Umesto u Vašingtonu za sada odvojeni sastanci u Briselu

Umesto u Vašingtonu 27. – večeras u Briselu. Predsednica Evropske komisije sa Avdulahom Hotijem se sastaje večeras, a u petak, 26. ujutru sa Aleksandrom Vučićem.

Biće to prvi fizički susret Ursule fon der Lajen sa kosovskim premijerom prvo, a potom i sa srpskim predsednikom od izbijanja pandemije.

Ove sastanke je upravo ona potvrdila na Tviteru.

„Važna prilika da razgovaramo o reformama koje su potrebne da bi naši partneri sa Balkana unapredili put ka Evropskoj uniji, a region se dugoročno oporavljao“, navela je Fon der Lajen.

A nešto pre nje, oglasio se i „nesuđeni“ domaćin sastanka preko okeana – koji je posredno odložio.

Retvitujući Hotijevu jutrošnju potvrdu da posle Tačijevog otkazivanja svog učešća na sastanku u Vašingtonu 27. juna i on otkazuje dolazak, Trampov izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel je poručio:

„Hvala premijeru Hoti. Razumemo Vašu odluku i radujemo se ponovnom zakazivanju sastanka“.

Iako još uvek nema zvanične i neposredne potvrde da se ono o čemu se spekulisalo kao o istorijskom susretu dve strane u Vašingtonu 27. juna neće dogoditi, a nakon otkazivanja učešća oba najviša kosovska zvaničnika, listom stižu komentari još od sinoć, da bez Tačijevog učešća za stolom preko puta Vučiću, sastanak više nije mogao imati političku težinu za bilo kakav dogovor.

Kosovo, ali i svetsku javnost, uzdrmala je juče vest o tome da je Specijalni tužilac Džek Smit predao sudu u Hagu optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih lica zbog mučenja, ubijanja i prebijanja više od 100 ljudi.

Optužnica je obelodanjena pre potvrde sudije zbog što je prema pravilima suda moguće ukoliko tužilac to smatra potrebnim u cilju istrage ili krivičnog gonjenja.

Kako je navedeno u jučerašnjem saopštenju, Tači i Veselji ometali su rad tužilaštva i sprovodili tajnu kampanju za ukidanje Zakona o Specijalizovanim većima.

Iz Beograda još uvek nema zvanične reakcije ni za jedno od ovih pitanja, kao ni iz srpske zajednice sa Kosova i Metohije.

Aleksandar Vučić juče je prisustvovao vojnoj paradi u Moskvi, a pre puta u Vašington bio je već planiran boravak u Briselu.

U Briselu se već nalazi i Avdulah Hoti, koji je već imao sastanak sa predsednikom evropskog komiteta za spoljne poslove Dejvidom Mek Alisterom i Čarlsom Majklom – predsednikom Saveta Evrope.

Pročitajte još:

Kosovski ambasador zahteva objašnjenje SVK, dok Hoti tvrdi da njegova vlada neće komentarisati procese pred SVK

Evđeni Tači: Politički potez i amaterska ucena

Tači bez reakcije, ali objavio amblem „UĆK“ na Fejsbuku

Kandić: Očekujem potvrdu optužnica, prva na listi Drenička grupa

Klint Vilijamson: One koji bi da izazovu protivljenje javnosti optužnici pozivam na suzdržanost

Ni Hoti neće ići u Vašington

Nakon optužnica, iz Prištine poručuju „Tači i Veselji nevini“, EU podržava sud, u Beogradu bez zvaničnih reakcija

Džuda: Tačiju odsečene noge, Vučić sada nema sebi ravnog za razgovore

Ahmetaj o optužnici protiv Tačija i Veseljija: Ne očekujem ostavke, ali ni proteste

„Zemljotres koji će izazvati cunami na Kosovu“: Kraj za razgovore u Vašingtonu

Gaši: Optužnice protiv Tačija i Veseljija nepopravljiva šteta Grenelovom procesu

Vukčević o podnetoj optužnici protiv Tačija i Veseljija: Verovao sam da će do toga doći

Tači otkazao put u Vašington

Specijalnom sudu podnete optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za ubistvo skoro 100 ljudi

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.