YIHR Srbija: Stati na put neprijateljstvu prema srpskoj zajednici

yihr rs
FOTO: YIHR.rs

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji zahteva od Vlade Kosova i međunarodnih misija na Kosovu da učine sve kako bi se sprečio dalji talas nasilnih incidenata usmerenih protiv srpske zajednice na Kosovu. Stati na put neprijateljstvu prema srpskoj zajednici“, poručili su.

Jedna od najpoznatijih omladinskih organizacija u Srbiji i na zapadnom Balkanu saopštenjem se oglasila nakon talasa izveštavanja o incidentima usmerenim protiv Srba na Kosovu, premda su kao izvori ovih informacija za sada isključivo srpski izvori.

Kosovski zvaničnici, uključujući i Policiju Kosova se nisu oglašavali, uključujući i to da na više upita našeg portala Kancelariji za medije KP u Prištini, uglavnom nam nije stizao odgovor.

„Umesto ćutanja na grafite usmerene protiv Srba na crkvi Sv. Spasa u Prištini, paljenja zastave manastira Gračanica i linča na povratnicu Dragicu Gašić u Đakovici, Vlada Kosova mora jasno osuditi i prekinuti ovaj talas nasilja“, naveo je YIHR, upozoravajući da će nastavak ovih incidenata bez procesuiranja i jasne osude biti samo novi povod za nasilje i mržnju unutar Kosova ali i na relaciji Beograd-Priština.

Posebno su zahtevali od kosovske vlade da se poštuju prava i bezbednost povratnika, upravo u slučaju Dragice Gašić, podsećajući na to da se njenom „progonu i linču pridružilo 11 udruženja žrtava i nevladinih organizacija iz Đakovice“.

Neprocesuirani ratni zločini i nerasvetljene sudbine nestalih Albanaca kao ni politička borba za lokalne izbore u ovom gradu, ne smeju biti opravdanje za osvetničko nasilje nad jednom ženom, upozorio je YIHR.

„Ovakva vrsta nasilja i netrpeljivosti ne predstavljaju građanske vrednosti koje bi organizacije civilnog društva trebalo da zastupaju, ne doprinose dijalogu niti kulturi sećanja u kosovskom društvu“, naglasili su aktivisti iz Srbije.

„Pomirenje između dva naroda, i uspostavljanje trajnog mira između Srbije i Kosova ne može se desiti u Briselu, mora se desiti na našim prostorima. Mir se može uspostaviti i garantovati samo uz puno poštovanje demokratskih vrednosti i principa, kao i uživanje ljudskih prava za sve građanke i građane. Odgovornost za to nose i institucije Kosova, kao i institucije Srbije“, zaključili su u svom saopštenju.

Serija medijskih izveštaja o incidentima protiv Srba na Kosovu potresa srpsko društvo već danima.

Sinoć je trinaestogodišnjeg dečaka N. P. u meševitom selu Gojbulja kod Vučitrna pretukla grupa Albanaca dok se vraćao sa fudbalske igre – utvrdila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Dečak je u nešto kasnijoj izjavi, na odeljenju mitrovičkog KBC, pred kamerama Kosovoonline dao izjavu, rekavši da, osim što su ga tukli, napadači nisu govorili.

Bio je to treći prijavljeni incident u istom danu protiv Srba na Kosovu o kojem je ova vladina kancelarija informisala javnost.

Prethodno je na lokalnom putu Laplje selo – Gračanica, na bilbordu sa slikom manastira Gračanica, osvanuo natpis „Albanija UĆK“, a u drugom slučaju, na sportskom igralištu u Lipljanu je grupa Albanaca navodno pokušala da srpske mladiće spreči da postave koševe.

Prethodnog vikenda, jedanaest nevladinih organizacija opštine Đakovica zatražilo je od opštinskih organa da što pre isele jedinu srpsku povratnicu u ovom gradu Dragicu Gašić, i najavilo podnošenje peticije kosovskoj vladi.

Kao razlog za to naveli su da opština Đakovica nije spremna da sačeka povratak Srba, jer, kako su kazali „još uvek imaju grobnice koje čekaju povratak posmrtnih ostataka najmilijih“.

Sa Dragicom Gašić prošle nedelje sastao se i direktor Kancerije za KiM, Petar Petković, koji je i tada najavio da će joj pomoći kako bi imala normalne uslove za život.

Ova povratnica kazala je da se napadi na njenu kuću dešavaju svakodnevno, a da u prodavnicu i pekaru ide samo u pratnji policije, dodajući i da ne može da se požali na ponašanje radnika marketa i pekare, uz policiju.

Tada je i istakla da nikada nikog nije povredila i zato je imala hrabrosti da se vrati u svoj stan, gde, kako je juče kazala, i planira da uprkos svemu ostane. 

Postupak nevladinih organizacija koje su zatražile iseljavanje prva i do večeras jedina civilna aktivistkinja koja je javno osudila bila je Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo.

„Gospode, oprosti im, ne znaju šta čine“, poručila je Kandić.

Nije se oglasilo ni srpsko ni albansko civilno društvo na Kosovu.

Tenzije je dodatno podiglo i hapšenje Podgoričanina Rista Jovanovića na Gazimestanu za Vidovdan, kojem je određen jednomesečni pritvor, zbog čega protestuju u Podgorici. Iako se tereti za „izazivanje nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti“, na mrežama kruži snimak hapšenja u kojem se on vidi kako se prethodno mirnim glasom obraća policiji u trenutku kada se od monahinje traži da otvori torbu, sa rečima zašto se ona ne pusti, jer je „sveta žena“. Kosovski mediji izveštavaju na drugačiji način tvrdeći da je „pevao nacionalističke provokativne pesme“.

U noći nakon Vidovdana, ukradena je crkvena zastava SPC sa ulazne kapije manastira Gračanice koja se povremeno ističe na tom mestu, za velike crkvene praznike ili svečanosti, oglasila se Eparhija raško prizrenska. U saopštenju su naveli da se na društvenim mrežama pojavila slika maskiranog lica sa zastavom Albanije kako gazi crkvenu zastavu i koja po veličini odgovara ukradenoj zastavi.

Ovo nisu bili jedini incidenti. Javnost su izburkali nedavno i događaji oko crkve Sv. Spasa.

Nedavno je albanski istoričar Seljim (Selim) Bezeraj za Kohu rekao da bi Kosovo trebalo da crkvu Sv. Spasa u Prištini pretvori u muzej genocida, dok je na istoj crkvi nešto ranije osvanuo prvo grafit „Isus mrzi Srbe“.

Ispisan je bio na vratima nedovršene crkve Hrista Spasa u Prištini nakon što je u njoj posle 23 godine 10. juna po prvi put obeležena hramovna slava. Naredno jutro su ga obrisali aktivisti Socijaldemokratske partije (PSD), koja upravlja Prištinom, ali odmah i napisali drugi: „Simbol šovinizma postaje svetinja, blagoslovom Aljbina Kurtija“. Istovremeno studenti su protestovali zbog službe, ponavljajući optužbe „politička crkva“, „Miloševićeva crkva“, „genocid“.

Kosovska policija se u vezi sa poslednjim dešavanjima uglavnom ne oglašava, kao ni predstavnici kosovske vlade i zvaničnici, civilno društvo na Kosovu, ali ni međunarodni predstavnici.

Kancelarija za KiM o 3. incidentu u istom danu: Pretučen srpski mladić iz Gojbulje

Kancelarija za KiM o novim incidentima, iz policije i dalje ništa

Ukradena crkvena zastava sa ulaza u manastir Gračanica, Eparhija zatražila dodatnu zaštitu

Kancelarija za KiM: KP zabranila montiranje, a opština zaplenila nova Dragičina vrata

Kandić o NVO-ima iz Đakovice koje bi da isele prvu povratnicu: „Gospode, oprosti im, ne znaju šta rade“

Srpska povratnica iz Đakovice: Nikog nisam povredila, odatle hrabrost da se vratim u svoj stan

Više NVO iz Đakovice zahtevaju iseljavanje Srpkinje povratnicem, najavljen protest; Petković: Novi egzodus nećemo dozvoliti

Protest zbog jučerašnje liturgije u crkvi Sv. Spasa: „Simbol šovinizma postaje svetinja, blagoslovom Aljbina Kurtija“

Reakcije iz Prištine na Spasovdan u istoimenom hramu: Neće se tolerisati provokacije, danas protest; ne nasedajte na zamku da ponovimo 17. Mart

Specijalci Kosovske policije sprečili uspon planinara na Ljuboten

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.