Vučić: Bez sumnje smo se oko nečega dogovorili, ali nije bilo slaganja oko suštinskih stvari; Još sam zabrinutiji za srpski narod na KiM

Kompromisno rešenje, koje je danas predložila Evropska unija, a koje obuhvata najpre razgovore o formiranju Zajednice srpskih opština i da paralelno sa tim Beograd krene sa svojim obavezama – mi smo prihvatili, ali je Kurti odbio. Sastanak je tako i okončan, poručio je upravo iz Brisela, srpski predsednik Aleksandar Vučič, sumirajući iz svoje perspektive današnje razgovore u okviru dijaloga.

Završena je višesatna runda pregovora na visokopolitičkom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Aleksandar Vučić jutros počev od 9 časova održao je prvo odvojene sastanke sa evropskim zvaničnicima Miroslavom Lajčakom i Žozepom Boreljom.

Nakon što je isto potom učinio i Aljbin Kurti, nešto pre 12 časova, usledila je i višesatna trilaterala.

Ipak, upravo zbog toga što je Priština odbila kompromisno rešenje koje su predložili predstavnici Evropske unije na sastanku –  Vučić je ove razgovore ocenio kao neuspešne.

„Imali smo razgovore i mislim da su oni neuspešno završeni, u smislu pronalaženja jasnog puta ka normalizaciji odnosa. Svi mi imamo svoje predloge. Albanci svoje, mi svoje. Na kraju mi smo prihvatili kompromisni predlog Evropske unije, Kurti nije želeo da ga prihvati“, otkrio je Vučić.

I ovog je puta, tokom razgovora, bilo neprijatnih stvari. Ali srpskom predsedniku je to i logično, jer „svi se bore za svoje“.

Još mu je jasnije da kosovski premijer, Aljbin Kurti, izbegava da formira Zajednicu srpskih opština.

„To je suština svega“, smatra on.

Šta je kazao kosovski premijer Aljbin Kurti nakon sastanka, čitajte u posebnoj vesti:

Kurti iz Brisela: Srbija sve uslovljava formiranjem ZSO, to ne mogu da prihvatim

Kompromisni predlog i obuhvata, precizirao je potom, najpre razgovore o Zajednici srpskih opština:

„Da vidimo da li tu ima kredibilnog procesa ili ne. Ukoliko bismo ustanovili da je proces kredibilan i da idemo ka formiranju, paralelno sa tim bismo mi krenuli da radimo na onome što su naše obaveze“.

„Kada pitate Kurtija – ‘Samo mi potvrdi, hoćeš li da formiraš, da prihvatiš formiranje Zajednice srpskih opština?’ – nikada ne dobijete pozitivan odgovor. Onda kaže: hoću ako ne važe 21 od 22 tačke koje je takozvani kosovski sud odbacio, hoću ako nema izvršnih ovlašćenja kao što je pisala Federika Mogerini i hoću ako to bude u skladu sa uvodnim tekstom tkv. Op-edom koji su pisali Šole i Eskobar“.

Kontrirao je podsetivši ih na sporazume koji su već potpisani i po kojima treba da se postupa kada je reč o ZSO.

Sa druge strane, Srbija od svojih obaveza, kaže – ne beži, ali:

„Beograd je, kao i Evropska unija naglasila kako stvari moraju da se odvijaju i kakav je hodogram“.

„Takav njihov predlog (EU), uprkos tome što nije ni malo lak za nas – smo prihvatili. Kurti je to odbio. I tako je sve i završeno“, ponovio je još jednom.

Ipak, na pitanje albanskog novinara da li je danas išta dogovoreno, kratko je odgovorio da se jesu oko nečega dogovorili, ne precizirajući i šta, ali da slaganja oko onog što bi bilo od suštinskog značaja za obe strane – nije bilo.

„Možemo se složiti oko mnogo stvari da je danas lep ili vetrovit dan, da, možemo se složiti oko ovoga, ali se nismo složili oko nečega što je danas bilo suštinsko o čemu razgovaramo zajedno sa predstavnicima EU. Da smo se oko nečega dogovorili, bez sumnje smo se oko nečega dogovorili, ali se nismo složili oko nečega što je bilo od stvarnog značaja za obe strane“, kazao je srpski predsednik.

Precizirao je potom da je srpska strana danas na sastanku pred evropskim predstavnicima iznela i podatak – da se od poslednje izjave Evropske unije od 3. juna, broje 22. eskalatorna poteza Prištine.

Tvrdi da su i u zvečanskom naselju Korilje i danas „provocirali i pokušavali da zastrašuju ljude“, ne precizirajući i ko.

Ljude su povukli, kako on kaže, nakon što su videli da je on o tome govorio pred zvaničnicima EU danas tokom razgovora.

„To su stvari koje se svakodnevno dešavaju, a u poslednja dva meseca imamo 50 odsto više incidenata pod Kurtijem, nego što smo ih imali u najgoroj godini u vreme bilo koje druge vlasti na Kosovu i Metohiji“, istakao je pred novinarima Vučić, a isto je prethodno, poručuje, ukazao i zvaničnicima EU.

Razgovoralo se o situaciji na Severu. Kaže, ukazao je na sastanku koliko svakom procesu uspostavljanju racionalnih odnosa „smeta svakodnevno šikaniranje, hapšenje, držanje u pritvoru Srba“.

Pokrenuto je i pitanje „ilegalne eksproprijacije“, kao i pitanje iseljavanja Srba iz srpskih institucija u kojima rade.

Nije optimističan da je kod potonjeg tu danas napravljen napredak, ali veruje da će kosovski premijer morati da, kako kaže, „odgovori na papir koji je dobio od EU, a koji je vezan za eksproprijaciju“.

Upitan o porukama iz Prištine – da se izbori mogu ostvariti samo kroz peticiju građana koji žele da smene gradonačelnika, Vučić se pozvao na ovonedeljnu izjavu specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, Gabrijela Eskobara.

„Oni su dobili odgovor od Eskobara, da je najbolje rešenje da se ide na ostavke. Zašto ceo program peticije? Da li vi znate koliko bi to bilo, da se samo ide kroz to?“, upitao je.

Tvrdi da je sve to namerno izmišljeno, a samo da bi se izbegao proces izbora.

Podsetio je da je potrebno čak 118 dana da bi se tim putem došlo do trenutka izbora.

„Dakle, neko je namerno to sve napravio. Pritom, Kurti kaže da mu ne pada na pamet i da će pre da se odrekne ne znam čega, nego svoje dvojice gradonačelnika“.

Iako takav pristup Prištine ovom problemu lično ne razume, ponavlja da je spreman da sa Srbima na Severu razgovara i vidi na koji način, srpska strana, može da doprinese deeskalaciji situacije.

„Rekao sam da ću dati sve od sebe da, ukoliko oni podnesu ostavke, razgovoram sa Srbima da učestvuju na izborima. Ne mogu da obećam u ime Srba, ali sam rekao da ću dati sve od sebe“, istakao je Vučić.

Priznaje da je pomalo zadovoljan što je Srbija danas pokazala „konstruktivnost, odgovornost i želju da pristupa kompromisnim rešenjima“, ali je, sa druge strane – još zabrinutiji za poziciju srpskog naroda na KiM posle svega što je danas čuo.

Čak ne zna ni šta su naredni koraci, osim da mora da se razgovara.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.