Dodik: Odbiću mogući predlog o otvaranju kancelarije Kosova u Sarajevu

Milorad Dodik
Milorad Dodik

Srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, izjavio je da će odbiti eventualni predlog da se u Sarajevu otvori Kancelarija za vezu Kosova, o čemu su prethodno prištinski zvaničnici razgovarali sa bošnjačkim članom predsedništva.

„Ukoliko Predsedništvo BiH dobije predlog da se otvori kancelarija samoproglašenog Kosova u Sarajevu, kao što se pojavilo u nekim medijima, ja ću taj predlog odbiti“, rekao je Dodik, prenele su banjalučke Nezavisne novine.

On je ocenio da je poslednja sednica Predsedništva BiH dokazala da BiH ne priznaje Kosovo.

„Ranije su na predlog (hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka) Komšića da ta tema dođe na Predsedništvo, dva člana glasala za priznavanje Kosova, a ja sam bio protiv“, kazao je Dodik.

Dodao je da je, po proceduri, ta tema ponovo išla na sednicu Predsedništva i da je on ponovo bio protiv, (bošnjački član Šefik) Džaferović je bio uzdržan, a Komšić nije ni glasao, što znači da odluka nije potvrđena.

„Ovim je BiH odbila priznavanje Kosova“, naglasio je Dodik.

Među trojicom člana predsedništva BiH bilo je drugačijih tumačenja o tome da li je uopšte ova tačka bila na dnevnom redu. O tome detaljnije u posebnoj vesti: Dodik tvrdi jedno, Džaferović drugo o glasanju za nezavisnost Kosova u Predsedništvu BiH.

Podsetimo, poslanica kosovske skupštine iz bošnjačke zajednice, Duda Balje, pisala je nedavno kosovskom premijeru i ministarki spoljnih poslova sa zahtevom za otvaranje Kancelarije za vezu Kosova u Sarajevu.

Već sledeće nedelje kosovski premijer, Avdulah Hoti, razgovarao je sa šefom predsedništva BiH, Šefikom Džaferovićem upravo o otvaranju ovakve kancelarije, a kako bi se produbila saradnja u oblasti obrazovanja i kulture.

Hoti se ujedno zahvalio Džaferoviću na predlogu predsedništvu BiH da ova zemlja prizna kosovsku nezavisnost.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.