te da u suprotom treba konstatovati da nema uslova za postizanje dogovora između LDK i LVV.

Uprkos roku od 15 dana koji Kurti ima da novoj skupštini predloži sastav vlade, a koji je počeo da teče od preuzimanja mandata, zvaničnih sastanaka između lidera LVV i LDK još uvek nema.

Grenel će u petak posetiti i Beograd gde će se sastati sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.