Kosovska strana o pregovorima o železnici: Imali smo konstruktivan razgovor

FOTO: KoSSev

Predvodnik kosovskog tima za pregovore o železničkoj liniji između Beograda i Prištine, Džem Veselji (Xhemë Veseli), izjavio je za kosovske medije da su današnji pregovori sa delegacijom koju predvodi Đurić bili „konstruktivni“ i najavio da bi oni mogli biti „uspešno zaključeni do kraja nedelje“.

„Imali smo dobre razgovore. Ostvarili smo napredak i dogovorili da pregovore zaključimo do kraja nedelje“, rekao je Veselji, inače direktor Odeljenja za drumski prevoz u kosovskom Ministarstvu za infrastrukturu, prenosi Koha.

Srpska strana još uvek nije prenela svoje utiske o toku pregovora o uspostavljanju železničke linije koje su u petak najavili predsednik Aleksandar Vučić i specijalni izaslanik predsednika SAD za mirovne pregovore Beograda i Prištine, Ričard Grenel, pod čijim se pokroviteljstvom i odvijaju ovi razgovori.

Kako Tanjug javlja, današnji razgovor je trajao duže od tri sata.

Ova faza pregovora usledila je nakon skoro godinu i po dana pauze u Briselskom dijalogu i za razliku od ovog procesa, koji se vodio na najvišem institucionalnom i predstavničkom nivou, „berlinska faza pregovora“ više liči na početnu, tehničku fazu pregovora Beograda i Prištine koja je vođena od 2011. do 2013.

Zapravo, kosovski premijer u ostavci, Ramuš Haradinaj, tvrdi da proces koji se sada odvija u ambasadi SAD u Berlinu, zapravo ne predstavlja dijalog.

„Nemam pravo da to definišem kao dijalog. Činjenica je da dolazi do nekih sporazuma i mi to pozdravljamo. Mi smo ranije tražili bezuslovan dijalog, bez ukidanja taksi“, rekao je Haradinaj, prenosi Gazeta Express.

Upravo je odluka vlade Kosova novembra 2018. da uvede takse na uvoz robe iz Srbije i BiH u potpunosti stopirala Briselski dijalog, a srpska strana je skoro svakodnevno poručivala da nema pregovora do ukidanja taksi.

Tako je bilo do pre nedelju dana, kada je javnost i u Srbiji i na Kosovu iznenađena vešću o potpisivanju Pisma namere o uspostavljanju avio-linije Beograd Priština pod pokroviteljstvom Grenela.

I taj dokument potpisalo je tehničko osoblje Ministarstva privrede RS i kosovske Agencije za civilno vazduhoplovstvo. Primena tog sporazuma uključuje i dodatnu koordinaciju sa KFOR-om koji upravlja vazdušnim prostorom iznad Kosova.

Primena i eventualnog sporazuma o železnicama će takođe biti dugotrajan proces, najavljuje danas Haradinaj i to zbog stanja u kom se nalazi železnička infrastruktura na kosovskoj strani.

„Mi imamo železničke pruge koje su povezane sa Srbijom, ali su one u lošem stanju. Mi smo u procesu rekonstrukcije sa EU. Sporazum sa Srbijom neće štetiti Kosovu. Imamo stotine hiljada ljudi koji su primorani da putuju kroz Srbiju i neki od njih će sada imati alternativu i moći će da putuju avionom. I voz može biti dobra opcija, ali ta ponuda trenutno nije realna zbog loše infrastrukture koja nije adekvatna za upotrebu“, rekao je on, prenosi Gazeta Express.

Povezani članci:

Spram Đurića u Berlinu službenici kosovskog Ministarstva infrastrukture

Brnabić: Đurić danas u Berlinu o železničkom saobraćaju

Grenel i Vučić: Započeti razgovori o železničkoj liniji BG-PR, da se ukinu takse i prekine kampanja otpriznanja

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.