Vukčević o podnetoj optužnici protiv Tačija i Veseljija: Verovao sam da će do toga doći

Bivši Javni tužilac za Ratne zločine

„Prijatno iznenađen. Obradovala me je vest! Imao sam optimizam da će se ovo dogoditi. Treba sada da sačekamo da se optužnica i potvrdi“, prva je reakcija bivšeg srpskog specijalnog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića na vest o obelodanjivanju optužnica Specijalnog suda protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija.

U razgovoru za KoSSev podsetio je na zasluge srpskog specijalnog tužilaštva tokom istrage o Žutoj kući, odnosno navodnim ratnim zločinima OVK, pre nego što je nekadašnji izvestilac Saveta Evrope Dik Marti prionuo na svoj sada već čuveni izveštaj, posle kojeg su i formirana specijalizovana veća.

O Kadriju Veseljiju nije hteo da se detaljnije izjašnjava, naglašavajući da je srpska istraga bila usmerena pre svega prema tragovima koji su navodno vodili ka Hašimu Tačiju.

„Verovao sam da će tužilaštvo pokrenuti postupak protiv Tačija. On je nama bio glavna meta“, kazao je.

Tačija vidi kao čoveka koji je nakon rata „uživao određene simpatije Amerikanaca“ i da je tada „uživao američku zaštitu“.

Podsetio je na svoj put sa saradnicima u Albaniju sredinom dvehiljaditih u pokušaju da dobiju podršku albanskih pravosudnih vlasti za istrage koje su se vodile u to vreme u toj zemlji, ali i na nevoljnost albanske strane da sarađuje, kao i na razumevanje, sa druge strane, na koje je naišao sa američke strane.

„Kada sam ja naše dokaze i saznanja predstavio tadašnjem pravnom savetniku SAD-a pri ambasadi u Beogradu, Semu Nazaru, to je izazvalo jedno veliko uzbuđenje“, kazao je Vukčević, dodavši da su u srpskom specijalnom tužilaštvu nakon toga imali američku podršku da se istraže ratni zločini.

Pohvalno se izrazio i o radu američkog tužioca Klinta Vilijamsona kojeg je poznavao, a koji je nakon izveštaja Dika Martija sproveo takođe istragu kao glavni tužilac Specijalnog tima Evropske unije za zločine na Kosovu od 1999.

Iako je Vilijamson 2014. godine tvrdio pak da sa svojim timom nije našao dokaze za pokretanje optužnice za trgovinu organima, saopštio je da se njegovi nalazi sa Martijevim „u potpunosti poklapaju“.

„Prvi sam sa mojim timom došao do toga“, podsetio je danas Vukčević.

Vukčević je ipak pozvao na oprez da se treba sačekati naredna četiri meseca, koliko od 24. aprila teče šestomesečni zakonski rok da se optužnice i potvrde.

Na pitanje da li se može dogoditi da sudija optužnice odbaci, Vukčević precizira da se može dogoditi da ona ne bude potvrđena, ali da veruje da hoće, jer je tužilaštvo, kako je kazao, moralo da ima ozbiljne dokaze već sada kada je optužnicu i sastavilo.

Specijalno tužilaštvo saopštilo je danas da je podnelo na ispitivanje optužnicu Specijalnom sudu protiv kosovskog predsednika, Hašima Tačija i predsednika PDK i jednog od najuticajnijih političara Kosova – Kadrija Veseljija i drugih čija imena nisu saopštena. Oni se prema optužnici, terete za „niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje“. U optužnici se navodi da oni snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Sada preostaju četiri meseca od zakonskog roka od šest meseci koji teče još od 24. aprila da sudija za prethodni postupak optužnicu i potvrdi, ili odluči da to ne učini.

Pročitajte još:

Džuda: Tačiju odsečene noge, Vučić sada nema sebi ravnog za razgovore

Specijalnom sudu podnete optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za ubistvo skoro 100 ljudi

Ahmetaj o optužnici protiv Tačija i Veseljija: Ne očekujem ostavke, ali ni proteste

„Zemljotres koji će izazvati cunami na Kosovu“: Kraj za razgovore u Vašingtonu

Gaši: Optužnice protiv Tačija i Veseljija nepopravljiva šteta Grenelovom procesu

Tači otkazao put u VašingtonPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.