Tramp o avionskoj liniji BG – PR: Svi su rekli da je nemoguće

Vest je ažurirana

„Po prvi put u generaciji, postojaće direktni letovi između Srbije i Kosova“, sličnih pohvala na ovu iznenadnu vest bilo je juče u toku dana sa svih strana, ali ova konkretna došla je noćas od strane američkog predsednika, Donalda Trampa.

Tramp se u objavi na Tviteru posvećenu ovom dogovoru zahvalio svom izaslaniku za mirovne pregovore izneđu Srbije i Kosova i ambasadoru SAD u Berlinu, Ričard Grenelu, kao i Savetu za nacionalnu bezbednost SAD i ambasadoru Robertu O’Konelu.

„Svi su rekli da je to nemoguće, ali po prvi put u generaciji, postojaće direktni letovi između Srbije i Kosova“, glasi kompletna poruka američkog predsednika.

Brojne pohvale na račun Trampa

U odgovoru na Trampovu objavu, na njegovoj „nezaobilaznoj ulozi za mir i stabilnost“ zahvalio se kosovski predsednik, Hašim Tači.

Iznova mu se zahvalio i Grenel, podvlačeći važnost „insistiranja predsednika Trampa na podsticaju u vidu ekonomskog interesa“.

Reči hvale na račun Trampa imao je i američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet.

„Predsednik Tramp i njegov tim su vredno radili na postizanju ovog sporazuma koji predstavlja samo početak svetle budućnosti za naše prijatelje na Kosovu i u Srbiji. Kao što je predsednik SAD rekao juče, ovaj korak predstavlja pobedu za region. Hvala ambasadoru Grenelu i Robertu O’Brajanu iz Saveta za nacionalnu bezbednost na liderstvu“, napisoa je Kosnet na Tviteru.

Čestitkama se pridružio i lider PDK i bivši predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji.

„Zahvalni smo predsedniku Trampu na neprestanom trudu i pažnji koji pokazuje prema Kosovu. Znamo da smo na pravom putu u bilo kom procesu koji ima podršku SAD. Mnogo hvala i Ričardu Grenelu i Robertu O’Brajanu na njihovoj odlučujućoj ulozi“, napisao je Veselji na Tviteru.

Juče u toku dana, najpre je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, u jutarnjem programu RTS-a iznenada najavio mogućnost uspostavljanja avionske linije na relaciji Beograd – Priština, da bi u toku dana potvrde da su Ministarstvo privrede, Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva i avio kompanija Lufthanza, potpisali Pismo namere o uspostavljanju ove linije.

Vest je ubrzo izazvala kritike na račun transparentnosti jer javnosti nije bilo ni nagovešteno da se vode pregovori na relaciji Beograd i Priština, naprotiv, od zvaničnika Srbije, od novembra 2019. bilo je moguće čuti samo da pregovora sa Prištinom neće biti dok ne dođe do ukidanja taksi.

S druge strane, kosovski i srpski zvaničnici, uprkos zvanično nategnutim odnosima, juče nisu krili zadovoljstvo ovim korakom, sporazumom su se na Tviteru pohvalili i predsednik Vučić i kosovski predsednik i premijer, a Tačiju, Vučiću i Brnabić, zahvalio se i Grenel lično koji je označen kao najzaslužniji za ovaj dogovor.

Ideja o pokretanju avio linije nije nova ali je poslednjih nekoliko godina sa zamiranjem dijaloga skrajnuta iz fokusa javnosti. Još pre skoro tri godine vlada Srbije formirala je radnu grupu koja se bavila pitanjem pokretanja ove linije. Tokom dijaloga između Beograda i Prištine u tom periodu, srpska strana je pokušavala da pokrene rešavanje ovog pitanja ali je Priština to odbijala uz obrazloženje da se o uspostavljanju linije Beograd-Priština, može razgovarati jedino u Briselu, umesto na nivou privrednih komora, kako je pokušavano iz Beograda, te da to nije „ekonomsko“, već „političko“ pitanje.

Ričard Grenel, ambasador SAD u Berlinu, imenovan je za izaslanika američkog predsednika za mirovne pregovore izmešu Kosova i Srbije, iznenada, oktobra prošle godine. Potez koji je uglavnom protumačen kao nastojanje SAD da se više uključe u proces normalizacije odbosa Beograda i Prištine, a sam predsednik Tramp, u odvojenim pismima kosovskom i srpskom kolegi, pozvao ih je da konačan sporazum potpišu upravo u Vašingtonu.

Nešto pre Ričarda Grenela, za specijalnog predstavnika državnog sekretara SAD za Balkan, imenovan je još jedan zvaničnik Stejt Departmenta – Metju Palmer.

Povezani članci:

Potpisano pismo o namerama o uvođenju avio-linije Beograd Priština: Istorijska pobeda ili simboličan korak?

Đurić: Borba za Srbiju na KiM je borba za ljude, uskoro avion za Prištinu

 Grenel se zahvaljuje Tačiju, Vučiću i Brnabić: Ovaj istorijski let stvoriće poslove i otvoriti nova tržišta

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.