Hil: Siguran sam da Lajčak radi na rešenjima koja neće biti nametnuta

FOTO: Fonet/Milica Vučković

Ambasador SAD u Srbiji, Kristofer Hil, ocenio je da nametnuta rešenja ne mogu da traju dugo, ali i dodao da misli da specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, radi na pronalaženju rešenja za taj proces koje neće biti nametnuto.

„Znate, rešenja koja su nametnuta ne traju dugo. Želite rešenja koja će prirodno doći. Siguran sam da gospodin Lajčak radi na njima“, rekao je Hil za današnji Blic, nakon nove runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Naveo je da je ponosan na podršku koju SAD daju Lajčaku, ali i da mu je drago što su SAD direktno uključene u taj proces kroz svog specijalnog izaslanika, Gabrijela Eskobara.

„Radio sam na mirovnim procesima i znam koliko je teško. Šta god da uradite, neko će biti ljut… Želeo bih da se ovo pitanje reši, znam da je teško za sve. Ali mislim da Srbija ima svetlu budućnost i voleo bih da se na nju fokusira“, kazao je ambasador.

Govoreći o odnosima Srbije i SAD, ocenio je da dve zemlje imaju veoma dobar dijalog, ali da bi moglo da bude postignuto više.

„Ono što mogu da kažem je da u SAD postoji rastući konsenzus da je potrebno poboljšati odnose sa Srbijom i potrebu da ponovo budemo prijatelji i partneri“, rekao je Hil.

Pročitajte još:

Iz LVV nastavljaju sa optužbama na račun posrednika EU: Pristrasni, u korist Srbije, obezvredili uloge

Lajčak: Krenite sa primenom sporazuma; Moguće još veće nasilje na Severu ako se Ohridski „pretvori u prašinu“

Vučić: Brinem za posledice Kurtijevog ponašanja, zamislite kakav bi odgovor sveta bio da sam ja rekao da će Albanci morati da pate i plate

SAD razočarane nedostatkom napretka u dijalogu Beograda i

Kurti objavio svoj predlog za implementaciju sporazuma: „Odricanje Srbije od svih teritorijalnih pretenzija“

Kurtijev savetnik objavio dokument u kojem se traži formiranje ZSO do oktobra: „Vučićev uslov postao stav EU“

Borelj: Kurti nije spreman za ZSO, Vučić prihvatio predlog; Ostavke gradonačelnika bolje, ali ne jedino rešenje

Vučić o odlukama SO Z.Potok i Leposavić o pripajanju AKO: Ništa od toga – sve opštine na severu će pripadati ZSO

Vučić: Bez sumnje smo se oko nečega dogovorili, ali nije bilo slaganja oko suštinskih stvari; Još sam zabrinutiji za srpski narod na KiM

Kurti iz Brisela: Srbija sve uslovljava formiranjem ZSO, to ne mogu da prihvatim

Radoičić poručio Kurtiju: Ti si okupator, a vreme će pokazati ko će na kraju da pati i da platiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.