Ukradena crkvena zastava sa ulaza u manastir Gračanica, Eparhija zatražila dodatnu zaštitu

Eparhija zastava
FOTO: Eparhija raško-prizrenska

Vest je ažurirana

U noći između 29. i 30. juna ukradena je crkvena zastava SPC sa ulazne kapije manastira Gračanice koja se povremeno ističe na tom mestu, za velike crkvene praznike ili svečanosti, oglasila se danas Eparhija raško prizrenska.

U saopštenju navode da se na društvenim mrežama pojavila slika maskiranog lica sa zastavom Albanije kako gazi crkvenu zastavu.

„Imajući u vidu veličinu zastave reč je o zastavi koja je skinuta sa ulaza u manastir“, dodaju.

Precizirali su da najnoviji incident pokazuje povećani stepen ugroženosti verskih prava i sloboda i uopšte bezbednosti objekata SPC na KiM.

„Zastava SPC je srpska trobojka sa znakom krsta i četiri ocila, što je regulisano Ustavom SPC. Ovaj simbol potiče još iz ranih hrišćanskih vremena i simbolizuje Hrista kao cara nad carevima“.

Eparhija raško-prizrenska prijavila je ovaj incident Kosovskoj policiji, ali i uputila zahtev da se manastir dodatno obezbedi.

U međuvremenu, sinoć je stigao i odgovor Kosovske policije: „Kosovska policija je preduzela neophodne mere da proveri informacije i razjasni okolnosti u vezi sa slučajem koji ste istakli i o svim relevantnim informacijama bićete blagovremeno obavešteni“.

O istom slučaju prethodno je izvestila i Kancelarija za KiM, navodeći ujedno da je polomljen jarbol kod ulaznih vrata manastira.

„Ovaj čin direktan je napad na veru i preteća poruka vernicima Srpske pravoslavne crkve, uz nedvosmisleni pokazatelj nestabilne i opasne bezbednosne situacije u srpskim sredinama na KiM. Istovremeno, više je nego očigledno da Kosovska policija niti je u stanju, niti u praksi štiti objekte Srpske pravoslavne crkve“, naveli su iz Kancelarije za KiM.

Podsetili su da je do incidenta došlo u noći, nakon što je obeležen Vidovdan u manastiru Gračanica, a potom i na Gazimestanu.

„Nije slučajno da se ovaj skandalozni, vandalski čin događa neposredno nakon obeležavanja velikog srpskog praznika Vidovdana, koje je upriličeno u Gračanici i to uz prisustvo Patrijarha srpskog, gospodina Porfirija i brojnih građana“, kazali su iz Kancelarije za KiM.

Dodaju da se nad Srbima i pravoslavnim verskim objektima na KiM sprovodi „serija agresivnih napada i organizovanog nasilja“, a da se oni posebno intenziviraju prilikom obeležavanja velikih praznika.

„Sa jedne strane imamo slike bezumnog i otvorenog nasilja nad svim simbolima pravoslavlja i nad našim narodom u pokrajini, maltretiranje Srba od strane kosovske policije, a samo zato što su se uputili na Gazimestan da obeleže Vidovdan, oduzimanje srpskih zastava, majica sa srpskim simbolima, pretresanje monahinje i hapšenje mladića koji se tom činu usprotivio, dok sa druge strane imamo predstavu političara iz Prištine za evropske zvaničnike o oazi verske i nacionalne tolerancije na prostoru Kosova i Metohije“, dodaje se u saopštenju.

Kancelarija za KiM ujedno poručuje da se od početka godine dogodilo ukupno sedamdeset napada na Srbe, njihovu imovinu i imovinu SPC, kao i više od 15 vandalskih činova kojima su na meti bili objekti Srpske pravoslavne crkve.

„Takve slike najrečitije govore o realnom životu Srba na Kosovu i Metohiji“, zaključili su.

KoSSev portal se povodom navoda Eparhije i Kancelarije za KiM obratio Kosovskoj policiji. Komandir policijske stanice u Gračanici, Bratislav Trajković, nije se javljao na naše pozive, dok iz centralne direkcije policije u Prištini, do objavljivanja vesti, nisu odgovarali na naše pisane upite.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.