Vilijamson: Potvrđivanje optužnice ogroman korak napred za pravdu žrtava, dugo su strpljivo čekale

Potvrđivanje optužnice protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine ogroman je korak napred u nastojanju da se osigura pravda za žrtve zločina počinjene tokom sukoba 1998-1999, ocenio je Klint Vilijamson. Preživelim žrtvama, svedocima i kolegama tužiocima uputio je reči zahvalnosti, ali i ohrabrenja da istraju.

„Žrtve, među kojima su Srbi, Romi, druge manjine sa Kosova, kao i sami Albanci za koje se smatralo da su politički protivnici optuženih, godinama su strpljivo čekali da vide one koji su počinili zločine protiv njih kako za iste odgovaraju“, naveo je u izjavi za KoSSev glavni tužilac Radne grupe za specijalne istrage EU, zahvaljujući čijem je izveštaju kojim je praktično potvrđen prethodni izveštaj Dika Martija i formiran Specijalni sud.

Klint Vilijamson bio je glavni tužilac Specijalnog tima Evropske unije za zločine na Kosovu od 1999. Ovaj tim je formiran nakon nakon izveštaja nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija, koji je vođe „OVK“ doveo u vezu s teškim zločinima na Kosovu i trgovinom organima.
Vilijamson je 2014. godine tvrdio da sa svojim timom tada nije pronašao dovoljne dokaze za pokretanje optužnice za trgovinu organima, ali da oni mogu da uslede, te da su njegovi nalazi ipak u skladu sa izveštajem Dika Martija, kao i da su pribavljeni dokazi dovoljni za pokretanje optužnica. Ubrzo zatim usledilo je i proces formiranja Specijalnog suda.

Od ove nedelje u pritvorskim jedinicima Specijalizovanih komora za zločine na Kosovu nalaze se sada već bivši kosovski predsednik, uz svoje nekadašnje ratne, a potom i političke saborce, dok se očekuje potvrđivanje novih optužnica.

„Optuženi imaju pravo na pošteno i objektivno suđenje i uveren sam da će sud to i omogućiti. Iako je ova optužnica važan korak u tom pravcu, sudski postupak tek treba da se odigra i to će potrajati“, naveo je Vilijamson za KoSSev.

Ohrabrenje za svedoke i pravdu

Američki tužilac je imao poruku i za žrtve, preživele i svedoke koji su sarađivali sa njim u sklopu istrage koju je vodio u Specijalnoj istražnoj radnoj grupi EU, a potom i sa specijalnim tužiocima koji su ga nasledili – kako bi obezbedili dokaze.

„Želim da Vam se zahvalim na vašoj posvećenosti ovom sudskom procesu i ohrabrim vas da prođete kroz proces svedočenjem ili na bilo koji drugi način pomažući sudu kada se to od vas zatraži“, naglasio je.

Srbima i Albancima na Kosovu poručio je da podizanje optužnica protiv petorice visokih bivših zvaničnika „OVK“ kao i samo suđenje vide kao „sredstvo za rešavanje ovih nerešenih pitanja u sukobu i kao pomoć građanima Kosova da ostave bolno poglavlje njihove prošlosti iza sebe“.

Više od pet godina nakon Vilijamsonovog izveštaja, Specijalno tužilaštvo je sačinilo, a Specijalni sud potvrdio prve optužnice – bivšem pripadniku OVK, Saljihu Mustafi juna, a protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, krajem oktobra.

Hašim Tači i Jakup Krasnići sudu prvi put pristupaju u ponedeljak, Kadri Veselji u utorak a Redžep Seljimi u sredu. Za Saljiha Mustafu je taj postupak već započeo krajem septembra. Tu su još za sada Hisni Gucati i Nasim Haradinaj koji čekaju na optužnicu, ali za krivična dela ometanja pravde a u vezi sa nedavnom aferom curenja dokumenata suda.

Ambasador Klint Vilijamson je sada glavni direktor za međunarodno pravo, vladavinu i bezbednost pri Mek Kejn institutu, i profesor prava na državnom univerzitetu u Arizoni.

Pročitajte još:

STK pojasnilo status drugih koji se pominju u optužnici protiv Tačija, Veseljija, Krasnićija i Seljimija

Kadri Veselji pred Specijalnim sudom u utorak, Redžep Seljimi u sredu

Tači pristupa sudu u ponedeljak u 15h

EU na Kosovu: Cenimo Tačijevu, Veseljijevu, Seljimijevu i Krasnićijevu saradnju sa Specijalizovanim većima

Nemačka pozdravila „saradnju“ okrivljenih sa Sudom u Hagu

Amnesti: Optužnica protiv Tačija nada za istinu o zločinima

Jakup Krasnići pred Specijalnim sudom u ponedeljak

Mustafa odgovorio AAK: Nema razloga da vlada prekida dijalog

Objavljena optužnica protiv Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija

Osmani na poziciji v.d. predsednika Kosova o „miru“ i „genocidnoj državi“

Hag ostavio koaliciju na klimavim nogama: Novi predsednik ili novi izbori

Air Hag odleteo

AAK zatražila obustavu dijaloga i hitan sastanak saveta za nacionalnu bezbednost

PDK imenovao Envera Hodžaja za vršioca dužnosti predsednika PDK

Reakcije: „Sloboda ima ime – UĆK“

Potvrđena optužnica protiv Hašima Tačija

Potvrđena optužnica Kadriju Veseliju

Specijalni sud potvrdio: Krasnići uhapšen, potvrđena optužnica za ratne zločine

Seljimi: Protiv mene potvrđena optužnica, sutra putujem za Hag

STK sprovelo operaciju u PR; Mediji: Krasnići uhapšen i poslat u Hag; Potvrđena optužnica Seljimiju?

Specijalnom sudu podnete optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za ubistvo skoro 100 ljudi

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.