Džuda: Tačiju odsečene noge, Vučić sada nema sebi ravnog za razgovore

FOTO: Tim Džuda (Tim Judah), Vladimir Arsenijević/Buka
FOTO: Tim Džuda (Tim Judah), Vladimir Arsenijević/Buka

„Proces u Vašingtonu je i dalje aktuelan ali ukoliko Tači ne ide, ne mogu da vidim ni to da Vučić ode i da se sastane sa Hotijem,“ kazao je u izjavi za KoSSev poznati britanski novinar i publicista Tim Džuda (Judah). Simptomatičan mu je trenutak za objavljivanje vesti o optužnicama protiv Tačija i Veseljija, te mu instinkt kaže da su se tužioci zapravo „prestravili“ onim što je moglo biti dogovoreno u Vašingtonu, a što bi zapravo moglo dovesti do zatvaranja Specijalnog suda. 

Specijalno tužilaštvo saopštilo je danas da je podnelo na ispitivanje optužnicu Specijalnom sudu protiv kosovskog predsednika, Hašima Tačija i predsednika PDK i jednog od najuticajnijih političara Kosova – Kadrija Veseljija i drugih čija imena nisu saopštena. Oni se prema optužnici, terete za „niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje“.

Ova vest stigla je svega nekoliko dana pred planirani polazak Hašima Tačija za Vašington gde je trebalo u Beloj kući 27. juna da se u društvu Avdulaha Hotija, sastane sa delegacijom Beograda predvođenom predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Tači je danas otkazao put za Vašington.

Džuda navodi da Vućić sada preko puta sebe nema ravnog za razgovore.

Mislim da su same optužnice ekvivalent tome što sada, kada su Tačiju „odsečene noge“, Vučić preko puta sebe više nema sebi ravnog sa kojim će da razgovara i dogovara

Ukoliko Vučić ne bude otišao 27. u SAD, onda je priča sa Vašingtonom sigurno završena, dodaje Džuda. Ukoliko pak Vučić bude poslao Brnabić, s obzirom na to da je ona „jednaka sa Hotijem“, onda Džuda kaže da takav susret neće biti od većeg političkog značaja.

„Ukoliko Brnabić ode, onda mislim da, kakvi god rezultati budu bili, oni će biti od znatno manjeg političkog značaja. Hoti je veoma slab, a Brnabić je odlazeći premijer“, naglasio je.

Ukoliko i u takvim okolnostima dođe do sporazuma, Džuda podseća na to da ga neće postići dva jaka lidera koja mogu „sve da proguraju“.

Na pitanje da prokomentariše samu optužnicu i trenutak u kojem je specijalno tužilaštvo za ratne zločine otkrilo Tačijevo i Veseljijevo ime, Džuda kaže:

„Nemam dokaze ali mi instinkt kaže da su tužioci bili prestravljeni onim što bi moglo biti dogovoreno, a moglo bi da uključi nešto što bi vodilo zapravo do samog zatvaranja suda. To je logično ali za to nemam dokaz.“

Džuda, štaviše, podseća i na to da su optužnice pokrenute još u aprilu.

„Optužnice su takođe pokrenute pre dva meseca – u aprilu, pa zašto su ih objavili baš sada?“

I ostali sagovornici sa kojima je KoSSev razgovarao neposredno po saopštenju specijalizovanih veća imaju slične stavove. O tome čitajte u:

Ahmetaj o optužnici protiv Tačija i Veseljija: Ne očekujem ostavke, ali ni proteste

„Zemljotres koji će izazvati cunami na Kosovu“: Kraj za razgovore u Vašingtonu

Gaši: Optužnice protiv Tačija i Veseljija nepopravljiva šteta Grenelovom procesu

Vukčević o podnetoj optužnici protiv Tačija i Veseljija: Verovao sam da će do toga doći

Tači otkazao put u Vašington

Specijalnom sudu podnete optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za ubistvo skoro 100 ljudi.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.