Osmani: „Temelji naše države čvrsto stoje na odluci od 2. jula 1990. godine“

Izvor: Kosovapress (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Svečanom sednicom u Skupštini Kosova obeležena je 31. godišnjica usvajanja ustavne deklaracije od 2. jula 1990. godine. Delegati tadašnje Skupštine upamćeni su kao hrabri i sa visokim nacionalnim vrednostima, za koje je rečeno da su realizovali volju naroda Kosova za slobodu.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da su se delegati tadašnje Skupštine odlučili za istorijsko pravo, koje je za narod Kosova bilo decenijama uskraćeno.

„Temelji naše države čvrsto stoje na vašoj odluci da odbijete nasilje i da predstavljate vrednosti slobode kroz deklaraciju od 2. jula. Poštovani poslanici, dragi delegati od 2. jula, dragi građani, danas je Kosovo slobodna i suverena država na granicama od 17. februara i takva će ostati zauvek. Već je međunarodno priznata od većine država članica Ujedinjenih nacija, jasno orijentisana ka evroatlantskim integracijama i u stalnom prijateljstvu sa Sjedinjenim Američkim Državama, kao i sa slobodnim evropskim zemljama i narodima, jača iz dana u dan svoj međunarodni subjektivitet prema ovim principima i održavanjem ovih prijateljstava“, rekla je predsednica Osmani.

Ona je rekla da je ustavna deklaracija od 2. jula artikulisala volju građana Kosova za slobodom i to na velikoj istorijskoj prekretnici.

„Kao predstavnik jedinstva naroda, u potpunosti prepoznajući i poštujući doprinos tadašnjih delegata, nastaviću da pozivam sve institucije zemlje, svakog političkog predstavnika da podrže političke akcije upravo na primeru koji daju ovi delegati, na primeru koji je davalo tadašnje zakonodavno telo ove Skupštine, koji su jasno artikulisali volju građana i bili njihov glas, ali i obnovili našu stratešku orijentaciju uvek ujedinjenu oko zalaganja za slobodu“, rekla je Osmani.

Konjufca: Veliki rad mnogih generacija za postizanje slobode i nezavisnosti Kosova

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca rekao je da je usvajanje ustavne deklaracije u to vreme bilo najhrabriji čin predstavnika naroda.

Spomenuo je pravedni rat Oslobodilačke vojske Kosova i proglašenje nezavisnosti Kosova 17. februara 2008. godine, za koje je rekao da vuče korene iz 2. jula 1990.godine.

„Ove činjenice, časni poslanici, dame i gospodo, moraju da nas podsete koliko dugo, koliko je bila teška i koliko je bila mučna naša borba za slobodu, nezavisnost i suverenitet. Bilo je to titansko delo mnoogih generacija, ispunjeno nebrojenim žrtvama, tokom kojih čitav jedan narod  se bespoštedno oslobađao. Pravedni oslobodilački rat našeg slobodoljubivog naroda i pogibije mučenika i heroja dali su pečat našoj slobodi za koju nema daljih kompromisa. Ova dostignuća su naše najveće bogatstvo koje imamo i koje ćemo ostaviti našoj deci. Stoga moramo da dostignemo i zaštitimo ova postignuća po svaku cenu“, rekao je Konjufca.

Ramajlji: Delegati su bili odlučni da unaprede volju naroda

Na svečanoj sednici povodom obeležavanja 31. godišnjice ustavne deklaracije, Iljaz Ramjli, koji je bio predsednik Skupštine Kosova u parlamentu 1990. godine, rekao je da je ustavna deklaracija bila prvi korak ka nezavisnosti Kosova, za koju je rekao da je izgrađena mirnim pokretom za oslobođenje i da je kulminiralo pravednim ratom OVK.

„Pre 31 godinu na današnji dan svi delegati su došli na vreme na sastanak Skupštine koji je bio redovno zakazan, ali vrata Skupštine su bila zatvorena po nalogu tadašnjeg predsednika Skupštine, a sve prostorije Skupštine i drugih vladinih organa u ovoj zgradi bile su pod punom kontrolom srpskih policijskih jedinica koje su delovale u okviru savezne policije instalirane na Kosovu, na Kosovu tih burnih dana. Uprkos zatvaranju vrata Skupštine, delegati kao što već znate, rešeni da izvrše političku volju naroda Kosova, ispred vrata skupštinske zgrade, pod otvorenim nebom, održali su sastanak 2. jula i proglasili ustavnu deklaraciju „, rekao je.

Delegati Skupštine Kosova, 2. jula 1990. godine, u okolnostima policijske i vojne srpske opsade, pred vratima zgrade Skupštine Kosova, odobrili su jedan od istorijskih ustavnih dokumenata za budući politički status Kosova: Ustavnu deklaraciju za Kosovo, nezavisna jedinica u tadašnjoj Federaciji Jugoslavije.

Na svečanom sastanku Skupštine Kosova prikazan je odlomak iz dokumentarnog filma pod nazivom „Projekt državnog subjektiviteta Kosova“, autora Nuhija Bitičija.

Takođe, otkrvena je ploča ispred Skupštine Kosova, na mestu proglašenja ustavne deklaracije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.