STK pojasnilo status drugih koji se pominju u optužnici protiv Tačija, Veseljija, Krasnićija i Seljimija

Specijalni sud Hag
FOTO: KoSSev

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Specijalno tužilaštvo kaže da pominjanje u optužnici bivših članova OVK – Fatmira Ljimaja (Limaj), Sabita Gecija, Azema Sulje (Syla), Ljahija (Lahi) Brahimaja, Suljejmana Seljimija (Sylejman Selimi), Rustema (Rrustem) Mustafe, Šukrija (Shukri) Buje i Ljatifa Gašija (Latif Gashi) ne znači da protiv njih postoji potvrđena optužnica.

U odgovoru za Gazeta Express, portparol Specijalizovanog tužilaštva, Kristofer Benet, rekao je da se oni pominju kao učesnici u „udruženom zločinačkom poduhvatu“, a da se potvrđena optužnica odnosi samo na Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija.

Specijalizovano tužilaštvo sinoć je objavilo redigovanu verziju optužnice protiv bivšeg predsednika Hašima Tačija, bivšeg predsednika PDK, Kadrija Veseljija, poslanika LVV, Redžepa Seljimija i bivšeg predsednika parlamenta, Jakupa Krasnićija.

U objavljenoj optužnici se takođe pominju bivši pripadnici glavnog štaba OVK – Fatmir Ljimaj, Sabit Geci, Azem Silja, Ljahi Brahimaj, Suljejman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja i Ljatif Gaši.

Gazeta Express upitala je Specijalno tužilaštvo zašto se pominju njihova imena i da li je protiv njih potvrđena optužnica.

Portparol ove kancelarije, Kristofer Benet (Christopher Bennett), rekao je da se optužnica odnosi samo na četvoricu optuženih dok se druge osobe pominju kao učesnici u „udruženom zločinačkom poduhvatu“.

„Redigovana javna optužnica odnosi se samo na četvoricu optuženih: Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija. Ove osobe koje ste pomenuli označene su kao učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu“, dodaje se u odgovoru.

Optužnica Tači Veselji i ostali

Danas je Sabit Geci, bivši zvaničnik OVK, porekao da je dobio optužnicu Specijalnog tužilaštva, iako se njegovo ime pominje u optužnici.

U međuvremenu, danas su specijalni istražitelji pretresli kuće Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i Redžepa Seljimija.

U ponedeljak, 9. novembra, bivši predsednik, Hašim Tači, pojaviće se pred sudijom Specijalizovanih veća radi suđenja za optužbe Specijalnog tužilaštva za ratne zločine.

Optužnica protiv Hašima Tačija potvrđena je 26. oktobra 2020. godine. Specijalno tužilaštvo uhapsilo ga je 5. novembra i istog dana prebacilo u pritvorsku jedinicu Specijalizovanih veća Kosova (SVK) u Hagu.

Optužnicom se Hašim Tači tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti prema međunarodnom pravu, za različite oblike krivične odgovornosti.

Istog dana, ali u 11 sati pred Specijalnim sudom će se pojaviti i bivši portparol OVK, Jakup Krasnići, koji je prebačen u Hag pre dva dana.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.