Brnabić: Đurić danas u Berlinu o železničkom saobraćaju

Rajska Banja
Foto: KoSSev

U skladu sa najavama specijalnog izaslanika predsednika SAD za mirovne pregovore između Beograda i Prištine, danas će u Berlinu početi pregovori dve strane o obnovi železničkog saobraćaja između centralnog Kosova i južne Srbije.

Grenel je nove pregovore najavio prošlog petka, pet dana nakon što je javnost iznenada saznala da je Ministarstvo privrede potpisalo Pismo namere sa kosovskom Agencijom za civilno vazduhoplovstvo i kompanijom Lufthansa o uspostavljanju direktnog leta između Beograda i Prištine.

I dok je dogovor o avio-liniji protekao u potpunoj tajnosti pri čemu je tek naknadno predsednik Srbije, Aleksandar Vučić javnost obavestio da je „borba sa Albancima bila teška nekoliko meseci“, pregovori o uspostavljanju železničke linije ipak su najavljeni.

Kako je sinoć u emisiji Hit Tvit na RTV Pink potvrdila premijerka Srbije, Ana Brnabić, srpsku delegaciju u pregovorima danas će predvoditi direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić.

„Dakle, imali smo isti cilj, i uspeli smo to da izguramo i napravimo prvi korak, naš tim je već sad u Berlinu predvođen Markom Đurićem i sutra se nastavljaju razgovori. Ti razgovori su teški, ali to je borba za svaku tačku, svaki zarez“, rekla je sinoć Brnabić gostujući u emisiji sa ambasadorom SAD u Beogradu, Entonijem Godfrijem.

Pregovori između Beograda i Prištine obustavljeni su novembra 2018. kada je Priština uvela 100% takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Odluka je izazvala brojne proteste koje je Srpska lista organizovala u srpskim sredinama na Kosovu, a srpska vlada i njeni predstavnici isticala je redovno da pregovori neće biti nastavljani dok takse ne budu ukinute.

Pored toga što su pregovori nastavljeni bez ispunjenja tog uslova, novina je i to što delegacije sada pregovaraju i potpisuju sporazume u Berlinu, i to u ambasadi SAD u Nemačkoj, dok su do sada svi pregovori vođeni u birokratskoj prestonici EU, Briselu. Takođe nije jasna ni uloga EU u ovoj najnovijoj „berlinskoj fazi“ pregovora.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.