Novi Pazar uveo vanrednu situaciju zbog širenja virusa

Kragujevac KC
Foto: Anadolija/Medin Halilović

Novi Pazar je uveo vanrednu situaciju zbog porasta broja obolelih od koronavirusa. Odluka je doneta u 15 časova na onlajn sednici gradskog Štaba za vanredne situacije, objavila je Radio-televizija Srbije, prenosi N1.

Odlukom su obuhvaćene mere zabrane okupljanja na javnim površinama više od pet osoba, zabrana organizovanja porodičnih veselja, ali i ograničavanje rada ugostiteljskih objekata od 07 do 19 časova.

Za vreme rada ugostiteljskih objekata broj osoba za stolom ne može biti veći od dvoje, a obavezna je i distanca od dva metra između stolova. Takođe, zabranjuje se konzumiranje i upotreba nargila.

Svakodnevno će biti dezinfikovane sve medicinske ustanove, kao i okolina istih ali i najprometnije gradske ulice.

Iz Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru poručuju da je ovakva situacija očekivana zbog prevelikog opuštanja meštana od trenutka ukidanja mera Vlade.

Epidemiološka situacija u gradu nestabilna

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru, Šefadil Spahić, ocenio je da je epidemiološka situacija u gradu nestabilna, ali pod kontrolom. On je, na konferenciji za novinare, kazao da se porast broja inficiranih koronavirusom beleži poslednjih 20 dana, a da su glavni krivci za to brojni kontakti i nepoštovanje preporučenih mera.

„Dešavalo se da imamo jednog zaraženog koji je bio u kontaktu sa 84 osobe, od kojih su njih 24 bile pozitivne. Teško je samo ‘pohvatati’ sve kontakte, a gde je lečenje zaraženih i zaštita zdravstvenog sistema, radnika“, rekao je Spahić.

Naveo je da prethodna dva dana broj inficiranih i onih kojima je neophodno bolničko lečenje blago pada, ali da, zbog brojnih kontakata, očekuje još jedan talas pre nego situacija počne da se smiruje.

„Vladamo situacijom, ali pozivam građane da ostvaruju što manje kontakata. Ako mere koje smo danas doneli na sednici Kriznog štaba daju rezultate, nadam se da ćemo za 10 dana prepoloviti broj zaraženih, a za 14 do 20 dana da situaciju normalizujemo“, naveo je Spahić.

On je kazao da trenutno postoji „popriličan broj pacijenata“, ali da ne zna da li su svi kapaciteti Opšte bolnice popunjeni.

Prema poslednjim podacima ukupan broj zaraženih u Novom Pazaru, od početka epidemije, je 339 što, prema rečima Spahića, nije tako veliki broj ukoliko se u obzir uzme činjenica da je testirano više od 4.100 osoba.

Od posledica infekcije korona virusom umrlo je 14 žitelja Novog Pazara.

„Među preminulima ima i mladih, ali je karakteristično za sve da su imali i druga oboljenja. Najviše je bilo dijabetičara, potom onih sa hipertenzijom i poremećajem metabolizma. Nijedna osoba nije bila potpuno zdrava“, dodao je Spahić.

On je pozvao sve hronične bolesnike i one koji imaju simptome drugih bolesti da ne dolaze u Opštu bolnicu, već da kontaktiraju svoje izabrane lekare i redovno piju prepisanu terapiju.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.