Grenel: Napredak uključuje i ukidanje taksi

Foto: KoSSev

„Moramo ostvariti napredak, a to znači ukidanje taksi“, napisao je večeras na Tviteru specijalni izaslanik predsednika SAD za mirovne pregovore Beograda i Prištine, Ričard Grenel, nakon kratke radne večere sa kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem u Prištini.

Iako je večeras, tokom obraćanja medijima izbegavao da pošalje političke poruke i fokusirao se na pozive za jačanje ekonomije u regionu, posebno između Beograda i Prištine, Grenel je nešto kasnije na Tviteru, zahvaljujući se kosovskom predsedniku, Hašimu Tačiju na konstataciji da je uloga predsednika SAD u postizanju konačnog sporazuma sa Beogradom, nezamenjiva, delom potvrdio navode Ministarstva privrede Republike Srbije – primena sporazuma o uvođenju avio-linije Beograd Priština podrazumeva ukidanje taksi na uvoz robe iz Srbije.

„Imao sam sadržajan sastanak sa Ričardom Grenelom na kom smo diskutovali o dijalogu između Kosova i Srbije. Zahvalio sam mu se na blagovremenoj poseti i odlučnosti koju je pokazao u ovom procesu. Naglasio sam neophodnost brzog nastavka dijaloga i da je uloga predsednika Donalda Trampa na postizanju finalnog sporazuma nezamenjiva“, napisao je Tači na Tviteru.

Grenel je odgovorio na ovu poruku Tačija sa:

„Hvala gospodine predsedniče. Moramo ostvariti napredak, a to znači ukidanje taksi“.

Kosovski mediji, Koha Ditore i Gazeta Express juče su objavili analize dokumenta navodno potpisanog u Berlinu u ponedeljak i izneli ocene da se Kosovo ovim dokumentom obavezalo na ukidanje taksi. Tu interpretaciju, danas je međutim, odbacio kosovski premijer u ostavci, Ramuš Haradinaj.

„Sporazumi o slobodi kretanja i IBM sporazum (Sporazum o integrisanom upravljanju prelazima) postignuti u okviru dijaloga Beograda i Prištine primenjivaće se na putnike, poštu i teret koji se prevoze na ovoj relaciji“, jedan je od delova navodnog Pisma namere o uspostavljanju avio-linije Beograd Priština koji, prema prištinskim medijima obavezuje Kosovo da obustavi odluku o taksama.

Kao i:

„Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva i aerodrom Priština potvrđuju da će se linija do/od Beograda/Prištine i obrnuto sprovoditi bez dodatnih poreza, naknada i dažbina za uslugu na relaciji Priština-Beograd. U svakom slučaju, porezi, naknade i dažbine neće biti diskriminišuće prirode“.

Analize ovih medija pročitajte u posebnim člancima:

KOHA: „Dovedena u pitanje kosovska državnost u potpisanom dokumentu o liniji Priština-Beograd“

Gazeta Express (DOKUMENT): Sporazumom o avio-liniji između PR-BG ukidaju se takse

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.