Gaši: Optužnice protiv Tačija i Veseljija nepopravljiva šteta Grenelovom procesu

Špetim Gaši
FOTO: NGO Aktiv/MSC/Youtube

„Optužnica nije iznenađenje koliko to da su Tači i Veselji prvi“, u prvoj reakciji za KoSSev nakon pokretanja optužnica Specijalnog suda protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija kaže potpredsednik Saveta za inkluzivno upravljanje, Špetim Gaši (Shpetim Gashi).

„Optužnice će najverovatnije i biti potvrđene“, navodi Gaši.

Saopštenje za medije Specijalizovanih veća pokazuje da su optužnice podignute 24. aprila, tako da je sudija za prethodni postupak imao dva meseca da pregleda predmet, te je sud morao da već ima neke informacije kojima se potvrđuju optužnice pre nego da krenu sa ovim postupkom, objašnjava Gaši.

Sa druge strane, dodaje da je vreme kada su pokrenute optužnice, prilično „iznenađujuće“.

„Sud je već ponovio da pravda ide svojim tokom, i da na to ne utiče politika. Prema saopštenju suda, Tači i Veselji su podrivali rad suda. Slučajnost ili ne, ovo nepopravljivo šteti Grenelovom procesu“, istakao je Gaši za KoSSev.

Kao i Vukčević u prethodnoj izjavi za KoSSev, i Gaši upozorava na to da optužnica nije još uvek potvrđena, te da se sastanak u Vašingtonu i dalje može održati. Međutim, značaj tog sastanka bi „bio minimalan“, ističe.

„Svakako ne bih očekivao nikakav relevantan dogovor između Kosova i Srbije pod ovim novim okolnostima“, istakao je na kraju razgovora za KoSSev Špetim Gaši.

Specijalno tužilaštvo saopštilo je danas da je podnelo na ispitivanje optužnicu Specijalnom sudu protiv kosovskog predsednika, Hašima Tačija i predsednika PDK i jednog od najuticajnijih političara Kosova – Kadrija Veseljija i drugih čija imena nisu saopštena. Oni se prema optužnici, terete za „niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje“. U optužnici se navodi da oni snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava. Sada preostaju četiri meseca od zakonskog roka od šest meseci koji teče još od 24. aprila da sudija za prethodni postupak optužnicu i potvrdi, ili odluči da to ne učini.

Pročitajte još:

Džuda: Tačiju odsečene noge, Vučić sada nema sebi ravnog za razgovore

Ahmetaj o optužnici protiv Tačija i Veseljija: Ne očekujem ostavke, ali ni proteste

„Zemljotres koji će izazvati cunami na Kosovu“: Kraj za razgovore u Vašingtonu

Vukčević o podnetoj optužnici protiv Tačija i Veseljija: Verovao sam da će do toga doći

Tači otkazao put u Vašington

Specijalnom sudu podnete optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za ubistvo skoro 100 ljudi.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.