Protest zbog jučerašnje liturgije u crkvi Sv. Spasa: „Simbol šovinizma postaje svetinja, blagoslovom Aljbina Kurtija“

Foto: Kallxo

Grafit „Isus mrzi Srbe“, ispisan na vratima nedovršene crkve Hrista Spasa u Prištini nakon što je u njoj posle 23 godine juče po prvi put obeležena hramovna slava – obrisan je jutros. To su učinili aktivisti Socijaldemokratske partije (PSD), koja upravlja Prištinom, ali odmah i napisali drugi: „Simbol šovinizma postaje svetinja, blagoslovom Aljbina Kurtija“. Ispred ovog hrama održali su protest zbog jučerašnje liturgije.

Danas su kosovski mediji takođe preplavljeni reakcijama – kritikama zbog jučerašnje liturgije u hramu Sv. Spasa u Prištini, koju je vladika raško-prizrenski Teodosije održao sa nekolicinom vernika na istoimeni praznik.

Zđim Hiseni (Zgjim Hyseni) iz PSD sada kaže da su izbrisali prvobitni grafit koji je „neko napisao“, jer namera nije da se podstiče verska iili međunacionalna mržnja.

Poruka „Isus mrzi Srbe“ je u etar otišla sinoć kada je fotografiju sa crvenim slovima na kapiji nedovršene crkve u centru Prištine, objavio britanski publicista i poznavalac regiona Jan Bankroft.

Studenti protestuju zbog jučerašnje liturgije. Protest je održan u dvorištu hrama za koje studenti tvrde da je vlasništvo Univerziteta.

Foto: KoSSev

Kako javlja RTV Kim, oko 40 učesnika u rukama drže ispisane transparente „Nikad više“, „Crkva kao simbol počinilaca genocida“, kao i fotografije Slobodana Miloševića i Željka Ražnatovića Arkana, za koje tvrde da su simbol izgradnje ovog hrama u Prištini.

Ispred hrama je veliki broj pripadnika Kosovske Policije i medijskih ekipa.

Zđim Hiseni je kazao da je „juče simbol šovinizma pokušao da postane svetinja ispred ‘noseva’ kosovskih institucija, uoči dijaloga sa Beogradom“, što je upravo i sadržaj novog grafita na vratima crkve.

On kaže da se religija koristi za nadmoćne interese Srbije.

“Institucije su juče rekle, konkretno ministar kulture nije bio upoznat sa tim. Tada bi na svim funkcijama, od ministra unutrašnjih poslova do Obaveštajne službe, trebalo da se preuzme odgovornost, ostavka. Ako se to dogodi usred Prištine, na kraju dana, posle ove akcije nismo sigurni pod njihovim vođstvom“, rekao je Hiseni prenosi Kallxo.

Foto: KoSSev

Paralelno sa protestom studenata u kosovskoj skupštini u toku je sednica posvećena predstojećem dijalogu sa Beogradom u kojoj se takođe odvija vrela rasprava između kosovskog premijera Aljbina Kurtija i opozicije.

I na sednici je jedna od tema jučerašnji događaj u crkvi Svetog Spasa.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova, Time Kadrijaj, zatražila je odgovor od kosovske vlade na pitanje da li je crkva imala dozvolu vlade za jučerašnju liturgiju.

Ona je podsetila da dok je Samoopredeljenje bilo u opoziciji, ono je protestovalo ispred ove crkve upravo da se ne bi ovakve aktivnosti dozvolile, ali sada, kada je u vladi, LVV nema informacije o tome.

Talas reakcija pokrenuo se u kosovskoj javnosti juče nakon obeležavanje slave u hramu Svetog Spasa u Prištini. Prvi su osudili Daut Haradinaj, „Savet za zaštitu ljudskih prava na Kosovu“ i Enver Hodžaj.

Daut Haradinaj, koji će se kandidovati za prištinskog gradonačelnika ispred AAK, nazvao je ovaj događaj „uvredom za građane Kosova“ i provokacijom, pozivajući vladu i opštinu da odmah reaguju.

I „Savet za zaštitu ljudskih prava na Kosovu“, poznatiji kao KMDLNJ, upotrebio je iste reči – „uvreda“ i „provokacija“ za studente. To što se služba organizuje u nedovršenoj zgradi sa neregulisanim pravnim statusom, KMDLNJ naziva „manipulacijom“. Ista organizacija poznata je po nedavnom oštrom napadu na igumana Visokih Dečana.

Predsednik Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj u svojoj reakciji ocenjuje da je „danas karakter države Kosovo ugrožen i da su prema njemu otvorene nove teme u dijalogu sa Srbijom koje će biti potvrđene na sastanku u Briselu 15. juna“.

I on je odgovornost prebacio i na aktuelnu kosovsku vladu, poručivši da je liturgija održana uz dozvolu Vlade Kosova, jer to, prema njegovim rečima, ne može biti osigurano bez dozvole, obezbeđenja i političke podrške.

Kosovska vlada reagovala je sinoć preko ministra omladine, sporta i kulture, Hajrula Čekua, koji je saopštio da je vlada juče obaveštena o događaju Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, održanom u nedovršenoj zgradi „koja je izgrađena na imanju u vlasništvu Univerziteta u Prištini, u vreme srpskog represivnog režima na Kosovu“, te da ni Kosovska policija nije bila unapred obaveštena, što predstavlja „kršenje pravila javne bezbednosti na Kosovu“.

„Sloboda verskih aktivnosti zagarantovana je Ustavom i zakonima Kosova i zaštićena je svim institucionalnim mehanizmima. Međutim, verske aktivnosti ne mogu se koristiti u političke svrhe, niti kršiti red, zakon i pravdu. Za mir koji danas uživamo, platili smo visoku cenu, tako da kosovske institucije neće tolerisati radnje koje utiču na javnu bezbednost, intervenišu u nezavisnosti sudstva i promovišu sukobe koji ugrožavaju suživot među zajednicama“, poručio je Čeku.

Za bivšeg savetnika Aljbina Kurtija, Škeljzena Gašija (Shkëlzen Gashi), jučerašnje obeležavanje slave u Prištini je „provokacija“ SPC, ali na koju Albanci ne treba da nasednu da se ne bi ponovio 17. Mart.

On je podsetio i na to da su crkve na Kosovu sa statusom Srpske pravoslavne crkve regulisane Ahtisarijevim paketom za koji su glasale sadašnje (opozicione) stranke, i da je zato red sada da one „zaćute“.

I izvršni direktor kosovske fondacije „Kulturno nasleđe bez granica“, Salji Soši (Sali Soshi) jučerašnje obeležavanje Spasovdana u Prištini ocenio je kao politički događaj i „provokaciju na koju Kosovo nije naselo“.

Prema njegovim rečima, cilj je bio da se izazove društvena reakcija koja će se koristiti kao argument za „eksteritorijalne težnje Srbije“.

„Kada kažem provokacija, mislim na činjenicu da je ‘misa’ organizovana u zgradi izgrađenoj za vreme Miloševićevog režima, čija je lokacija usred univerzitetskog kampusa, pa zemlju zauzima Univerzitet i koja je izgrađena da pokaže ciljeve tog režima. Veoma je dobro što kao društvo nismo pali na provokacije, već državne institucije treba da se potrude da spreče i upozore na opasnost koja dolazi od ovih provokacija“, napisao je na Fejsbuku, prenela je Koha.

Osim studenata i Univerzitet u Prištini se oglasio, izražavajući  „duboku zabrinutost zbog verske ceremonije koju je juče organizovala Srpska pravoslavna crkva, u zgradi koju je nelegalno izgradio bivši srpski režim u kampusu UP“, saopštili su rano jutros iz ove ustanove.

Oni su naveli da će preduzeti sve neophodne pravne radnje kako bi univerzitetski kampus oslobodio svih nelegalno izgrađenih objekata, uključujući i objekat u „kome je organizovana dotična ceremonija“.

Hram Hrista Spasa predmet je osporavanja kosovske javnosti i vlasti, odnosno sporenja sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Pre skoro četiri godine Univerzitet u Prištini, u čijoj se neposrednoj blizini nalazi gradski hram, tužio je SPC zbog navodne uzurpacije više od četiri hektara zemljišta univerziteta.

Kako je zemlja zvanično u vlasništvu pravoslavne crkve „Sveti Nikola“, Eparhija je potom na tužbu Univerziteta u Prištini odgovorila kontra tužbom, te je 2017. Univerzitet izgubio prvu parnicu, dok je ročište u martu ove godine pred Osnovnim sudom u Prištini, kako su pisali kosovski mediji, odloženo.

Hram Hrista Spasa čija je gradnja započeta 1990. godine i prekinuta 1998. godine zbog izbijanja rata, više je puta bio izložen napadima, u jednom trenutku je korišćen i kao javni toalet. Takođe, korišćen je i za muzički spot, a 2015. godine zidovi hrama su poslužili i kao „bedemi za alpinizam“.

I dok Albanci smatraju da je podignut na zemljištu univerziteta, Crkva je više puta isticala da će svaki nasrtaj na hram tretirati kao otvoren napad na SPC. SI danas je Eparhija raško-prizrenska naglasila da sa vernicima ostaje uporna u nastojanju da se ovaj hram što pre završi i da se u njemu služe liturgije.

Opširnije o tome pročitajte u:

Eparhija: Proslavljanje verskih praznika osnovno pravo, zakonski regulisano; Policija i tužilaštvo da reaguju

Prvi put od ’98 proslavljena slava u Hramu Hrista Spasa u Prištini

Reakcije iz Prištine na Spasovdan u istoimenom hramu: Neće se tolerisati provokacije, danas protest; ne nasedajte na zamku da ponovimo 17. MartPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.