Simić: Nema humanitarne katastrofe ali ne zbog Brisela i Prištine; Milan Ivanović: Ima nas duplo više nego njih na tom protestu u dvomilionskom Beogradu

ProtestProtest
Foto: KoSSev

„Ishod Kosovskog boja se još uvek ne zna, kako onog od 1389, tako ni ovog današnjeg,“ uvodne su reči kojima je započeo današnji protest u Kosovskoj Mitrovici povodom uvođenja taksi od 100 odsto na robu iz Srbije, kao i zbog hapšenja Srba zbog, kako je saopšteno iz kosovskog tužilaštva, umešanosti u ubistvo Olivera Ivanovića. „Čovek britkog uma“, kako je bio najavljen, Igor Simić poručuje da su protesti pokazatelj da „ne pristajemo da nas pretvore u roblje“, kao i da nema humanitarne katastrofe, ali ne zbog Brisela i Prištine, već zbog livada i šuma u Leposaviću i Zubinom Potoku koje su dovoljne da ishrane srpski narod na Severu KiM-a. Građanima se obratio i direktor mitrovičkog KBC koji je osudio nedavno hapšenje Srba, i aktivnosti „opozicionih grupa“ u Srbiji kojih, kako je rekao, na beogradskim protestima ima duplo manje, nego na današnjem u Severnoj Mitrovici. Prvi put nakon ostavki gradonačelnika, danas je najavjeno da bi po ukidanju tarifa moglo doći i do povratka u prištinske institucije.

Protest
Foto: KoSSev

„Čovek britkog uma, uvek i svuda sa svojim narodom uvek sa njima na kori i hlebu, bez da kaže da mu je teško,“ ovim rečima najavljen je potpredsednik Srpske liste Igor Simić na današnjem protestu u Kosovskoj Mitrovici.

„Četvrta je nedelja kako po minusu, snegu, a Boga mi i na kiši, ovde i na drugim mestima pokazujemo da ne pristajemo da nas pretvore u roblje,“ započeo je Simić.

Simić je ponovio da „našu braću i Milana i Nedeljka i Marka i Dragišu, bez ikakvog osnova optužuju za monstruozno ubistvo Olivera Ivanovića,“ pozvavši okupljene da im pruže podršku.

Da li protesti imaju smisla – „ti koji su pitali odlazili su u hladne hale sportova i sabirne centre

On je podsetio da su se sa prethodnih protesta obraćali Prištini i međunarodnoj zajednici, ali sa današnjeg protesta obratio se građanima, ujedno odgovorivši na pitanje „nekih koji se pitaju da li ovi protesti imaju smisla?

„Draga braćo i sestre i devedesetdevete, juna meseca na ibarskom mostu, kada ste vi odlučili da ostanete ovde, svoji na svome, bilo je onih koji su se pitali da li je vredno,“ poručio je Simić.

Simić je naglasio da su „ti koji su pitali“ odlazili u hladne hale sportova i sabirne centre, dodavši:

„A vi ste ostali ovde da branite sebe i Srbiju i budućnost svoje dece“.

„Ne želim da se bilo kome od vas, bilo ko od nas zahvaljuje“, „ovo je naša dužnost da branimo budućnost svojoj deci“

Pozvao je građane da ne budu skromni, naglasivši da zahvaljujući svakom od njih, kao i zahvaljujući predsedniku Vučiću „imali smo priliku da pred celim svetom pokažemo da nećemo odustati od mirne, demokratske borbe za pravo i interese srpskog naroda“, a to potvrđuju, kako kaže, i protesti koji traju već četiri nedelje, kao i da je „svaka zastava na prozoru, svako dete u obdaništu, svaki student, svaki čovek na radnom mestu, svaki privrednik koji se bori da ne dođe do humanitarne katastrofe – protest protiv plana Prištine da nas ovde nema“.

Simić, takođe, ne želi, kako je rekao, da se „bilo kome od vas, bilo ko od nas zahvaljuje“, ovo je naša dužnost da branimo budućnost svojoj deci, svakome od vas i svakome od političkih predstavnika srpskog naroda“.

Ali ipak zahvaljuje se studentima koji su „došli da završe jedan fakultet a završiće dva“.

„Jedan da postanu akademski građani, a drugi, kako bi znali da cene šta su im to preci ostavili, a to je Srbija i sloboda.“

„Ovde nema humanitarne katastrofe“

Poručio je njihovim roditeljima da ne brinu, kao i da ovde „nema humanitarne katastrofe“.

„Ali ne zato što se neko smilovao u Briselu ili u Prištini, već zato što su livade i šume u Leposaviću i u Zubinom Potoku dovoljno velike da se ishrani i nahrani srpski narod na Severu KiM-a.“

„Sve dok je tako, dok su naše livade i polja i šume, neće ovde biti ni gladnih ni žednih,“ dodao je.

Sulude sankcije, lažne optužbe, formiranje druge albanske vojske u funkciji zastrašivanja Srba

Protest
Foto: KoSSev

Sledeći govornik bio je, kako je najavljen, čovek koji je dao Hipokratovu zakletvu, koji je bio tu kada se branio grad i kada su bile barikade, a tu je i danas kada nas „gaze i ponižavaju taksama i nekom vojskom Kosova“, direktor mitrovičkog KBC-a, Milan Ivanović.

„Sulude sankcije, takse od sto odsto koje je uvela Priština i brutalno hapšenje Srba pod lažnom optužbom da su ubili Olivera i formiranje vojske Kosova, ustvari, druge albanske vojske na ovim prostorima su u funkciji zastrašivanja Srba, etničkog čišćenja Srba i stvaranja velike Albanije,“ ocenio je i danas Ivanović.

Osude Evropske unije ocenio je kao „mlake, blage, nikakve“, i govore, kako je rekao, o njihovim proalbanskim stavovima.

„Hoće samo zbog svog alibija, eto, da kažu kao kritikovaćemo vas malo, ali vi nastavite po svome.“

Ima nas duplo više nego njih na tom protestu u dvomilionskom Beogradu

Govorio je ponovo i o nekim „opozicionim grupama“ u Srbiji, koje su „sinhronizovale svoje aktivnosti sa Prištinom.

Govoreći o nedavno održanim protestima u Beogradu pod parolom „Stop krvavim košuljama“, Ivanović je poručio „opozicionim grupama“:

„Ima nas više na ovom protestu u Mitrovici koja ima 15.000 ljudi, ili nešto više, duplo više nego što ima njih na tom protestu u dvomilionskom Beogradu,“ zamolivši ih „da se ne bave pokušajima destabilizacije“.

Ivanović dodaje da Srbi sa Kosova imaju prvi put, od kad pamti, bezrezervnu podršku Srbije.

„I oni kažu jasno i kažu glasno, da neće dozvoliti etničko čišćenje, nasilje nad Srbima.“

Priština – pijuni Ujedinjenog Kraljevstva i američke države

Ivanović je rekao da „svi znaju da je brutalno pogažena Rezolucija 1244 i međunarodno pravo, naglasivši da ne stoji samo Priština iza toga, već su oni samo „pijuni Ujedinjenog Kraljevstva i američke države.“

„Oni su od stare OVK koju su čak proglasili terorističkom, napravili novu OVK u koju su isti oni koji su činili zločine nad Srbima po etničkoj pripadnosti, isti oni koji sada treba da idu na Specijalni sud.“

Ivanović je objasnio i šta se traži od međunarodne zajednice.

„Tražimo da se poštuje Rezolucija 1244, tražimo da puste našu nevino uhapšenu braću iz zatvora i Kumanovski sporazum.“

A Srbiji poručuje da razmisli o reciprocitetu – „da na albanske takse, odgovorimo i srpskim taksama“.

Ivanović je takođe pročitao i zahteve Kriznog štaba:

Tražimo da Brisel uvede ekonomske i političke sankcije prema vlastima u Prištini do okončanja kršenja CEFTA sporazuma.

Jedini način da se izbegne eskalacija sukoba su čvrste garancije međunarodne zajednice da specijalne policijske jedinice i KBS neće dolaziti na Sever.

Nema povratka u prištinske institucije do ukidanja tarifa.

A pozdravili su i odluke predsednika Vučića da se dijalog nastavi tek po ukidanju taksi i drugih necarinskih mera, kao i zvanično saopšten stav da će Srbija zaštiti srpski narod na Severu Kosova i Metohije u slučaju bilo kakvog ugrožavanja bezbednosti.

Ivanović poručuje i da „Albanci ne shvataju da su oni u težoj situaciji“.

„Pa dvanaest zemalja je već povuklo priznanje, uskoro niko više neće da ih prizna, a ono što se svodi na nasilje, ono što se svodi na trulim temeljima, pašće, srušiće se,“ rekao je i dodaje, „pašće ta njihova kvazi država“.

Članica KUD-a „Kopaonik“ iz Leposavića Magdalena Vlašković kazivala je stihove „Prkosne pesme“, kojima, kako je najavljeno, „prkosimo merama Prištine i njenom bezumlju“.

Prisutnima su se obratili i predsednik privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić, kao i pravnica i majka troje dece Miljana Georgijev, koja je 1999. godine izbegla iz Prištine u Leposavić.

Protesti se u Kosovskoj Mitrovici povodom uvođenja sto odsto taksi, kao i zbog hapšenja Srba u Kosovskoj Mitrovici zbog, kako je saopšteno iz Kosovske policije, umešanosti u ubistvo Olivera Ivanovića, organizuju već danima. Protestima koje organizuje Krizni štab, a koji je formiran ubrzo nakon uvođenja ove mere, i na čijem je čelu bivši gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić, do sada su se priključili penzioneri, zdravstveni i prosvetni radnici, studenti koji su izvodili više performansa, žene i taksisti.

O ostalim performansima i protestima čitajte u nastavku:

Studentska humanitarna akcija za najugroženije koji nisu u mogućnosti da se izbore sa svim nedaćama

Studentski performans: Sahranjeno međunarodno pravo, ožalošćeni Srbi

„I odškrinite slobodno te zavese, nećemo vam ništa, želimo samo svoja prava“

Performans studenata – „glavni lik igrice i osoba kojoj je najstrože zabranjen ulazak na Kosovo – plazma“

Studentski performans u Mitrovici: Pravo na slobodu kretanja na Srbe sa KiM se ne odnosi

I taksisti protiv taksi „gandijevskim protestom“

Milan Ivanović: Odmah da puste našu uhapšenu braću! Ako napišemo na lekovima „Kosovo Republika“ potrovaćemo pacijente

Studenti: Danas u tišini, narednih dana gromoglasno za opstanak i pravdu

Studentski performans: „Sponzori kosovske nezavisnosti“ protiv „kosovskih Srba“

Performans „Kosovošvic“ – „ograničeno pravo na život, na hleb“

Golubovi pismonoše nose na Zapad poruke studenata sa KiM

Protest: Univerzitet, Trepča, Srpska lista o jedinstvu, koncert Amadeus benda posle

 Protest u Kosovskoj Mitrovici: „Prestale da postoje opštine po kosovskom sistemu na severu pokrajine“

Vanredne sednice skupština: Rakić podneo ostavku; Neki odbornici potpisali Deklaraciju o prekidanju komunikacije sa Prištinom

Protest
Foto: KoSSev

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.