Borelj u ime EU: Odmah i bez preduslova započeti formiranje ZSO i hitno održati lokalne izbore na Severu

Beograd Priština Dijalog Brisel
FOTO: KoSSev

Visoki predstavnik Evropske unije još jednom je izrazio zabrinutost, zbog toga što Beograd i Priština ne primenjuju svoje obaveze proistekle iz Sporazuma o putu za normalizaciju, kao i iz imlementacionog aneksa ovog sporazuma.

U izjavi Žozepa Borelja u ime Evropske unije navodi se da sada EU od obe strane traži da se uključe na konstruktivan način i u dobroj veri, a to znači da se zapročne upravo sa primenom istih, a zasnovano na predlogu Evropske unije i to bez daljeg kašnjenja.

To, kako se navodi, takođe uključuje obavezu i Beograda i Prištine da primene sve prethodne sporazume.

Rad na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom treba da započne bez ikakvog kašnjenja ili preduslovljavanja.

Borelj je podsetio pregovarače i na odgovornost, kako navodi, da se održi princip poverljivosti dijaloga kao „ključne komponente“ bilo kakvog politički osetljivog pregovaračkog procesa.

Takođe, Evropska unija je podjednako zabrinuta i zbog nedostatka napretka kada je u pitanju deeskalacija tenzija na terenu – Severu Kosova i to nekoliko meseci od zauzimanja opštinskih zgrada od strane specijalne policije, kao i od sukoba Srba i pripadnika KFOR-a.

I u ovom delu, Borelj je odgovornost prebacio i na Beograd i na Prištinu, navodeći da, uprkos neprestanim pozivima međunarodne zajednice, korake koje su preduzimali na deeskalaciji – nisu dovoljni, jer je i napetost na terenu i dalje prisutna.

„U tom kontekstu, potezi Kosova – uključujući eksproprijaciju zemljišta na Severu Kosova, nalozi za iseljenje, potezi u vezi sa telekomunikacijom i korišćenje specijalnih policijskih snaga za dužnosti regularne policije – nisu u skladu sa vladavinom zakona i rizikuju da dodatno povećaju tenzije“, navodi se u ovoj izjavi.

Borelj je juče u Njujorku održao neformalni sastanak sa ministrima Evropske unije, koje je upoznao sa tokom dijaloga Beograda i Prištine.

U nastavku objavljujemo izvorno provedenu kompletnu izjavu Žozepa Borelja u ime EU o očekivanjima od Srbije i Kosova:

Dijalog između Beograda i Prištine: Izjava visokog predstavnika u ime Evropske unije o očekivanjima od Srbije i Kosova*

Nakon sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga između Beograda i Prištine koji je održan 14. septembra u Briselu, EU izražava zabrinutost zbog toga što strane ne sprovode svoje obaveze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji i Implementacionog aneksa, oko kog su se obe strane dogovorile ranije ove godine, a koji su za njih obavezujući i igraju ulogu u njihovom evropskom putu.

EU apeluje na strane da se angažuju konstruktivno i u dobroj veri.

Ovo znači da treba da počnu sa implementacijom na osnovu Predloga EU bez daljeg odlaganja, što takođe uključuje obavezu obe strane da u potpunosti sprovedu sve prethodne sporazume postignute u okviru dijaloga. Rad na uspostavljanju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom treba da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova.

EU podseća strane na njihovu odgovornost da poštuju princip poverljivosti u dijalogu, koji je ključna komponenta svakog politički osetljivog pregovaračkog procesa.

EU je i dalje podjednako zabrinuta zbog izostanka napretka obe strane u deeskalaciji tenzija na Severu Kosova, nekoliko meseci nakon izbijanja najnovijeg nasilja u kojem su ranjeni građani, pripadnici KFOR-a, policije i predstavnici medija, neki sa teškim i trajnim posledicama.

Uprkos ponovljenim pozivima EU i drugih međunarodnih partnera, koraci preduzeti do sada i dalje su nedovoljni, a bezbednosna situacija na Severu ostaje napeta.

U ovom kontekstu, potezi Kosova – uključujući eksproprijaciju zemljišta na Severu Kosova, nalozi za iseljenje, potezi u vezi sa telekomunikacijom i korišćenje specijalnih policijskih snaga za dužnosti regularne policije – nisu u skladu sa vladavinom zakona i rizikuju da dodatno povećaju tenzije.

Neprekidni napadi manjih razmera od strane kriminalnih grupa i zastrašivanje novoregrutovanih kadeta iz zajednice kosovskih Srba/lokalnog stanovništva su neprihvatljivi i moraju se odmah zaustaviti.

Blokiranje Energetske mape puta od strane Srbije, kao i drugi pokušaji koji nisu u skladu sa Sporazumom o putu ka normalizaciji i Aneksom, protivni su duhu procesa dijaloga.

Zahtevi izneti u Izjavi u ime EU od 3. juna ostaju u potpunosti validni.

Reverzibilne mere koje je EU preduzela ostaju na snazi, uključujući suspenziju sastanaka na visokom nivou sa Kosovom. EU je spremna da ukine ove mere u slučaju napretka u ispunjavanju postojećih zahteva, ili da razmotri uvođenje dodatnih mera prema obe strane, ako to bude potrebno.

EU podseća na važnost brzog održavanja prevremenih lokalnih izbora na Severu Kosova kako bi se smanjile tenzije. Neophodno je pronaći najbrže rešenje da se omogući raspisivanje izbora. Podstičemo kosovske Srbe da se u potpunosti angažuju u izbornom procesu i javno iznesu svoje bezuslovno učešće.

EU poziva sve političke aktere, na svim nivoima vlasti, i na Kosovu i u Srbiji, da se konstruktivno angažuju u procesu koji vodi ka prevremenim lokalnim izborima na Severu Kosova, izbegnu dalje korake koji vode ka eskalaciji i podrže napredak u dijalogu uz posredovanje EU.

EU izražava punu podršku naporima visokog predstavnika Žozepa Borelja u svojstvu posrednika u dijalogu između Beograda i Prištine, kao i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, i podseća strane da put ka Evropskoj Uniji i Kosova i Srbije vodi kroz Dijalog uz posredovanje EU i kroz normalizaciju njihovih odnosa.

I jedni i drugi rizikuju da izgube prilike da napreduju na svojim evropskim putevima.

__________________________________________

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244/1999 i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Pročitajte još:
Pokret za odbranu KiM: Vučić svesno propustio dobru priliku da održavanje razgovora uslovi vraćanjem na stanje od kraja februara

Petković: Kurti nervozan jer se ne ostvaruje njegova želja da Beograd odustane od Srba…

Bisljimi: Francusko-nemački sporazum obezbeđuje de fakto priznanje od strane Srbije
Kurti: U Briselu sam bio izložen Lajčakovom scenariju koji je davno osmislio, sinhronizovao se sa Vučićem

Vučić: Nisam ja bombardovao Ameriku, nego oni bomdardovali moju zemlju, deset puta više

Pacoli za rušenje Kurtijeve vlade, traži da i LDK i PDK podrže predlog AAK

Hil: Siguran sam da Lajčak radi na rešenjima koja neće biti nametnuta

Koha: Stručnjaci smatraju da postoji velika verovatnoća dodatnih kaznenih mera protiv Kosova

Iz LVV nastavljaju sa optužbama na račun posrednika EU: Pristrasni, u korist Srbije, obezvredili uloge

Lajčak: Krenite sa primenom sporazuma; Moguće još veće nasilje na Severu ako se Ohridski „pretvori u prašinu“

Vučić: Brinem za posledice Kurtijevog ponašanja, zamislite kakav bi odgovor sveta bio da sam ja rekao da će Albanci morati da pate i plate

SAD razočarane nedostatkom napretka u dijalogu Beograda i

Kurti objavio svoj predlog za implementaciju sporazuma: „Odricanje Srbije od svih teritorijalnih pretenzija“

Kurtijev savetnik objavio dokument u kojem se traži formiranje ZSO do oktobra: „Vučićev uslov postao stav EU“

Borelj: Kurti nije spreman za ZSO, Vučić prihvatio predlog; Ostavke gradonačelnika bolje, ali ne jedino rešenje

Vučić o odlukama SO Z.Potok i Leposavić o pripajanju AKO: Ništa od toga – sve opštine na severu će pripadati ZSO

Vučić: Bez sumnje smo se oko nečega dogovorili, ali nije bilo slaganja oko suštinskih stvari; Još sam zabrinutiji za srpski narod na KiM

Kurti iz Brisela: Srbija sve uslovljava formiranjem ZSO, to ne mogu da prihvatim

Radoičić poručio Kurtiju: Ti si okupator, a vreme će pokazati ko će na kraju da pati i da platiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.