SAD razočarane nedostatkom napretka u dijalogu Beograda i Prištine

Američki Stejt Department izrazio je razočaranje zbog toga što u novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine za normalizaciju odnosa nije postignut napredak.

„Očekujemo da obe zemlje ozbiljno shvate svoje obaveze prema Sporazumu o normalizaciji odnosa koji su postigle ranije ove godine. Vreme ističe. Želimo videti napredak u pogledu postojećih i prethodnih obaveza preuzetih u dijalogu i Ohridskom sporazumu, uključujući osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom“, rekao je portparol američkog Stejt Departmenta za Radio Slobodna Evropa.

„Savetovaćemo se interno i sa našim evropskim partnerima o sledećim koracima“, dodao je.

Prema njegovim rečima, „dijalog koji omogućuje EU jedini je put napred za Kosovo i Srbiju“.

Premijer Kosova, Aljbin Kurti i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, sastali su se u četvrtak u Briselu uz posredovanje šefa spoljne politike EU, Žozepa Borelja i izaslanika EU za dijalog, Miroslava Lajčaka.

„Sastanak na kojem je na dnevnom redu bila implementacija Temeljnog sporazuma za normalizaciju odnosa nije proizveo nikakve rezultate“, rekao je Borelj.

Prema njegovim rečima, Kurti je bio taj koji nije prihvatio predlog EU-a o istovremenoj primeni obaveza koje proizlaze iz tog sporazuma, dok ga je Vučić prihvatio.

Borelj je rekao da je Kurti insistirao na formalizovanju, pre svega, de facto priznanja Kosova od strane Srbije, dok je Vučić tražio formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Kurti „nije bio voljan da krene napred s pokretanjem verodostojnog procesa uspostavljanja Zajednice“, rekao je Borelj.

Kurti i Vučić su se u odvojenim medijskim konferencijama međusobno optužili za izostanak rezultata sastanka.

Kurti je rekao da se „uslovljavanje Srbije“ za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom „pretvorilo u poziciju izaslanika EU“.

Prema Vučićevim rečima, Kurti je jednostavno „izbegao formiranje Zajednice… to je suština svega“.

RSE

Pročitajte još:

Kurti objavio svoj predlog za implementaciju sporazuma: „Odricanje Srbije od svih teritorijalnih pretenzija“

Kurtijev savetnik objavio dokument u kojem se traži formiranje ZSO do oktobra: „Vučićev uslov postao stav EU“

Borelj: Kurti nije spreman za ZSO, Vučić prihvatio predlog; Ostavke gradonačelnika bolje, ali ne jedino rešenje

Vučić o odlukama SO Z.Potok i Leposavić o pripajanju AKO: Ništa od toga – sve opštine na severu će pripadati ZSO

Vučić: Bez sumnje smo se oko nečega dogovorili, ali nije bilo slaganja oko suštinskih stvari; Još sam zabrinutiji za srpski narod na KiM

Kurti iz Brisela: Srbija sve uslovljava formiranjem ZSO, to ne mogu da prihvatim

Radoičić poručio Kurtiju: Ti si okupator, a vreme će pokazati ko će na kraju da pati i da platiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.