Nakon optužnica, iz Prištine poručuju „Tači i Veselji nevini“, EU podržava sud, u Beogradu bez zvaničnih reakcija

HAšm Tači i Kadri Veselji
Foto: Gazeta Blic

Tri dana pred sastanak kosovskog i srpskog predsednika u Vašingtonu, iz Haga stiže vest da su Specijalizovana veća podnela na ispitivanje optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija. Premda je postupak pokrenut još 24. aprila, obelodanjivanje uoči samog susreta, za koji se spekuliše već danima da bi mogao biti „istorijski“, došlo je na zaprepašćenje javnosti.

I dok bivši srpski specijalni tužilac Vladimir Vukčević, pozdravlja pokretanje postupka, ističući da se on istragom protiv Tačija i navodnih zločina OVK bavio prvi, u fokusu pojedinih stranih analitičara su implikacije ove odluke na sastanak u Vašingtonu.

Iz Prištine, očekivano, stiže lavina negativnih reakcija. U Beogradu, još uvek bez zvaničnih izjava.

„Verujem u nevinost Tačija i Veseljija“, „Rat OVK je bio čist i pravedan, dokazaće to međunarodna pravda“, iste poruke uveliko šalju kosovski zvaničnici i politički lideri, dok Vjosa Osmani kaže i da je Srbija „genocidna država“.

U nastavku objavljujemo pregled reakcija.

Veselji: Optužbe specijalnog suda neosnovane

Predsednik Demokratske partije Kosova, Kadri Veselji, nazvao je političkim i neosnovanim navodne tvrdnje Specijalnog tužioca o navodnim zločanima i ometanju rada suda, prenosi RTK2, pozivajući se na saopštenje ove stranke.

Veselji je rekao da je tužilac bez presedana izneo izjavu pre nego što je Sud potvrdio ili poništio navode koje je izneo.

„U ovoj izjavi, tužilac pokušava da opravda svoju nepravednu i neobičnu odluku, tvrdeći da smo predsednik i ja pokušali da ometamo rad Specijalizovanih komora. Iznete sumnje su u potpunosti neistinite i ne postoje“, kazao je on.

„Još jedna zabrinutost je utemeljena sumnja da su stvarni motivi ovog tužioca potpuno politički. S obzirom na vreme i okolnosti, nekoliko dana pre sastanka u Beloj kući, sa pravom su postavljene sumnje da je to slučajnost“, rekao je Veselji.

Haradinaj: Verujem u nevinost Tačija i Veseljija

Da „veruje u nevinost kosovskog predsednika Hašima Tačija, ali i lidera PDK, Kadrija Veseljija, poručio je u objavi na Fejsbuku, kosovski premijer, Ramuš Haradinaj.

„Albanski narod Kosova s pravom se borio za slobodu, nakon žestokog ugnjetavanja različitih srpskih režima, koje je trajalo skoro jedan vek, a vrhunac je bio Miloševićev režim“.

Kaže da je OVK „vodila čist rat, čiji je rezultat bila sloboda i uspostavljenje Republike Kosovo“.

„Verujem u nevinost predsednika Tačija, predsednika Veseljija i svih ostalih drugova“, zaključio je Haradinaj.

U nevinost Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, veruje i lider AKR, Bedžet Pacoli.

Takođe tvrdi da je OVK „vodila pravedan rat“, te da se Kosovo „borilo za oslobođenje i nezavisnost od Srbije“.

Hoti: Niko ne može biti proglašen krivim bez pravosnažne presude

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, pozvao je građane da „ostanu smireni“.

Kosovska vlada smatra da niko ne može biti proglašen krivim bez pravosnažne sudske presude, poručio je Hoti u objavi na Fejsbuku.

„Vlada veruje da je borba naroda Kosova i Oslobodilačke vojske Kosova bila pravedna i oslobađajuća i kao takva ostaće jedan od najvažnijih perioda u istoriji zemlje“.

Mustafa: Rat OVK pravedan

Lider LDK, Isa Mustafa, takođe tvrdi da su se borci OVK „borili da zaštite narod Kosova“, izrazivši uverenje da je borba OVK za slobodu bila pravedna i da će to potvrditi i međunarodna pravda.

„Snažno verujem da je rat OVK bio, a potvrdiće i međunarodna pravda, pravedan i čist rat, da su se borci OVK borili da zaštite narod Kosova od terora, likvidacija i srpskog genocida“, napisao je Mustafa na Fejsbuku.

Kurti: Optužnica naštetila Kosovu u međunarodnoj areni

Sa druge strane, lider Samoopredeljenja, Aljbin Kurti, šalje malo drugačiju poruku, ali i on veruje „da je rat OVK bio pravedan“.

U obraćanju medijima rekao je da su današnji događaji posledica ranijih grešaka, podsetivši na to da je pre pet godina izglasan zakon na osnovu kog je omogućeno osnivanje Specijalnog suda.

Kurti je, prenose prištinski mediji, poručio je da optužnica protiv Tačija šteti Kosovu u međunarodnoj areni.

Ponovio je svoje zalaganje za osnivanje suda na Kosovu koji bi se bavio svim ratnim zločinima.

Osmani: Srbija „genocidna država“, „još uvek nije odgovarala za zločine nad civilima“

Oglasila se i predsednica skupštine Vjosa Osmani.

U objavi na Fejsbuku nije pomenula Tačija i Veseljija, ali je zato poručila da „Srbija još uvek nije odgovarala za stravične zločine nad nevinim civilima na Kosovu“.

„Srbija je genocidna država. I to moramo da kažemo danas i svakog dana na Kosovu, u Sjedinjenim Državama, Evropi i svuda u svetu.

Poručuje da je „Kosovu trenutno potreban oprez, jedinstvo i mudrost, zaštita dostojanstva, integriteta i imidža.

Meta: Tači i Veselji će dokazati da su nevini

U nevinost dvojice političara i stranačkih drugova veruje predsednik Albanije, Iljir Meta.

„Verujemo u nevinost predsednika Hašima Tačija i bivšeg predsednika parlamenta Kadrija Veseljija i svih njihovih drugova po oružju. Optužbe su već podignute protiv bivših vođa OVK, ali je potvrđena njihova nevinost i pravda rata. Verujemo da će se to ponoviti“, napisao je Meta na Fejsbuku.

Edi Rama ogorčen optužnicom protiv Tačija

Premijer Albanije, Edi Rama, reagovao je takođe nakon što je Specijalno tužilaštvo saopštilo da je podnelo na ispitivanje optužnicu Specijalnom sudu protiv dvojice prištinskih zvaničnika.

Kaže da je veoma ogorčen zbog toga što su „optuženi oni koji su se borili protiv Miloševićevog pakla“.

EU o optužnici protiv Tačija i Veseljija: Podražavamo rad suda

Portparol Evropske unije, Peter Stano, rekao je danas da EU ne komentariše postupke suda u Hagu, ali i dodao da institucije u Briselu snažno podržavaju rad Specijalizovanih komora i tužilaštva.

„Komore i tužilaštva su važan dokaz kosovske posvećenosti vladavini zakona, što je osnovni element za napredak Kosova na putu ka EU integracijama i za angažovanje EU sa Zapadnim Balkanom u celini. Posebno je važno da Specijalizovane komore i Specijalizovano tužilaštvo budu u mogućnosti da samostalno rade svoj posao, bez ikakvih spoljnih mešanja“, poručio je Stano.

Veber: Optužnica zbog straha da Tači namerava da ispregovara amnestiju

Viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina, Bodo Veber, ocenio je u reakciji za Radio Slobodna Evropa, da odluka Tužilaštva ima veze sa susretom predstavnika Srbije i Kosova u Vašingtonu 27. juna.

„Time se, čini se, potvrđuju i pozadinske informacije da je od početka pregovora (Tači) više puta bio ispitan od strane predstavnika tužilastva, o čemu za razliku od drugih političara na Kosovu nije obavestio javnost. Ipak, objavljivanje informacije o optužnici pre potvrđivanja od stranje Suda nameće zaključak da je taj potez povezan sa rundom pregovora subotu u Beloj kući i straha tužioca da predsjednik Tači namerava ispregovarati neku vrstu amnestije“, rekao je Veber.

U reakciji za KoSSev, publicista i britanski novinar, Tim Džuda (Judah), izneo je slične navode.

Kaže da mu je simptomatičan trenutak objavljivanja vesti o optužnicama protiv Tačija i Veseljija, te da mu instinkt kaže da su se tužioci „prestravili“ onoga što je moglo biti dogovoreno u Vašingtonu, a što bi zapravo moglo da dovede do zatvaranja Specijalnog suda.

Za KoSSev su komentarisali i Johana Dajmel, Vladimir Vukčević, Špetim Gaši i Nora Ahmetaj. O tome čitajte u posebnim vestima:

Džuda: Tačiju odsečene noge, Vučić sada nema sebi ravnog za razgovore

Ahmetaj o optužnici protiv Tačija i Veseljija: Ne očekujem ostavke, ali ni proteste

„Zemljotres koji će izazvati cunami na Kosovu“: Kraj za razgovore u Vašingtonu

Gaši: Optužnice protiv Tačija i Veseljija nepopravljiva šteta Grenelovom procesu

Vukčević o podnetoj optužnici protiv Tačija i Veseljija: Verovao sam da će do toga doći

Specijalnom sudu podnete optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za ubistvo skoro 100 ljudi.

 

Bodo Veber je mišljenja da treba sačekati i videti kakve će implikacije optužnica imati na nastavak nastavak dijaloga Srbije i Kosova i na sastanak u Vashingtonu.

„Zapadni akteri su duži niz godina svesni da bi trenutak objavljivanja optužnica mogao predstavljati značajnu smetnju dijalogu. Sudeći po nedavnoj reakciji na izjavu savetnika bivšeg premijera (Kosova Aljbina) Kurtija o ratnim zločinama počinjenim od strane kosovskih Albanaca, ne bih isključio da kosovska strana odustane od oba sastanka“, kaže Veber.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.