Počela distribucija bivalentne vakcine protiv korone u Srbiji, građanima dostupna od 26. decembra

Foto: Tanjug

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštio je danas da je u toku distribucija bivalentne vakcine protiv kovida 19, proizvođača Moderna, institutima i zavodima za javno zdravlje u Srbiji, a građanima će biti dostupna od 26. decembra.

Bivalentna vakcina Spikevaks bivalent Original/Omikron BA.1 bazirana je na tehnologiji RNK vakcine i sadrži originalni, vuhanski soj i modifikovani BA.1 omikron soj, navodi se u saopštenju.

Prema preporukama Stručnog komiteta za imunizaciju, ta vakcina se može primeniti samo kao buster doza za osobe starije od 12 godina.

Bivalentna vakcina, kao buster doza, preporučuje se osobama starijim od 50 godina, pacijentima sa primarnim i sekundarnim imunodeficijama, kod osoba sa komorbiditetima, korisnika i zaposlenih u domovima za stare, kao i zaposlenima u zdravstvenim ustanovama, navedeno je u saopštenju.

Nova.rsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.