Kancelarija za KiM o novim incidentima, iz policije i dalje ništa

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Na lokalnom putu Laplje selo – Gračanica, na bilbordu sa slikom manastira Gračanica, osvanuo je natpis „Albanija UĆK“, saopštila je Kancelarija za KiM, ali takođe i to da je srpske mladiće na sportskom igralištu u Lipljanu grupa Albanaca navodno pokušala da spreči da postave koševe.

Kancelarija ujedno podseća da se „novi incident“ nadomak Gračanice dogodio samo dva dana nakon što je u porti manastira Gračanica polomljen bajrak i nestala zastava Srpske pravoslavne crkve.

Grafit koji je jutros osvanuo, kako navodi Kancelarija, izazvao je uznemirenost među srpskim narodom jer im se kako ocenjuju „na ovaj način šalje nova pretnja“.

„Nema sumnje da svaki ovakav čin ima svoj potpis u Prištini, iz koje učestalo dolaze poruke o svojatanju srpske kulturne baštine i hramova SPC, kao i izjave mržnje i netrpeljivosti“, navodi se u reakciji Kancelarije.

U istom saopštenju kancelarija je registrovala i slučaj, kako navode, sprečavanja srpskih mladića da na sportskom igralištu u Lipljanu postave koševe. Navodno, grupa albanskih mladića nosila je metalne šipke prilikom sprečavanja, te da srpski mladići, kako navode dalje iz Kancelarije, nisu odgovorili.

KoSSev se i ovog puta obratio Kosovskoj policiji u vezi sa oba slučaja, ali do objavljivanja vesti, odgovor nije stigao.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.