„Zemljotres koji će izazvati cunami na Kosovu“: Kraj za razgovore u Vašingtonu

FOTO_ Balkaniu.com

Optužnice protiv Tačija i Kadrija Veseljija su zemljotres koji će izazvati cunami u političkom pejzažu na Kosovu, za KoSSev navodi nemačka analitičarka za pitanja Balkana, Johana Dajmel (Johanna Deimel).

„Promena igre dolazi u apsolutno pravom trenutku i pretpostavlja se da je više od slučajnosti“, navela je Dajmel u pisanoj izjavi za KoSSev.

„Svako ko je, poput mene, sve više gubio veru u činjenicu da će Specijalni sud zapravo podići optužnice u nekom trenutku, sada je naučio bolju lekciju: optužnice protiv predsednika Tačija i bivšeg predsednika skupštine, Kadrija Veseljija su zemljotres koji će izazvati cunami u političkom pejzažu na Kosovu“.

Tvrdi da se ovim „završavaju“ razgovori u Vašingtonu.

„Ovo nije šou u Rose Garden-u, kakav bi Grenel želeo, i njime se završavaju razgovori u Vašingtonu 27. juna“, smatra Dajmel, iznoseći sumnju da će Grenel sesti za sto sa optuženima za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, neposredno pre nego da Grenel i zvanično potvrdi da je Tači otkazao put.

Da je Tači „imao kičmu i integritet“, onda bi po uzoru na Ramuša Haradinaja, kako zaključuje Dajmel, odmah podneo ostavku sa funkcije „predsednika države“.

„Centralne ličnosti stare ratne garde, koja je uzurpirala državu, moraće da stoje pred sudom i tako će biti i politički delegitimisani kako na Kosovu, tako i na međunarodnom nivou“, istakla je Dajmel.

Specijalno tužilaštvo saopštilo je danas da je podnelo na ispitivanje optužnicu Specijalnom sudu protiv kosovskog predsednika, Hašima Tačija i predsednika PDK i jednog od najuticajnijih političara Kosova – Kadrija Veseljija i drugih čija imena nisu saopštena. Oni se prema optužnici, terete za „niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje“. U optužnici se navodi da oni snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava. Sada preostaju četiri meseca od zakonskog roka od šest meseci koji teče još od 24. aprila da sudija za prethodni postupak optužnicu i potvrdi, ili odluči da to ne učini. Opširnije u: 

Džuda: Tačiju odsečene noge, Vučić sada nema sebi ravnog za razgovore

Gaši: Optužnice protiv Tačija i Veseljija nepopravljiva šteta Grenelovom procesu

„Zemljotres koji će izazvati cunami na Kosovu“: Kraj za razgovore u Vašingtonu

Specijalnom sudu podnete optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za ubistvo skoro 100 ljudi

Tači otkazao put u Vašington

Vukčević o podnetoj optužnici protiv Tačija i Veseljija: Verovao sam da će do toga doćiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.