Petković: Kurti nervozan jer se ne ostvaruje njegova želja da Beograd odustane od Srba na KiM

FOTO: KoSSev

Nakon današnje konferencije za medije kosovskog premijera Aljbina Kurtija, na kojoj je govorio o sastanku koji je prošle nedelje održan na visokom nivou u Briselu, stižu reakcije iz zvaničnog Beograda, ali i iz Srpske liste. „Izneo je niz laži i neistina“ – jedna je od tvrdnji glavnog pregovarača Beograda, Petra Petkovića. U sličnom tonu oglasila se i Srpska lista.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, izneo je danas niz kritika na račun zvaničnog Beograda, a usled neuspešnog sastanka koji je održan na visokom nivou u Briselu između njega i srpskog predsednika, uz posredstvo Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka.

Upravo je ove evropske zvaničnike optužio da su „bili u sinhronizaciji sa Vučićem“, te je, kao i njegove kolege iz pokreta Samoopredeljenje, ponovio da su „stali na stranu Srbije“.

Zvanični Beograd je optužio da ukoliko dođe do eskalacije na Severu – „adrese su Beograd i Kopaonik“. Dotakao se i Srpske liste, stranke za koju kaže da „brani svoje interese, a ne interese Srba“.

„Aljbin Kurti se batrgao u svom političkom mulju, lažima i izmišljotinama i to je činio i danas tokom konferencije za medije u Prištini“, reakcija je direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića.

Tvrdi i da je izneo „niz laži i neistina“, govoreći o procesu dijaloga između Beograda i Prištine.

A sve to, smatra Petković, čini kako bi prekrio osude iz Evropske unije nakon završetka još jedne runde dijaloga, odnosno razgovora koji su bili, slaže se i on – neuspešni.

„Borelj je jasno, precizno i nedvosmisleno rekao da je jedini krivac neuspeha razgovora u četvrtak Aljbin Kurti i Priština, koji odbijaju da formiraju Zajednicu srpskih opština već više od 10 godina“, dodaje.

Time što neće ZSO, kao ni razgovore oko izrade statuta prema dogovorima iz 2013. i 2015. godine, dodaje Petković – samo pokazuje da ne želi pregovore, dijalog i kompromis.

Na današnju Kurtijevu tezu da ne može kafa bez šolje, misleći na to da ZSO ne može biti preduslov za implementaciju Osnovnog sporazuma pre „de fakto priznanja“, Petković kaže:

„Pregovori nisu ispijanje kafa, to tako doživljavaju i Kurti i Bisljimi. Kafu sa njim niko od Srba na KiM ne želi da popije, pa čak ni da ga vidi jer im je zagorčao živote. Osim par nekih, poput Rašića, koji su odavno prešli na stranu Prištine i vode računa o interesima tzv. nezavisnog Kosova“.

Tvrdi da osim što neće ZSO, na sastanku u četvrtak nije želeo da razgovara ni o deeskalaciji.

Za razliku od njega, poručuje direktor Kancelarije za KiM – Vučić pokazuje da je spreman na kompromisna rešenja, dijalog, razgovore.

Potvrđuje nakon srpskog predsednika, da je Beograd u četvrtak Borelju i Lajčaku dostavio podatke o „stradanju srpskog naroda na KiM“, naročito nakon 3. juna kada je upravo EU dala konkretne mere za deeskalaciju.

„Umesto da ide u pravcu deeskalacije, mi na terenu vidimo novo zaoštravanje od strane Kurtija koji ne želi dogovor“, navodi Petković.

Zbog svega što Priština čini, „kompromisno rešenje koje želi Beograd odnosno kompromis nije ružna reč, već način da se sačuvaju životi Srba na KiM i način da se ide u pravcu deeskalacije“.

„Da se sačuva mir ne samo na KiM, ne samo na Severu, već na celom Zapadnom Balkanu“, ističe.

Nastavio je potom da kritikuje kosovskog premijera:

„Kurti će nastaviti sa lažima, Kurti je taj koji će nastaviti da izmišlja, Kurti je taj koji će da se služi brojnim trikovima i da zapravo fingira da učestvuje u dijalogu, a svi su videli da on ne želi ZSO, a to je kičma dijaloga“.

Zahvalio se Kurtiju što govori da dijalog nije uspeo, jer Beograd insistira na ZSO, a jer se tako „jasno vidi da se Aleksandar Vučić iskreno i snažno bori za prava srpskog naroda na KiM“.

„Bio je nervozan i danas, i nakon izlaska iz zgrade službe EU, jer se ne ostvaruje ono što je želeo, odnosno da Beograd i Vučić ne odustaju od svog naroda. I nikada nećemo odustati“, poručuje direktor Kancelarije za KiM.

I Petković je zabrinut za situaciju na terenu, jer „brutalne pretnje Kurtija nagoveštavaju da neće stati sa napadima na srpski narod“.

„Zabrinut sam za srpski narod na Kosovu, jer obično kada se Priština nađe u ovakvim situacijama, pribegava nasilnom pritisku na Srbe“, rekao je Petković.

Pročitajte još:

Bisljimi: Francusko-nemački sporazum obezbeđuje de fakto priznanje od strane Srbije
Kurti: U Briselu sam bio izložen Lajčakovom scenariju koji je davno osmislio, sinhronizovao se sa VučićemPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.