Kancelarija za KiM o 3. incidentu u istom danu: Pretučen srpski mladić iz Gojbulje

FOTO: KoSSev

Večeras je trinaestogodišnjeg dečaka N. P. u selu Gojbulja kod Vučitrna pretukla grupa Albanaca – tvrdi Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Ovo je treći incident u istom danu protiv Srba na Kosovu o kojem je ova vladina kancelarija informisala javnost.

Za večerašnji napad kažu da se dogodio dok se N.P. sam vraćao sa fudbalske igre kući, kada je napadnut.

„Huligani su ga oborili na zemlju, pretukli ga i pokidali mu krstić koji je nosio oko vrata. Dečak je sa modricama i podlivima prevezen u Кliničko bolnički centar u Кosovskoj Mitrovici, gde je u toku dijagnostika povreda i imaće najbolju moguću negu. Tu poruku sam večeras preneo i njegovom ocu, s kojim sam razgovarao o ovom incidentu i ponudio svu pomoć i podršku Кancelarije za Кosovo i Metohiju“, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Dečakov otac je slučaj prijavio i Кosovskoj policiji, dok će Petković informisati međunarodne predstavnike, od kojih će zahtevati da se bezbednosna situacija u etnički mešovitoj Gojbulji podigne na viši nivo.

Ranije danas, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, saopštila je da je na lokalnom putu Laplje selo – Gračanica, na bilbordu sa slikom manastira Gračanica, osvanuo natpis „Albanija UĆK“, te da je srpske mladiće na sportskom igralištu u Lipljanu grupa Albanaca navodno pokušala da spreči da postave koševe.

„Šta još treba da se desi da međunarodna zajednica najozbiljnije shvati kakvom su riziku, torturi, maltretiranju i šikaniranju svakodnevno izloženi Srbi na prostoru Кosova i Metohije? Da li još neko dete treba da bude meta obesti Albanaca, da bi međunarodne misije reagovale, ili će nastaviti da se prave da se ništa ne dešava, što je manir Prištine za koju srpske žrtve ne postoje“, naveo je Petković.

Inače, Petković je skrenuo pažnju da su se današnji incidenti dogodili u istom danu kada je na Kosovu boravio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je očuvanje bezbednosti i mira zacrtao kao glavni prioritet misije КFOR i naveo da se očekuje da ta misija svoju dužnost i ispuni.

KoSSev ni večeras nije dobio odgovor od Kosovske policije da potvrdi, odnosno saopšti detalje, ni za jedan od ova tri slučaja o kojima je Kancelarija za KiM informisala javnost.

Kancelarija za KiM o novim incidentima, iz policije i dalje ništaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.