Tači otkazao put u Vašington

Foto: KoSSev

Vest je ažurirana

Kosovski predsednik Hašim Tači obavestio je izaslanika predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine, Ričarda Grenela, da je otkazao put za Vašington nakon najave Specijalnog suda o optužnici.

Specijalno tužilaštvo saopštilo je danas da je podnelo na ispitivanje optužnicu Specijalnom sudu protiv kosovskog predsednika, Hašima Tačija i predsednika PDK i jednog od najuticajnijih političara Kosova – Kadrija Veseljija i drugih čija imena nisu saopštena. Oni se prema optužnici, terete za „niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje“.

Ova vest stigla je svega nekoliko dana pred planirani polazak Hašima Tačija za Vašington gde je trebalo u Beloj kući 27. juna da se u društvu Avdulaha Hotija, sastane sa delegacijom Beograda predvođenom predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Da je Tači otkazao put, prvi je saopštio Trampov izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel.

„Poštujem njegovu odluku da ne prisustvuje razgovorima dok se ne reše pravna pitanja u vezi sa ovim optužbama“, saopštio je na Tviteru.

U drugoj objavi Grenel je poručio da se raduje razgovorima koji će se u subotu voditi između predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i kosovskog premijera, Avdulaha Hotija.

Odmah nakon Grenela oglasio se i sam Tači saopštenjem za medije, što je ujedno i prva reakcija nakon današnje vesti iz Specijalnog suda.

„Kosovski predsednik Hašim Tači nakon saopštenja Specijalnog tužilaštva o pokretanju optužnice odlučio je da obustavi put za SAD, gde je bio pozvan da učestvuje u procesu dijaloga između Kosova i Srbije“, glasi kratka objava iz kosovskog predsedništva.

U prvoj reakciji za KoSSev nakon pokretanja optužnica Specijalnog suda protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, a pre Grenelovog oglašavanja, potpredsednik Saveta za inkluzivno upravljanje, Špetim Gaši, izjavio je da je pokretanjem sudskog postupka naneta nepopravljiva šteta procesu izaslanika američkog predsednika, Ričarda Grenela, iako je Tači mogao i dalje da prusustvuje ovom događaju, s obzirom na to da optužnica nije još uvek potvrđena.

Pročitajte još:

Džuda: Tačiju odsečene noge, Vučić sada nema sebi ravnog za razgovore

„Zemljotres koji će izazvati cunami na Kosovu“: Kraj za razgovore u Vašingtonu

Gaši: Optužnice protiv Tačija i Veseljija nepopravljiva šteta Grenelovom procesu

Vukčević o podnetoj optužnici protiv Tačija i Veseljija: Verovao sam da će do toga doći

Specijalnom sudu podnete optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za ubistvo skoro 100 ljudi.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.