Ristuća: Rešenja tražiti kroz dijalog, izbegavati retoriku koja može da dovede do eskalacije situacije

kfor mitrovica vozila
FOTO: KoSSev

„Pozivamo sve strane da pomognu u omogućavanju bezbednosti i slobode kretanja na Kosovu i spreče da obmanjujući narativi utiču na proces dijaloga“, poručio je večeras komandant KFOR-a Anđelo Mikele Ristuća, u gotovo identičnom saopštenju kao prethodne nedelje, a samo dan nakon protesta Srba na barikadi u Rudaru.

U jeku pojačane retorike i optužbi na relaciji Beograd-Priština, koje su pratile jučerašnji protest, Ristuća navodi da je najvažnije da „svi akteri izbegavaju bilo kakvu retoriku ili radnje koje mogu izazvati tenzije i eskalaciju situacije“.

KFOR očekuje, kako navodi Ristuća, od svih aktera da se uzdrže od provokativnih demonstracije sile, te da traže najbolje rešenje kako bi osigurali bezbednost svih zajednica.

Ponovio je ujedno i da rešenje treba tražiti u dijalogu.

Komandant KFOR-a je i večeras podsetio da je ova misija u prethodnim mesecima pojačala prisustvo na Severu.

„Ostajemo budni i potpuno sposobni da ispunimo svoj mandat prema Rezoluciji 1244 SBUN iz 1999. za sve zajednice na Kosovu“, zaključio je Ristuća.

Podsetimo, KFOR je pre dva dana održao vojnu vežbu – obuka i testiranje sposobnosti jedinice za garantovanje slobode kretanja. Tada su saopštili da je važno da se ovi sistemi testiraju jer „ublažavaju kolektivni rizik ako se budući politički sporazumi ne mogu ispuniti“.

U toku je nova kriza na Severu koja je posebno intenzivirana od kada su početkom novembra Srbi napustili većinu kosovskih institucija, uključujući vladu, skupštinu, skupštine opština na Severu, policiju i pravosuđe. Ovaj period obeležilo je i više incidenata, kao i raspoređivanje većeg broja pripadnika Kosovske policije iz drugih regiona po Severnoj Mitrovici.

Situacija je dodatno kulminirala pre četrnaest dana kada je uhapšen bivši pripadnik Kosovske policije, Dejan Pantić kada su i na zvanično deset mesta Srbi podigli barikade koje još uvek traju. Četrnaesti je dan barikada, a isto toliko dana su ujedno zatvoreni prelazi Jarinje i Brnjak.

Juče je na barikadi u Rudaru održan i protest Srba. Povod za ovaj protest koji je najavljen kao „najveći ikada“ bile su izjave nemačkog ambasadora u Prištini i Aljbina Kurtija o potrebi da se uklone barikade, koje su srpskoj javnosti predstavljene kao „pretnja srpskom narodu“ i „poziv na ubijanje“. Na protestu su izneta i tri zahteva za uklanjanje barikada – da se oslobode nedavno uhapšeni Srbi, među kojima je i bivši policajac, Dejan Pantić, da se povuku „tajni spiskovi za hapšenje optuženih Srba“ kao i specijalne jedinice sa Severa.

U međuvremenu je kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, saopštio da jedan od tih uslova ne može biti ispunjen, odnosno da je puštanje Pantića neprihvatljivo“, saopštavajući ujedno da su kosovski organi spremni da uklone barikade, ali i da čekaju potez KFOR-a.

U toku današnjeg dana došlo je do pojačanih tenzija na relaciji Beograd-Priština nakon što je poslanik Samoopredeljenja objavio, kako kaže, svoj „predlog“ spiska ljudi koji bi, kako kaže, trebalo da budu uhapšeni i izneo tvrdnje o „kriminalnim grupama na Severu“.

U jednoj od navodnih grupa, našla su se i imena visokih srpskih zvaničnika, te brata i sina srpskog predsednika, usled čega su Srpska lista i zvanični Beograd optužili Prištinu za crtanje mete, i navode poslanika protumačili kao dokaz postojanja „liste za progon Srba“ za koju Priština tvrdi da ne postoji.

Sve informacije o barikadama, odnosno novoj krizi na Kosovu – pronađite u:

Bliže se dve nedelje od postavljanja barikada na Severu

Barikade 13. dan: U podne veliki protest u Rudaru, a kod Banjske punkt

Barikade 12. dan: Pojačana retorika među zvaničnicima rezultirala protestom za sutra

Barikade ušle u 11. dan: Bez naznaka o njihovom uklanjanju

10. dan barikada: Obeležavanje Sv. Nikole u Rudaru, osnovci se vratili u školske klupe

Barikade 9. dan: Ojačane sa barikadom na Malom Zvečanu, ali KFOR-om na Jarinju

Barikade ulaze u drugu nedelju: Situacija i dalje mirna

Sedmi dan na barikadama: Tenzije pojačalo još jedno hapšenje

Barikade ušle i u 6. dan: Prelazi i dalje zatvoreni, građani očekuju rezultate posete dvojice diplomata

Peti dan barikade dočekale pod snegom, Lajčak danas u Beogradu

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.