Klint Vilijamson: One koji bi da izazovu protivljenje javnosti optužnici pozivam na suzdržanost

Foto: McCain Institute

„One na Kosovu koji bi da reaguju ljutnjom na ovu optužnicu, posebno one koji žele da podstaknu protivljenje javnosti protiv nje, pozivam na suzdržanost“, poručio je kosovskoj javnosti bivši glavni tužilac Radne grupe za specijalne istrage EU, Klint Vilijamson.

Vilijamson je kasno sinoć podsetio na saopštenje koje je izdao 2014 po okončanju njegove istrage, u kom je između ostalog naveo:

„Ono što se desilo nakon sukoba, nije bilo u cilju odbrane Kosova ili borbe za slobodu. Zapravo, to je bio brutalan napad na značajan deo civilnog stanovništva. Bio je usmeren na skoro sve Srbe koji su želeli da ostanu na Kosovu, od kojih su mnogi bili stariji ili nemoćni; na osobe romske i drugih nacionalnosti koje su bile u manjini, ali i na one kosovske Albance koji su se suprotstavili maloj grupi u OVK koja je imala monopol na vlast“, napisao je tada Vilijamson u saopštenju za koje kaže da je istinito i danas.

Proces osnivanja Specijalnog suda usledio je nakon izveštaja nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija, koji je vođe OVK doveo u vezu s teškim zločinima na Kosovu i trgovinom organima, ali i nakon istrage glavnog tužioca Specijalnog tima Evropske unije za zločine na Kosovu od 1999, Klinta Viliamsona. Ipak, Viliamson je 2014. godine tvrdio da sa svojim timom nije našao dokaze za pokretanje optužnice za trgovinu organima, istakavši i da se nalazi u izveštaju Specijalnog istražnog tima EU, koji je formiran nakon izveštaja Dika Martija „u potpunosti poklapaju.“ Ovaj tim je takođe došao do „neospornih dokaza protiv pojedinih vođa OVK“.

On naglašava da se radilo o određenim pojedincima u rukovodstvu „OVK“ koji su koristili elemente te organizacije za vršenje nasilja kako bi sebi stekli političku moć́ i lično bogatstvo i konstatuje da tako, kao pojedinci i treba da odgovaraju za svoje zločine.

Danas još kaže i da je važno da se ove optužbe provere u sudskom procesu koji predstoji.

„Sada se iskreno nadam da ćemo dobiti razjašnjenje koje će doneti pravdu žrtvama ovih zločina – što je ključan korak koji će omogućiti Srbiji i Kosovu da krenu napred i ovaj tragičan period ostave iza sebe“.

U saopštenju od 2014. na koje je podsetio sinoć, Vilijamson je i tada odbacivao tvrdnje da se njegovom istragom koja je otpočela 2011. pokušala prekrojiti istorija na Kosovu, i napasti borba za slobodu ili „OVK“ kao organizacija.

„Bio sam na Kosovu 1998. i 1999. godine i nadgledao sam naknadnu istragu Haškog tribunala za zločine koje su počinili Srbi u tom periodu, koautor sam prvobitne optužnice protiv Slobodana Miloševića i drugih za zločine usmerene protiv žrtava kosovskih Albanaca. Imao sam vodeću ulogu u ekshumacijama masovnih grobnica koje su se dogodile u leto 1999. godine, gde su pronađena tela hiljada žrtava kosovskih Albanaca. Otišao sam na brojna mesta zločina širom Kosova i proveo sam sate razgovarajući sa žrtvama i sa članovima porodica nestalih ili ubijenih. Dakle, iz vlastite neposredne uključenosti jasno razumem šta se dogodilo na Kosovu u godinama koje su dovele do rata 1999. godine i u samom ratu“, naveo je još tada.

Istraga Vilijamsona pokrenuta je nakon izveštaja Dika Martija o navodnom nehumanom tretmanu i trgovini organima koji je 2011. usvojio Savet Evrope kao svoj zvaničan dokument. Navode iz ovog dokumenta u saradnji sa Vilijamsonom ispitivalo je i srpsko tužilaštvo za ratne zločine, podsetio je u intervjuu za N1 Bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Dok je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine sarađivalo u istrazi Klinta Vilijamsona, u Ustaničkoj je ispitano 400 svedoka, od kojih je svedočenje oko 35 postalo deo predmeta, rekao je Vukčević jula prošle godine.

Jučerašnje saopštenje Specijalizovanog tužilaštva dovelo je do značajnih političkih poslednica te je jutros kosovska strana u potpunosti otkazala prisustvo visokih zvaničnika na najavljenom sastanku u Vašingtonu, a trenutak u kom je saopštenje izdato mnogi povezuju upravo sa tim sastankom čiji je domaćin trebalo da bude specijalni Trampov izaslanik za pregovore, Ričard Grenel.

Ni Hoti neće ići u Vašington

Nakon optužnica, iz Prištine poručuju „Tači i Veselji nevini“, EU podržava sud, u Beogradu bez zvaničnih reakcija

Džuda: Tačiju odsečene noge, Vučić sada nema sebi ravnog za razgovore

Ahmetaj o optužnici protiv Tačija i Veseljija: Ne očekujem ostavke, ali ni proteste

„Zemljotres koji će izazvati cunami na Kosovu“: Kraj za razgovore u Vašingtonu

Gaši: Optužnice protiv Tačija i Veseljija nepopravljiva šteta Grenelovom procesu

Vukčević o podnetoj optužnici protiv Tačija i Veseljija: Verovao sam da će do toga doći

Specijalnom sudu podnete optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za ubistvo skoro 100 ljudi.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.