Ni Hoti neće ići u Vašington

Avdulah Hoti
Foto: KoSSev

Nakon kosovskog predsednika, Hašima Tačija, kojeg, kako je juče saopšteno, Specijalno tužilaštvo sumnjiči za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, ni kosovski premijer, Avdulah Hoti neće otići na sastanak u Vašington.

„Zbog novonastale situacije u Prištini kao rezultat predavanja optužnice od strane Specijalizovanog tužilaštva, moram da se vratim u svoju zemlju i postaram se o svemu. Obavestio sam Grenela da ne mogu da prisustvujem sastanku zakazanom za 27. jun u Beloj kući“, napisao je Hoti na svom Tviter profilu.

Podsećamo, do nedavno su se Tači i Hoti vodili javnu polemiku o tome ko ima ustavna ovlašćenja da pregovara u ime Kosova i do dogovora da zajedno odu u Vašington došlo je tek pre nekoliko dana. Pročitajte još: Tači ili Hoti, pitanje je sad…

Kosovo, ali i svetsku javnost, uzdrmala je juče vest o tome da je Specijalni tužilac Džek Smit predao sudu u Hagu optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih lica zbog, mučenja, ubijanja i prebijanja više od 100 ljudi.

Optužnica je obelodanjena pre potvrde sudije zbog što je prema pravilima suda moguće ukoliko tužilac to smatra potrebnim u cilju istrage ili krivičnog gonjenja.

Kako je navedeno u jučerašnjem saopštenju, Tači i Veselji ometali su rad tužilaštva i sprovodili tajnu kampanju za ukidanje Zakona o Specijalizovanim većima.

Ubrzo nakon saopštenja Tužilaštva, oglasio se domaćin sastanka u Vašingtonu, specijalni izaslanik predsednika Trampa za mirovne pregovore između Srbije i Kosova, sa informacijom da je Tači otkazao put u Vašington, ali da se raduje sastanku između Vučića i Hotija.

Nakon optužnica, iz Prištine poručuju „Tači i Veselji nevini“, EU podržava sud, u Beogradu bez zvaničnih reakcija

Džuda: Tačiju odsečene noge, Vučić sada nema sebi ravnog za razgovore

Ahmetaj o optužnici protiv Tačija i Veseljija: Ne očekujem ostavke, ali ni proteste

„Zemljotres koji će izazvati cunami na Kosovu“: Kraj za razgovore u Vašingtonu

Gaši: Optužnice protiv Tačija i Veseljija nepopravljiva šteta Grenelovom procesu

Vukčević o podnetoj optužnici protiv Tačija i Veseljija: Verovao sam da će do toga doći

Specijalnom sudu podnete optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za ubistvo skoro 100 ljudi.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.