Gazeta Express (DOKUMENT): Sporazumom o avio-liniji između PR-BG ukidaju se takse

Ričard Grenel Tviter
FOTO: Ričard Grenel/Tviter

Prištiniski portal Gazeta Express, objavio je večeras dokument za koji navodi da je juče potpisan u Berlinu o uspostavljanju avio linije Beograd-Priština, a za šta tvrdi da navodno poseduje kompletan dokument u odnosu na ono što su dve strane juče objavile kao „pismo o namerama“ – i to kao zasebna dokumenta o onom na šta se dve strane pojedinačno obavezuju da isporuče za slobodne vazdušne koridore. Pozivajući se na ovaj navodni dokument iz Berlina prištinske strane i KFOR-a sa Lufthanzom, Gazeta naglašava da se Kosovo njime obavezuje i da ukine takse prema Srbiji koje je odlazeći kosovski premijer Ramuš Haradinaj, uveo još novembra 2018. Takođe i da će sporazumi o slobodi kretanja i IBM sporazum (Sporazum o integrisanom upravljanju prelazima) koji su postignuti u Briselu, primenjivati i na putnike, poštu i teret koji se budu prevozili na ovoj relaciji. 

„KFOR zadržava pravo na kontrolu vazdušnog prostora iznad Kosova, u skladu sa međunarodno priznatim sporazumima misije NATO na Kosovu. U skladu sa sporazumom i dogovorom, Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva i KFOR uskladiće i potpisati Dogovor o usklađivanju postupaka o liniji Beograd-Priština. U svakom trenutku, Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva, aerodrom u Prištini i KFOR u obavezi su da obezbede bezbedan let, uključujući sletanja na relaciji Beograd-Priština“.

Dokument koji je objavila Gazeta Express prenosimo u celosti preveden sa engleskog:

Pismo o nameri za uspostavljanje Specijalne avio linije Beograd-Priština.

(BPSAR)

Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva, aerodrom u Prištini i NATO misija na Kosovu (Kosovske snage – KFOR) žele da savetuju i potvrde sledeće. Što se tiče uspostavljanja specijalne avio-linije Beograd-Priština od strane „Lufthansa Group“.

Strane izražavaju nameru da uspostave direktnu i specijalnu avio-liniju Beograd-Priština. Jedinica za kontrolu vazdušnog saobraćaja na prištinskom aerodromu nadležna je za pružanje usluge kontrole vazdušnog saobraćaja u sektoru KFOR-a. KFOR je nadležan da se nadgledanje pružanja usluga kontrole vazdušnog saobraćaja unutar sektora KFOR-a sprovodi na bezbedan način. Jedinica za kontrolu vazdušnog saobraćaja na aerodromu u Prištini pružaće usluge kontrole vazdušnog saobraćaja za sve letelice kojima upravljaju “Eurowings” i „Lufthansa Group“ u okviru vazdušnog prostora pod upravom KFOR-a.

Ovo uključuje i direktne letove iz Prištine za Beograd i obrnuto, polaske i sletanja na aerodromu Priština/Beograd u skladu sa Sporazumom sa (BPSAR). Kao deo usluga kontrole vazdušnog saobraćaja pružaoci usluga na aerodromima imaće direktnu komunikaciju, Uključujući pružaoce usluga Kontrole vazdušnog saobraćaja na beogradskom aerodromu ili bilo koje druge usluge kontrole vazdušnog saobraćaja. Kosovske institucije, u skladu sa dogovorom o BPSAR daće prava „Eurowings“ kompaniji i „Lufthansa grupe“ da podnesu zahtev za avio-liniju, koristeći ICAO kod BKPR za pružanje usluga između Prištine i Beograda. Autorizacije date i jednoj i drugoj strani za vazdušni prostor ostaće na snazi bez dodatnih odobrenja. Saglasnost zahteva registraciju i potrebne dozvole koje izdaje Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva, saglasnost će biti data u slučaju da „Eurowings“ ili prevoznik „Lufthansa Group“ bude u mogućnosti da dostavi tipičnu i relevantnu dokumentaciju za avione.

Sami letovi podležu komercijalnoj, tehničkoj i procesnoj izvodljivosti od strane „Eurowings“ ili prevoznika „Lufthansa Group“, uz punu podršku svih strana.

Prištinskim aerodromom upravljaju relevantni komercijalni operatori. Ako to zatraže „Eurowings“ ili prevoznik „Lufthansa Group“, prištinski aerodrom potpisaće sporazum zasnovan na IATA – (standardni sporazum za servis aviona) sa „Lufthansa“ – Eurowings“ odeljenjem, kojim se obavezuje da će „Eurowings“ i prevoznik „Lufthansa group“ dobiti punu podršku za pružanje usluge letenja na liniji Beograd-Priština. To uključuje ali nije ograničeno na pružanje podrške za putnike, teret i poštu, gorivo i pružanje podrške tokom sletanja i uzletanja, pružanje usluga putnicima, rukovanje teretom, poštom i prtljagom i direktan ulazak/izlazak putnika koji lete na ovoj liniji Beograd-Priština. Usluga će biti na istom nivou kao i bilo koja druga usluga od/do Prištine. Sporazumi o slobodi kretanja i IBM sporazum (Sporazum o integrisanom upravljanju prelazima) postignuti u okviru dijaloga Beograda i Prištine primenjivaće se na putnike, poštu i teret koji se prevoze na ovoj relaciji.

Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva i aerodrom Priština potvrđuju da će se linija do/od Beograda/Prištine i obrnuto sprovoditi bez dodatnih poreza, naknada i dažbina za uslugu na relaciji Priština-Beograd. U svakom slučaju, porezi, naknade i dažbine neće biti diskriminišuće prirode. “Eurowings” i prevoznici “Lufthansa Group” imaće punu nadležnost za prodaju karata, određivanje naknada za putnike i teret, kao i cene transporta pošte samo za odgovarajuće usluge između Prištine i Beograda i obrnuto.

Podnošenje zahteva prevoznika „Lufthansa Group“ da dve avio kompanije pružaju usluge prevoza na istim relacijama biće odobreno u bilo koje vreme, pod uslovom da su ispunjeni svi uslovi. Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva prihvata to da „Eurowings“ ili „prevoznik „Lifthansa Group“ imaju pravo da koriste usluge kompanija za iznajmljivanje aviona radi pružanja odgovarajućih usluga, uz prethodnu saglasnost navedenih organa. Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva i KFOR zaključiće odgovarajući sporazum kojim se uređuje sprovođenje implementacija linije Beograd-Priština. U svakom slučaju, KFOR zadržava pravo na kontrolu vazdušnog prostora iznad Kosova, u skladu sa međunarodno priznatim sporazumima misije NATO na Kosovu. U skladu sa sporazumom i dogovorom, Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva i KFOR uskladiće i potpisati Dogovor o usklađivanju postupaka o liniji Beograd-Priština. U svakom trenutku, Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva, aerodrom u Prištini i KFOR u obavezi su da obezbede bezbedan let, uključujući sletanja na relaciji Beograd-Priština.

Pismo o nameri za uspostavljanje Specijalne avio linije Beograd - Priština
FOTO: Gazeta Express
Pismo o nameri za uspostavljanje Specijalne avio linije Beograd - Priština
FOTO: Gazeta Expresss

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.