Studentska akcija: Novogodišnji pokloni za porodilje u mitrovičkom KBC-u

KBC
FOTO: KoSSev

Iako su 1. decembra najavljivali štrajk glađu jer im, kako su rekli, neće biti teško što će ubrzo ostati bez hrane, studenti prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici podelili su danas novogodišnje paketiće porodiljama u mitrovičkom KBC-u. Majke su stubovi opstanka na Kosovu i Metohiji, poručuju studenti. 

Nakon slogana „100 odsto takse, 0 odsto slobode“, i više akcija u sklopu protesta koje organizuje Krizni štab Srpske liste zbog uvođenja carinskih dažbina od 100 odsto i hapšenja Srba u Kosovskoj Mitrovici, danas su pokrenuli novu: „100 odsto takse, 200 odsto života“.

„Mi smo doneli pomoć za naše majke koje su stubovi našeg opstanka na Kosovu i Metohiji i naša akcija se zove ‘100 % takse, 200 % život’, rekao je student Prirodno-matematičkog fakulteta Aleksandar Arsenijević, izrazivši nadu da u budućnosti neće doći do toga da „Jarinje nazivamo nekim koridorom života“.

Studentkinja Medicinskog fakulteta Danijela Vićentijević objašnjava da se svaki poklon sastoji od dve kupke, jednog paketa pampersa i dva šampona.

Podsetivši na to da pored performansa ovih dana u organizaciji studenta odvijaju se i humanitarne akcije, naglasila je da će i narednih dana nastaviti sa organizovanjem ovakvih akcija.

Načelnica ginekološko-akušarskog odeljenja Milijana Milenković rekla je da trenutno ima 17 beba koje su rođene u zadnjih četiri do pet dana, dok se svakog trenutka očekuje da se rodi i osamnesta.

Milenković objašnjava da je u toku ove godine rođeno 526 beba, a predviđa da će se do kraja godine taj broj podići na blizu šesto, što je, kako kaže, prosek na godišnjem nivou.

Trenutne uslove na porodiljskom odeljenju mitrovičkog KBC definiše kao „standardne“, naglašava da imaju „malo problema sa antibioticima koji ponestaju“, ali i dodaje da se ipak „snalaze“.

„U svakom slučaju, posao ne trpi, pacijenti ne trpe, ali snalazimo se, mislim da neće biti problema za naše porodilje i naše bebe,“ zaključila je.

Zahvalila je studentima na akciji prikupljanja humanitarne pomoći, naglasivši da je „zaista dirljivo što su od svog studentskog džeparca „napravili ovakve poklone“.

Majka troje dece, koja je juče rodila dečaka – Svetlana Božović, jedna je od dobitnica poklona. Kaže da je prijatno iznenađena akcijom, zahvalivši im se na „velikom poklonu“.

KBC
FOTO: KoSSev

Studenti prištinskog univerziteta pre dva dana organizovali su takođe humanitarnu za najstarije i, kako kažu, najugroženije sugrađane. „Ovi ljudi nisu tako u mogućnosti, niti imaju snage ni sposobnosti da se izbore sa svim ovim nedaćama,“ rekao je.

Protesti se u Kosovskoj Mitrovici povodom uvođenja sto odsto taksi, kao i zbog hapšenja Srba u Kosovskoj Mitrovici zbog, kako je saopšteno iz Kosovske policije, umešanosti u ubistvo Olivera Ivanovića, organizuju već danima. Protestima koje organizuje Krizni štab Srpske liste, a koji je formiran ubrzo nakon uvođenja ove mere, i na čijem je čelu bivši gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić, do sada su se priključili penzioneri, zdravstveni i prosvetni radnici, studenti koji su izvodili više performansa, žene i taksisti.

KBC
FOTO: KoSSev
KBC
FOTO: KoSSev

 

O ostalim performansima i protestima čitajte u nastavku:

Studentska humanitarna akcija za najugroženije koji nisu u mogućnosti da se izbore sa svim nedaćama

Studentski performans: Sahranjeno međunarodno pravo, ožalošćeni Srbi

„I odškrinite slobodno te zavese, nećemo vam ništa, želimo samo svoja prava“

Performans studenata – „glavni lik igrice i osoba kojoj je najstrože zabranjen ulazak na Kosovo – plazma“

Studentski performans u Mitrovici: Pravo na slobodu kretanja na Srbe sa KiM se ne odnosi

I taksisti protiv taksi „gandijevskim protestom“

Milan Ivanović: Odmah da puste našu uhapšenu braću! Ako napišemo na lekovima „Kosovo Republika“ potrovaćemo pacijente

Studenti: Danas u tišini, narednih dana gromoglasno za opstanak i pravdu

Studentski performans: „Sponzori kosovske nezavisnosti“ protiv „kosovskih Srba“

Performans „Kosovošvic“ – „ograničeno pravo na život, na hleb“

Golubovi pismonoše nose na Zapad poruke studenata sa KiM

Protest: Univerzitet, Trepča, Srpska lista o jedinstvu, koncert Amadeus benda posle

 Protest u Kosovskoj Mitrovici: „Prestale da postoje opštine po kosovskom sistemu na severu pokrajine“

Vanredne sednice skupština: Rakić podneo ostavku; Neki odbornici potpisali Deklaraciju o prekidanju komunikacije sa Prištinom

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.