Kadri Veselji pred Specijalnim sudom u utorak, Redžep Seljimi u sredu

veselji seljimi

Prvo pristupanje sudu Kadrija Veseljija u sudnici Specijalizovanih veća zakazano je za utorak u 15 časova. Dan kasnije u 11 sati pred ovim sudom pojaviće se i Redžep Seljimi, saopšteno je večeras iz SVK-a.

Optužnica protiv, sada već bivšeg lidera PDK, Kadrija Veseljija potvrđena je 26. oktobra, a njeno potvrđivanje obelodanio je sam Veselji juče na konferenciji za štampu. Da je optužnica potvrđena Redžepu Seljimiju, potvrdio je takođe samostalno Seljimi, a potom i Specijalni sud.

U saopštenju se dodaje da je Specijalizovano tužilaštvo uhapsilo Veseljija i Seljimija juče te da su istog dana prebačeni u pritvorski objekat Specijalizovanih veća u Hagu.

Veselji i Seljimi terete se za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti prema međunarodnom pravu, dok je redigovana verzija optužnice objavljena sinoć i dostupna na sajtu Specijalizovanih veća.

Prvo pristupanje sudu optuženih održaće se na javnoj sednici. Kako su pojasnili u saopštenju, tokom sednice za prvo pristupanje sudu sudija za prethodni postupak proverava da li su ispoštovana prava optuženog, uključujući i pravo na pravno zastupanje, kao i da li optuženi razume optužbe za koje se tereti.

Prva pristupanje sudu optuženih mogu se pratiti onlajn uz neznatno zakašnjenje na internet stranici https://www.scp-ks.org/sr/streaming.

Sudsko zasedanje se takođe može gledati i iz galerije za posetioce sudnice Specijalizovanih veća u Hagu.

Zbog mera koje su preduzete u cilju sprečavanja širenja pandemije covid-19, broj mesta u galeriji za posetioce i medijskom centru biće ograničen, stoga je neophodno da se posetioci prijave unapred.

Sada već bivši kosovski predsednik Hašim Tači, koji je uhapšen istog dana kada i Veselji i Seljimi, pristupiće sudu u ponedeljak 15 časova, istog dana ali u 11 sati sudu će pristupiti i bivši predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići koji je uhapšen u sredu.

Četvorica bivših pripadnika OVK nalaze se na zajedničkoj optužnici za udruženi zločinački poduhvat.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.