Kosovsko ministarstvo zdravlja: Za dve nedelje 67 pozitivnih na koronavirus

FOTO: Kosovsko ministarstvo zdravlja FB

U novom talasu povećanja slučajeva infekcije korona virusom, oglasilo se i kosovsko ministarstvo zdravlja.

Potvrđuju da kontinuirano prate epidemiološku situaciju sa novim sojevima ovog virusa i citiraju podatke Evropskom centra za prevenciju i kontrolu bolesti da je u 36. nedelji (4-10. septembar 2023.) u evropskom regionu došlo do pada novoinficiranih od 8,1%, odnosno 11,3% kada su u pitanju preminuli od ove bolesti, u poređenju sa podacima od 35. nedelje.

Na Kosovu je u poslednje dve nedelje (30.08.2023 – 12.09.2023) prijavljeno 67 pozitivnih testova na kovid 19, kao i jedna smrt.

Prema starosnim grupama, pokazalo se da je najveći broj slučajeva između 50-59 godina (16 slučajeva) i 60-69 godina (15 slučajeva) sa prosečnom starošću od 52 godine.

Najveći broj slučajeva prijavila je opština Priština (25), Peć (8) i Đakovica (7).

Na Kosovu je otkriveno 10 slučajeva infekcije sojem Omicron Clade 22F.

Iako je koronavirus i dalje prisutan, epidemiološka situacija se ocenjuje mirnom.

Preporuke i srpskog ministarstva

I rаdnа grupа Ministаrstvа zdrаvljа Srbije zа pоstupаnjе u uslоvimа pаndеmiје kovida 19 dоnеlа је prеpоrukе zа pоstupаnjе nа nivоu primаrnе zdrаvstvеnе zаštitе, bоlničkih ustаnоvа, као i u vеzi sа nоšеnjеm mаski u zdrаvstvеnim ustаnоvаmа i sа vакcinаciјоm. Rаdnа grupа је smatra dа је nеоphоdnо оbаvеznо nоšеnjе zаštitnih mаski u svim zdrаvstvеnim ustаnоvаmа.

„Potomstvo Omikrona“, lečenje u kućnim uslovima

Epidemiolog Zoran Radovanović nedavno je govorio o najnovijem talasu inficiranja novim varijantama koronavirusa.

On ističe da „moramo da se naviknemo da živimo sa koronom“, ali da je najvažnije to što su najgori talasi prošli, te da je to bolest koja se praktično leči u kućnim uslovima.

U pitanju je „potomstvo varijante Omikron“.

„Svi su oni slični i izazivaju praktično istu kliničku sliku, ali bitno je da je ona blaža od onih koji su izazivali prethodni sojevi. Ovaj Omikron i njeno potomstvo dovode do mnogo blaže slike, to je jedna strana medalje, a druga je da smo mi kao populacija mnogo otporniji“, ukazao je.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.