Koha: Stručnjaci smatraju da postoji velika verovatnoća dodatnih kaznenih mera protiv Kosova

FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje

Neuspeh sastanka 14. septembra mogao bi da ima posledice po Kosovo, smatraju međunarodni i lokalni politički eksperti. Kao visoku su kvalifikovali verovatnoću sprovođenja dodatnih kaznenih mera, razlog što je posrednik u dijalogu smatrao kosovsku stranu odgovornom za nepostizanje sporazuma. A to, prema njihovom stavu, rizikuje da naruši poziciju Kosova u međunarodnoj areni.

Mogućnost da se Kosovo suoči sa posledicama u sprovođenju dodatnih kaznenih mera, uzrok neuspeha poslednje runde dijaloga sa Srbijom, međunarodni i domaći stručnjaci za politička pitanja ocenili su visokom.

Sastanak 14. septembra u Briselu premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića završen je bez rezultata, a Evropska unija je za neuspeh smatrala Kosovo odgovornim. A pitanje uklanjanja ili sprovođenja dodatnih mera, prema izvorima u EU Radija Slobodna Evropa, vezano je za tok dijaloga.

Danijel Server, profesor na Univerzitetu Džon Hopkins, kaže da su nakon sastanka u četvrtak velike šanse za dodatne mere, ali dodaje da bi za njega one bile neopravdane.

„Mislim da je to verovatno, iako bih takve mere smatrao neopravdanim. Priština je iznela razuman predlog o kojem se očigledno nije razgovaralo. EU i Srbija žele da razgovaraju o pridruživanju, bez obzira na važna pitanja za Kosovo. Ovo neće uspeti“, rekao je Server.

Politikolog Dorajet Imeri izražava zabrinutost da će mere koje se mogu dodati Kosovu narušiti njegovu poziciju u međunarodnoj areni.

„Mogućnost da se kaznene mere povećaju u odnosu na ono što su ovi zvaničnici rekli je relativno velika. Naravno, ove mere će imati relativno veliki uticaj na proces jačanja političkog subjektiviteta Kosova, a relativno je velika i mogućnost nanošenja štete međunarodnom položaju Kosova“, izjavio je Imeri.

On je takođe izrazio zabrinutost zbog razlika u stavovima između EU i Kosova, izraženih nakon poslednjeg sastanka.

Zbog toga, analitičar Visar Džani, kaže da Kosovo mora da pronađe zajednički jezik i sa evropskim blokom i sa Sjedinjenim Državama, kako ne bi bilo kažnjena strana.

„Za Kosovo je važno da ovaj sastanak shvatimo veoma ozbiljno, da se ozbiljno odnosimo prema pristupu EU, jer to može imati posledice po budućnost, ali da se otvori put saradnji i koordinaciji, kako se ne bi nastavilo dalje u tome kako se Srbija gleda kao strana koja sarađuje a ne kažnjava se, dok se kažnjava samo Kosovo“, rekao je Ćani.

EU je saopštila da ukidanje kaznenih mera protiv Kosova, uvedenih zbog nedavnih tenzija na severu naseljenog uglavnom Srbima, zavisi od napretka dijaloga i povezanih konsultacija, koje se očekuje da će zemlje članice imati tokom narednih nedelje.

Kosovo i Srbija se u četvrtak, 14. septembra, nisu dogovorili o redosledu primene sporazuma postignutog u Briselu i njegovog aneksa dogovorenog u Ohridu.

Kosovski plan nisu prihvatile Srbija i EU. Kada je u pitanju plan konsenzusa koji je predstavila EU, Kurti je rekao da je on uslovljen sprovođenjem celog sporazuma sa Zajednicom opština sa srpskom većinom i ispunjavanjem zahteva Srbije.

Pročitajte još:

Pacoli za rušenje Kurtijeve vlade, traži da i LDK i PDK podrže predlog AAK

Hil: Siguran sam da Lajčak radi na rešenjima koja neće biti nametnuta

Iz LVV nastavljaju sa optužbama na račun posrednika EU: Pristrasni, u korist Srbije, obezvredili uloge

Lajčak: Krenite sa primenom sporazuma; Moguće još veće nasilje na Severu ako se Ohridski „pretvori u prašinu“

Vučić: Brinem za posledice Kurtijevog ponašanja, zamislite kakav bi odgovor sveta bio da sam ja rekao da će Albanci morati da pate i plate

SAD razočarane nedostatkom napretka u dijalogu Beograda i

Kurti objavio svoj predlog za implementaciju sporazuma: „Odricanje Srbije od svih teritorijalnih pretenzija“

Kurtijev savetnik objavio dokument u kojem se traži formiranje ZSO do oktobra: „Vučićev uslov postao stav EU“

Borelj: Kurti nije spreman za ZSO, Vučić prihvatio predlog; Ostavke gradonačelnika bolje, ali ne jedino rešenje

Vučić o odlukama SO Z.Potok i Leposavić o pripajanju AKO: Ništa od toga – sve opštine na severu će pripadati ZSO

Vučić: Bez sumnje smo se oko nečega dogovorili, ali nije bilo slaganja oko suštinskih stvari; Još sam zabrinutiji za srpski narod na KiM

Kurti iz Brisela: Srbija sve uslovljava formiranjem ZSO, to ne mogu da prihvatim

Radoičić poručio Kurtiju: Ti si okupator, a vreme će pokazati ko će na kraju da pati i da platiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.