AAK zatražila obustavu dijaloga i hitan sastanak saveta za nacionalnu bezbednost

ramuš haradinaj
FOTO: Telegrafi

Poseban sastanak vlade, obustava dijaloga sa Srbijom, hitan sastanak saveta za nacionalnu bezbednost, hitna sednica kosovske skupštine, sastanak političkog spektra, a radi postizanja nacionalnog jedinstva – aktivnosti su koje je zatražila Alijansa za budućnost Kosovoa – AAK.

Ovi zahtevi stižu neposredno nakon što je obelodanjeno da su potvrđene optužnice Specijalnog suda Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju. Dan ranije, saznalo se da su „gosti“ Haga i Jakup Krasnići i Redžep Seljimi, koji su već stigli na odredište.

Kako je AAK objavila u saopštenju, ova stranka čiji je lider Ramuš Haradinaj navela je da pažljivo i sa zabrinutošću prati razvoj događaja u vezi sa specijalizovanim većima nakon što je do danas, u poslednjih mesec i po dana, potvrđeno već pet optužnica specijalizovanih veća.

Navode da veruju u pravdu i oslobodilački rat Kosova ali i „nevinost pripadnika OVK koji su se borili protiv zločinačke vlasti i srpskog genocida“ i smatraju da će na sudu dokazati „čistotu“.

Zatražili su vanredan sastanak kosovske vlade o novosnastaloj situaciji, prekid svih aktivnosti u vezi sa dijalogom sa Srbijom do daljnjeg, hitan sastanak kosovskog saveta bezbednosti i sastanak političkih stranaka kako bi se postiglo, kako oni to vide, političko jedinstvo.

Na kraju imaju i poruku za međunarodnu zajednicu: Da li je Kosovo na pravom putu? Da li smo na pravom putu za članstvo u NATO ili će ovi događaji vratiti Kosovo unazad?

Šta se događalo od juče u vezi sa optužnicama i aktivnostima specijalizovanih komora čitajte u:

Reakcije: „Sloboda ima ime – UĆK“

Potvrđena optužnica protiv Hašima Tačija

Potvrđena optužnica Kadriju Veseliju

Specijalni sud potvrdio: Krasnići uhapšen, potvrđena optužnica za ratne zločine

Seljimi: Protiv mene potvrđena optužnica, sutra putujem za Hag

STK sprovelo operaciju u PR; Mediji: Krasnići uhapšen i poslat u Hag; Potvrđena optužnica Seljimiju?

Specijalnom sudu podnete optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za ubistvo skoro 100 ljudi

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.