Grenel: Avio-liniju tražili biznis lideri sa Kosova

Ričard grenel ispred sedišta LVV
FOTO: KoSSev

Avio-linija Beograd-Priština, uspostavljena je na zahtev poslovne zajednice, rekao je danas nekolicini medija u Prištini specijalni izaslanik predsednika SAD za mirovne pregovore između Beograda i Prištine, Ričard Grenel. „Biznismeni sa Kosova su to zahtevali“, pojasnio je Grenel dodajući da se o tome možda nije izveštavalo zbog toga što „imamo tendenciju da se fokusiramo samo na političke nesuglasice“. Od poslovne zajednice očekuje da čuje još ideja za podsticanje razvoja.

Grenel je najavio i da će se sastati sa velikim brojem predstavnika biznisa na Kosovu i Srbiji tražeći da od njih čuje nove ideje.

„Želim da čujem sledeću ideju, šta još da uradimo da bismo stvari pomerili napred. Šta još možemo da uradimo da dovedemo termocentrale koje će da pokrenu sledeću veliku industriju“, rekao je grupi prištinskih medija, uključujući i Gazetu Express.

Podsećamo vlada Kosova je potpisala ugovor za izgradnju termoelektrane Novo Kosovo sa američkom kompanijom Contour global, ali je Svetska banka odbila da Kosovu odobri finansijska sredstva za izgradnju nove termoelektrane na Kosovu uz objašnjenje da ne finansiraju elektrane na ugalj.

Kosovo se odmah obavezalo da potreban novac pronađe iz drugih izvora, a Američka privredna komora na Kosovu, pružila je tada podršku odlučnosti kosovske vlade da ispoštuje ugovornu obavezu prema američkoj firmi Contour Global i nastavi sa planovima za izgradnju nove termoelektrane na Kosovu.

I ambasador SAD u Prištini, Filip Kosnet, u svom obraćanju Senatu izdvojio je “razvoj energetske bezbednosti“ kao jednu od prioritetnih oblasti njegovog diplomatskog osoblja, upravo ističući „izgradnju elektrane vredne 1,4 milijardi dolara koje će revolucionalizovati kosovsku ekonomiju“.

Vlada Kosova trenutno je pod istragom Energetske zajednice zbog ugovora sa Contour Global, a zbog navoda ove institucije da su američkoj kompaniji ovim ugovorom dodeljene nezakonite subvencije.

U izveštaju Sekretarijata energetske zajednice u vezi sa ovim ugovorom, navodi se sledeće:

„Vlada Kosova nastavila je aktivnosti na izgradnji nove termoelektrane snage 450 MV (Novo Kosovo), u saradnji sa privatnim investitorom ‘Contour Global Terra 6 Sarl’ vrednim više od milijardu evra. Vlada Kosova obavezala se da izda državnu garanciju za realizaciju projekta i potpisala je osam komercijalnih ugovora sa investitorom. Prema sporazumima, Vlada Kosova garantuje investitorima otkup svih proizvedenih količina električne energije po ceni od 80 EUR / MVh, kompenzaciju za sve razvojne troškove projekta, oslobađanje od PDV-a i carinskih dažbina itd“.

Teški koalicioni pregovori nisu neuobičajena stvar

Upitan da li misli da može da dijalog pomeri napred sa Aljbinom Kurtijem na čelu vlade, Grenel je rekao da je spreman da sarađuje sa bilo kim.

„Mi ćemo sarađivati sa svima, ne interesuju me političke stvari. Zapravo, politički sukobi su dogogodišnji problem. Mene i predsednika Trampa interesuje pronalaženje rešenja za ekonomski razvoj“, rekao je novinarima Gazete Express dodajući da ono što čuje od biznisa u SAD i Evropi jeste da su spremni da ulažu u region, ali da ih od toga odvraćaju političke prepirke i konflikt.

Grenel je odbio da komentariše otežan proces formiranja vlade u Prištini uz ocenu da su pregovori o formiranju vlade neretko teški i u najrazvijenijim demokratijama i dao primer Nemačke i Velike Britanije.

„Ne zabrinjava me to i mislim da to ne treba da brine ni ljude. Verujem da ljudi i političari treba samo da brinu o stvaranju radnih mesta i ekonomskom razvoju“, rekao je.

Svi će morati da naprave kompromis

Govoreći o konačnom sporazumu između Beograda i Prištine, Grenel je upozorio na neophodnost spremnosti dve strane da načine velike kompromise.

„Svi će morati da naprave kompromis. Ideje još uvek nemamo, samo moć da zbližimo ljude. Nisam doneo na sto nikakve specifične ideje o tome šta bi dve strane trebalo da urade. Ja ću ih neprestano gurati da idu napred, govoriću im da ne gledaju u prošlost, već budućnost“, rekao je on, prenosi Gazeta Express, dodajući da nema roka za postizanje konačnog dogovora.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.