Reakcije: „Sloboda ima ime – UĆK“

Foto: KoSSev

Vest je ažurirana

Ono što se dugo očekivalo, danas je i potvrđeno, Specijalizovana veća u Hagu potvrdila su optužnicu glavnog tužioca Specijalizovanog tužilaštva, Džeka Smita, protiv dve najistaknutije figure PDK, ali i kosovske političke scene uopšte – predsednika Hašima Tačija i bivšeg predsednika skupštine, Kadrija Veseljija. Ova vest verovatno je najveći politički potres u poslednjih 20 godina, a prva posledica je, takođe očekivana – ostavka kosovskog predsednika.

Paralelno sa jučerašnjim akcijama EULEX-a i specijalizovanih komora, kao i vestima o potvrđivanju optužnica, kosovski političari i aktivisti dele preko društvenih mreža sliku:

„Sloboda ima ime – UĆK“.

Čak je majicu sa ovim amblemom u TV emisiji juče poneo i donedavni direktor televizije Klan Kosova, Baton Hadžiu.

Foto: Fejsbuk/NISMA Socialdemokrate

Čitaku: OVK će ostati najuspešniji oslobodilački pokret u modernoj istoriji

Doskorašnja ambasadorka Kosova u SAD, Vljora Čitaku, slikom sa istim natpisom poručila je da će „OVK ostati najuspešniji oslobodilački pokret u modernoj istoriji“.

„Ponovo, kada se prašina slegne i dim se raščisti, OVK će ostati najuspešniji oslobodilački pokret u modernoj istoriji“, napisala je Čitaku na Tviteru.

 

Haradinaj: Moramo da pokažemo nacionalno jedinstvo

Na vest o potvrđivanju optužnice protiv Veseljija, među prvima je reagovao lider AAK i bivši kosovski premijer, Ramuš Haradinaj.

U kratkoj objavi na društvenim mrežama pružio mu je podršku.

“Bili smo zajedno u teškim vremenima, zajedno smo i danas”, napisao je Haradinaj.
Slično, među prvima je reagovao i na vest o potvrđivanju optužnice protiv Tačija, a koja je usledila sat vremena posle Veseljijeve konferencije.

„Oslobodilačka vojska Kosova bila je faktor jedinstva u godinama ponosa i žrtve. Danas svi mi kao narod, ali i kao politički lideri, moramo pokazati nacionalno jedinstvo, u novonastalim okolnostima“.

Kosovsko društvo i vladu pozvao je da daju podršku svima koji se suočavaju sa međunarodnim pravosuđem.

I sam Haradinaj ispitan je od strane Specijalizovanog tužilaštva u svojstvu osumnjičenog, a nakon poziva tužilaštva podneo je ostavku na mesto kosovskog premijera.
S druge strane, viđen je kao jedan od kandidata za novog predsednika Kosova, funkciju čiju će dužnost nakon Tačijeve ostavke sada preuzeti predsednica kosovske skupštine Vjosa Osmani.

Ona ovu funkciju može vršiti najduže 6 meseci.

Kosovska vlada: Niko nije kriv bez konačne odluke suda

„Vlada Republike Kosovo duboko veruje u pravednu borbu Oslobodilačke vojske Kosova za slobodu zemlje, koja ostaje jedan od najsvetlijih perioda u istoriji“, stoji u saopštenju kosovske vlade koje je podelio i kosovski premijer.

U saopštenju se podvlači i da su Specijalizovana veća deo kosovskog pravosudnog sistema.
„Niko ne može suditi o našoj borbi za slobodu. Oslobodilačka vojska Kosova borila se za oslobađanje naše zemlje, za zaštitu praga, a ne u stranim zemljama, i kao takva uživala je podršku međunarodne zajednice, koja je kulminirala NATO bombardovanjem“, stoji u saopštenju.

Dodaju međutim, da se niko ne može smatrati krivim bez konačne odluke nadležnih organa pravde.

Slika ubijene bebe i poruka o zločinima nad Albancima

Najpoznatija kosovska aktivistkinja, Vasfije Krasnići, u vezi sa navodima o silovanim Albankama tokom rata, koja je i sama žrtva ovog zločina, objavila je fotografiju ubijene bebe i napisala: Spaljivani smo, deportovani, silovani i masakrirani, i čak i sada živimo zabrinuti za nestale. Zašto sve ovo?! Samo zato što smo Albanci. Pravo mora da zadovolji pravu.

 

Udruženje OVK: Sudu istekao mandat; Martijev izveštaj „monstruozan“

Udruženje ratnih veterana OVK od juče ističe svoj raniji stav da je specijalni sud u Hagu ilegalan i neustavan i te da mu je još u avgustu navodno istekao mandat.

Sekretar ovog udruženja, trenutno i njegov čelnik od kad su predsednik i potpredsednik, Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, takođe u Hagu, rekao je medijima kako je za optužnicu protiv Veseljia saznao iz medija.

Najavio je i da će ovo Udruženje učiniti napore kako bi preko kosovskih poslanika, do ustavnog suda stigao podnesak Ustavnom sudu o tome da je njegov mandat istekao.
Izveštaj Dika Martija nazavo je „monstruoznim“.

Hodžaj: Verujem u tebe, moj prijatelju

„Istorija Kosova i njegove slobode ima ime, to ime, Hašim Tači, vratiće se pobedonosno. Čak i iz ove bitke uspraviće se još pravednija borba OVK i Kosova“, napisao je on na Fejsbuku, dodajući da veruje u njega.

Hodžaj, bivši kosovski šef diplomatije, među prvim je zvaničnicima PDK koji je reagovao.

AAK zatražila obustavu dijaloga i hitan sastanak saveta za nacionalnu bezbednost

Poseban sastanak vlade, obustava dijaloga sa Srbijom, hitan sastanak saveta za nacionalnu bezbednost, hitna sednica kosovske skupštine, sastanak političkog spektra, a radi postizanja nacionalnog jedinstva – aktivnosti su koje je zatražila Alijansa za budućnost Kosovoa – AAK.

Opširnije u posebnoj vesti.

Rama: „Apsurdno suđenje“ i pečat „čistote borbe OVK“

„Hašim Tači ima svu podršku i solidarnost Albanije u sledećoj bici za Kosovo i za neprikosnovenu pravdu Oslobodilačkog rata! Apsurdno suđenje protiv njega na kraju će zapečatiti čistotu OVK i nemogućnost da se preradi njena istorija“, poručio je albanski premijer Edi Rama“, na tviteru. Na Fejsbuku se odlučio za fotografiju i kratku poruku „Poštovanje“

LVV: „Kao Albanci, nadamo se da će se vratiti nevini“

„Rat OVK će ostati zauvek pravedan, čist i oslobodilački i oni će se vratiti nevini“, reakcija je Pokreta Samoopredeljenje (LVV) nakon vesti o najnovijim potvrđenim optužnicama.

S druge strane, lider ovog pokreta, Aljbin Kurti ocenio je kao prikladnu ostavku Hašima Tačija sa mesta predsednika, ali dodaje i da je ona „zakasnela“ –  smatraju da je Tači to trebalo da učini u aprilu, kada je i objavljena vest o optužnici.

Tako ne bi ostavio prostor da se razmišlja o tome da on iza kulisa pregovara kako bi sebe spasio tih optužbi.

„Poslednjih 10 godina su dokaz za to da svako ko je tvrdio kako štiti OVK skrivenim trgovanjem – nije uspeo u tim naporima, već samo napravio veću štetu“, stoji u saopštenju LVV.

LVV takođe navodi da „Kosovo danas nije sposobno da svojim institucijama odbrani OVK –  zbog lošeg upravljanja u decenijama nakon rata“ što je rezultiralo „krhkim pravosudnim institucijama“.

S druge strane, iz LVV ponavljaju stav da je Specijalni sud nepravedan uz podsećanje da su oni, zajedno sa građanima i veteranima OVK, protestovali protiv ovog suda.

LVV i sada traži nove izbore, ali dok se oni ne dese, kako oni to vide, na mestu predsednika treba da ostane Vjosa Osmani koja je danas preuzela dužnost kosovskog predsednika.

Ona će, veruju, doprineti dobrom međunarodnom imidžu Kosova.

„Samo nekorumpirana vlada, demokratski izabrana i ona koja nije proizvod trgovine, moći će da Kosovo povede napred i zaštiti OVK vrednujući je onako kako ona to zaslužuje. Moramo da svi zajedno poštujemo zakon i volju građana i demokratije“.

Jahjaga: Sve zemlje regiona da se suoče sa prošlošću

Oglasila se i bivša kosovska predsednica, Atifete Jahjaga, rečima da niko ne može da obeščasti kosovsku borbu za slobodu.

„Rat Oslobodilačke vojske Kosova bio je rat za slobodu i oslobođenje od okupacije Srbije, čija je vojska u to vreme vršila masovna ubistva, etničko čišćenje, silovanja i mučenja civila kosovskih Albanaca. U ovo tmurno vreme važno je ostati jedinstven, imati strpljenja i vere u pravdu“, napisala je ona.

Ipak poručuje da „sve zemlje regiona koje su međusobno ratovale moraju se suočiti s prošlošću“.

„Kosovo je izrazilo spremnost da se suoči sa prošlošću i uvek se odazvalo pozivu za pravdu“, tvrdi ona u objavi na Fejsbuku.

Pacoli: Pravda će trijumfovati

Još jedan bivši šef kosovske diplomatije, Bedžet Pacoli, poručuje takođe da je borba OVK „sveta i slavna“:

„Borba naroda Kosova za slobodu, pod kišobranom OVK, je sveta i slavna. Bivši predsednik Skupštine Kosova Kadri Veseli, kao jedan od njenih nosilaca, izaći će iz ovog procesa dostojanstveno“, tvrdi on dodajući i to da je  „agresor bila srpska država koja je počinila zločine nad civilima“.

„Pravda će trijumfovati bez obzira na napore da se naškodi državi Kosovo“, dodaje još.

Stano: EU prati razvoj na Kosovu posle podizanja optužnica

Evropska unija prati razvoj na Kosovu i „primila je na znanje“ odluku Specijalnog suda za zločine na Kosovu da podigne optužnice protiv deset vodećih ličnosti u Prištini, izjavio  je danas u Briselu portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano, piše Beta.

„Mi nikad ne komentarišemo sudske odluke za pojedinačne slučajeve, pa ni ove operacije i postupke Specijalnog tužioca“, naveo je Stano, ali je dodao da će EU naknadno reagovati kad dobije „bitne informacije“ o tome.

Stano, portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela, time je odgovorio na pitanje novinara da li EU smatra da podizanje optužnice protiv predsednika Kosova Hašima Tačija, koji je podneo ostavku, i još nekoliko važnih ličnosti u Prištini može imati upliva na dijalog Beograd-Priština.

Ebot: Tačijeva ostavka u interesu Kosova

Britanski ambasador u Prištini Nikolas Ebot (Nicholas Abbott) takođe se oglasio nakon potvrđivanja optužnice Hašimu Tačiju istakavši da poštuje njegovu ostavku jer je „u interesu Kosova“.

„Poštujemo ostavku predsednika Tačija u interesu Kosova i podržaćemo vršioca dužnosti predsednika Osmani radi zaštite stabilnosti”, napisao je Ebot na svom Tviteru.

I dok se čeka na reakcije ostalih međunarodnih zvaičnika na Kosovu, stiže vest da se Vjosa Osmani, sada već v.d. predsednice Kosova, već sastala sa ambasadorima Kvinte i šefom kancelarije EU. Za sada nema detalja sa ovog sastanka.

Đorđević: Vučićeva politika prema Kosovu i Metohiji gubi svaki legitimitet

Dok se očekuju i reakcije srpskih zvaničnika, pre svega Srpske liste, koja je koalicioni partner u kosovskoj vladi, prva poruka sa srpske strane stiže od lidera Pokreta Oslobođenje Mlađana Đorđevića.

Vest o potvrđivanju optužnica “dokaz je da izdajnički režim Aleksandra Vučića već osam godina pregovara o sudbini Kosova i Metohije sa ratnim zločincima, a da njegova Srpska lista godinama daje legitimitet tzv. Vladi na čijem čelu su bili koljači i ubice“, navodi se u saopštenju ovog pokreta.

Istragu zločina protiv, kako se navodi, Srba i nealbanaca, vidi kao „važan korak ka uspostavljanju trajnog mira”.

Ipak, dodaje:

“Nažalost, možemo samo da se nadamo da se neće ponoviti tragične greške Haškog tribunala koji nije umeo da sačuva svedoke u nekoliko postupaka poput onog protiv Ramuša Haradinaja“, rekao je Đorđević i istakao da očekuje da optuženi budu i osuđeni za sva zlodela koja su počinili.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.