Kurtijev savetnik objavio dokument u kojem se traži formiranje ZSO do oktobra: „Vučićev uslov postao stav EU“

FOTO: Fejsbuk/Miroslav Lajčak

Savetnik kosovskog premijera, Jeton Zuljfaj (Zulfaj), objavio je na svom Tviter nalogu dokument za koji tvrdi da ga je Vučiću i Kurtiju tokom današnjeg susreta u Briselu predstavila Evropska unija, odnosno posrednici u dijalogu.

Zuljfaj navodi da je reč o dokumentu starom šest meseci.

Naglašava da su ga posrednici u dijalogu danas iskoristili kako bi „pokrili nedostatak učešća Srbije u nastojanjima da se napravi plan sekvenciranja“.

„Dokument je veoma koristan za razumevanje kako je Vučićev uslov postao stav EU“, konstatuje Zuljfaj.

Ovaj dokument koji je objavio Kurtijev savetnik naslovljen je – „Opcija A1 – Prvo Zajednica opština sa srpskom većinom a zatim dalje diskusije“.

U njemu se navodi da će Upravljački tim do kraja marta, uz podršku EU, predstaviti prvi Nacrt statuta za ZSO, nakon čega će uslediti pregovori o istom.

Ovaj nacrt je međutim, predstavljen 2. maja, a isti je Priština odbacila, uz navode da on predstavlja recept za formiranje nove Republike Srpske.

Ovim dokumentom je takođe predviđeno da se u roku od 90 dana od predstavljanja nacrta okončaju pregovori, a potom Priština usvoji Uredbu i time omogući pravnu održivost Statuta.

Takođe, predviđeno je da se do kraja oktobra 2023. završi uspostavljanje ZSO, a da potom strane odmah krenu sa razgovorima i primenom Evropskog sporazuma.

O ovom dokumentu danas je govorio i kosovski premijer, Aljbin Kurti, nakon sastanka u Briselu sa srpskim predsednikom, koji je završen bez pozitivnog ishoda.

Evropska unija i zvanični Beograd označili su Kurtija kao nekog ko nije prihvatio predlog koji su izneli posrednici, odnosno da krene sa formiranjem ZSO.

Kurti je, sa druge strane, kazao da je Srbija sve uslovljavala formiranjem ZSO, te da nije izašla sa formalnim predlogom, već da je EU, umesto toga, donela dokument stariji od 6 meseci.

„Tada sam ja saznao da zapravo Srbija nije nikada predložila sekvencijalni putokaz, kao što smo mi uradili, nego je samo ona predala jedan dokument koji je uslovljavanje – da prvo mora ZSO, a potom – videćemo“, rekao je.

Kurti je danas ujedno kazao da je spreman da pregovara o ZSO, ali kada „za to dođe vreme“ i uz primenu „kosovskog, evropskog i američkog stuba“ – koji garantuju da će ovo telo biti u skladu sa kosovskim ustavom i da neće imati izvršna ovlašćenja. Sa druge strane, podcrtao je da formiranje ZSO ne može da bude uslov za primenu evropskog sporazuma koji je zaključen ove godine.

U nastavku prenosimo tekst dokumenta koji je objavio Zuljfaj, a o kojem je Kurti govorio u Briselu.

OPCIJA A1) – Prvo Zajednica opština sa srpskom većinom (u daljem tekstu ZSO), a zatim dalje diskusije

Mapa puta za sprovođenje normalizacije odnosa Srbije i Kosova

1. Strane su saglasne da se proces sprovođenja normalizacije odnosa između Srbije i Kosova ubrza kroz korake definisane ovom Mapom puta, na način i u rokovima predviđenim članovima koji slede.

2. Strane su se složile da će do kraja marta 2023. godine Upravljački tim u Dijalogu uz podršku EU predstaviti prvi Nacrt Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, koji će obezbediti odgovarajući nivo samouprave za srpsku zajednicu na Kosovu, nakon čega će strane odmah pristupiti pregovorima o Statutu, uz posredovanje EU.

3. Strane su se složile da u roku od 90 dana od dana predstavljanja Prvog nacrta Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu okončaju pregovore o tom dokumentu. Nakon toga, Kosovo će usvojiti Uredbu i sve druge neophodne dokumente koji će omogućiti pravnu održivost Statuta, na način predviđen sporazumima iz člana 4. ove mape puta.

4. Do kraja oktobra 2023. godine biće završeno uspostavljanje Zajednice srpskih opština na Kosovu, u skladu sa svim odredbama sledećih sporazuma koji su postignuti u okviru Dijaloga u vezi sa datim pitanjem:

a) Prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa (2013),

b) Plan implementacije Prvog sporazuma (2013),

c) Delokrug i mandat Upravljačkog tima za formiranje Zajednice srpskih opština (2013) i

d) Asocijacija/Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu – opšti principi/glavni elementi (2015).

5. Po formalnom uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, strane će se odmah posvetiti razgovorima o primeni predloga EU za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova.

Pročitajte još:

Borelj: Kurti nije spreman za ZSO, Vučić prihvatio predlog; Ostavke gradonačelnika bolje, ali ne jedino rešenje

Vučić o odlukama SO Z.Potok i Leposavić o pripajanju AKO: Ništa od toga – sve opštine na severu će pripadati ZSO

Vučić: Bez sumnje smo se oko nečega dogovorili, ali nije bilo slaganja oko suštinskih stvari; Još sam zabrinutiji za srpski narod na KiM

Kurti iz Brisela: Srbija sve uslovljava formiranjem ZSO, to ne mogu da prihvatim

Radoičić poručio Kurtiju: Ti si okupator, a vreme će pokazati ko će na kraju da pati i da platiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.