Bisljimi: Francusko-nemački sporazum obezbeđuje de fakto priznanje od strane Srbije

Glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom Besnik Bisljimi izjavio je da francusko – nemački predlog posrednika u dijalogu pruža de fakto priznanje Kosovu od strane Srbije. 

Bisljimi je rekao da je mandat specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčaka da olakša finalni zakonski obavezujući sporazum između Kosova i Srbije.

„Kako bi međunarodni faktor imao mogućnost da primora Srbiju da bude konstruktivna u dijalogu, to je omogućio francusko-nemački predlog. To je zahtev posrednika da se ubaci jedan posredni sporazum koji Kosovu pruža de fakto priznanje, ali ne i de jure. To nije propust, već je namerno, to je koncesija koju je uradila kosovska strana, ali ne prema Srbiji, već prema međunarodnoj zajednici. Nismo odustali od finalnog sporazuma zato što je francusko-nemački sporazum put ka finalnom sporazumu i on obezbeđuje de fakto priznanje od strane Srbije“, rekao je Bisljimi.

Na sastanku koji je 27. februara održan u Briselu, Kurti je ponudio potpisivanje Osnovnog sporazuma, tvrdi Bisljimi, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio da će ga potpisati zajedno sa dokumentom implementacionog aneksa o kojem je trebalo da se pregovara u Ohridu.

„Zatim je javno rekao da su ga prevarili njegovi savetnici koji su mu rekli `prihvati, zato što će Kurti odbiti`. U stvari, to je bio prvi signal da je pristup pregovaranju bio neiskren. Dakle, potvrdio je prihvatanje dokumenta uz uverenje da će ga Kurti odbaciti, a da će on izgledati konstruktivno“, kazao je Bisljimi.

On je dodao da je o merama koje su uvedene Kosovu od strane Evropske unije razgovarao sa specijalnim izaslanikom Lajčakom.

„Sporazum u Bratislavi 10. jula u sebi sadrži obećanje da će se mere ukloniti pre sastanka 19. jula, a to se nije desilo. Takođe je došlo do obećanja gospodina Lajčaka da će se mere ukloniti odmah posle sastanka 14. septembra jednim pismom koje će gospodin Borelj poslati Evropskoj komisiji. Umesto toga, gospodin Lajčak je podneo izveštaj državama članicama da mere prema Kosovu imaju efekta i da samim tim treba da ostanu na snazi“, zaključio je prvi potpredsednik kosovske vlade govoreći na konferenciji za medije u Prištini sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

Kim

Pročitajte još:

Kurti: U Briselu sam bio izložen Lajčakovom scenariju koji je davno osmislio, sinhronizovao se sa VučićemPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.