Lajčak: Krenite sa primenom sporazuma; Moguće još veće nasilje na Severu ako se Ohridski „pretvori u prašinu“

Miroslav Lajčak
FOTO: KoSSev

„Proces sprovođenja sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine mora da počne ove godine, inače višegodišnji napori mogu biti izgubljeni“, kazao je danas izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine. Izjava stiže nakon jučerašnje runde dijaloga na visokom nivou, koja je završena uz izostanak dogovora o planu primene ovogodišnjeg dogovora iz Brisela i Mape puta dogovorene u Ohridu.

U Briselu je ovog četvrtka održan sastanak između kosovskog premijera i srpskog predsednika, uz posredovanje evropskih zvaničnika.

Dve strane nisu uspele da prevaziđu razlike, poručio je nakon ovog sastanka visoki predstavnik EU, Žozep Borelj, navodeći da je Beogradu i Prištini predstavljen predlog kojim se od njih traži da paralelno ispunavaju po jednu obavezu.

Borelj je, međutim, kazao da kosovski premijer nije želeo da prihvati predlog, odnosno da nije bio spreman da krene sa procesom uspostavljanja ZSO, a da Vučić jeste prihvatio, uprkos tome što je imao svoj predlog.

Kurti je, međutim, nakon ovog sastanka izašao sa tvrdnjom da je on bio zapravo jedini koji je izneo konkretan predlog o redosledu primene tačaka sporazuma, a da je Srbija, uz podršku EU, ispunjavanje bilo kakvih obaveza uslovljavala formiranjem ZSO, na šta on nije pristao.

Izaslanik EU, Miroslav Lajčak juče se nije oglašavao povodom nove runde dijaloga.

On je danas, kako prenosi slovačka agencija TASR, održao sastanak sa novinarima.

Slovački diplomata je u izjavi za ovu agenciju kazao da je proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine dostigao „prekretnicu” nakon što su se dve strane u februaru i martu dogovorile o suštinskim dokumentima koji vode ka normalizaciji odnosa.

„Međutim, prava primena sporazuma nije počela za šest meseci. Obe strane imaju ogroman stepen nepoverenja jedna prema drugoj. Kažu – ‘dajte mi ono što zaslužujem i onda ću uraditi šta je potrebno'“, opisao je situaciju Lajčak.

On, međutim, tvrdi da to tako ne funkcioniše i da je zato EU iznela predlog od sedam tačaka koji omogućava da obe strane idu paralelno.

Lajčak je kao primer izneo to da bi Priština trebalo da krene sa pregovorima o garancijama za Srbe na Severu Kosova, a da Beograd postepeno započne da ispunjava svoje obaveze.

Konstatuje da je predlog EU transparentan i merljiv, te da bi u bilo kom trenutku mogla da se obustavi primena, ukoliko jedna strana prestane da ispunjava svoje obaveze.

On je pregovore u četvrtak između kosovskog premijera i predsednika Srbije opisao kao teške.

I on je kazao da je Kurti odbio predlog EU, a da se Vučić saglasio.

„Kurti insistira na dokumentu koji de fakto počinje time da Srbija prizna Kosovo i tek onda radi svoj deo posla, što naravno, nije realan put napred“, objasnio je Lajčak.

Izaslanik EU najavljuje seriju konsultacija sa zemljama članicama EU, Britanijom i SAD, do septembarskog zasedanja Generalne skupštine UN.

„Cilj ovih konsultacija je da se dođe do jedinstvenog i koordinisanog odgovora međunarodne zajednice povodom odnosa Srbije i Kosova“, poručio je Lajčak, prenosi TASR.

Istakao je da je od suštinske važnosti da se ove godine krene sa primenom sporazuma o normalizaciji odnosa.

Ako proces bude mogao da se postavi i pokrene, on će teći i sledeće godine.

Lajčak govori o mogućim novim tenzijama ukoliko se odustane od primene ohridskog sporazuma.

„Ukoliko se te fundamentalne odluke ne donesu do kraja godine, bojim se da će politički kalendar u Evropi i Sjedinjenim Državama biti takav da će ovu agendu gurnuti u drugi plan. Uveren sam da je Ohridski sporazum najbolji dokument. Obe strane su to prihvatile i bilo bi šteta da se pretvori u prašinu. U tom slučaju nas očekuje još sukoba, eskalacija tenzija i možda još više nasilja na Severu Kosova“, zaključio je on.

Pročitajte još:

Vučić: Brinem za posledice Kurtijevog ponašanja, zamislite kakav bi odgovor sveta bio da sam ja rekao da će Albanci morati da pate i plate

SAD razočarane nedostatkom napretka u dijalogu Beograda i

Kurti objavio svoj predlog za implementaciju sporazuma: „Odricanje Srbije od svih teritorijalnih pretenzija“

Kurtijev savetnik objavio dokument u kojem se traži formiranje ZSO do oktobra: „Vučićev uslov postao stav EU“

Borelj: Kurti nije spreman za ZSO, Vučić prihvatio predlog; Ostavke gradonačelnika bolje, ali ne jedino rešenje

Vučić o odlukama SO Z.Potok i Leposavić o pripajanju AKO: Ništa od toga – sve opštine na severu će pripadati ZSO

Vučić: Bez sumnje smo se oko nečega dogovorili, ali nije bilo slaganja oko suštinskih stvari; Još sam zabrinutiji za srpski narod na KiM

Kurti iz Brisela: Srbija sve uslovljava formiranjem ZSO, to ne mogu da prihvatim

Radoičić poručio Kurtiju: Ti si okupator, a vreme će pokazati ko će na kraju da pati i da platiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.