Mogerini: Svi briselski dogovori da se sprovedu bez odlaganja; Alternativa dijalogu opasna, ne mogu i ne želim da je zamislim

Savet za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije sastao se danas po peti put u Briselu. Delegaciju Srbije je predvodila premijerka Brnabić, EU delegaciju je predvodila Federka Mogerini, a Evropsku komisiju je predstavljao Kristijan Danijelson – generalni direktor za pregovore o susedstvu i proširenju. Sprovođenje preostalih briselskih sporazuma, postizanje finalnog sporazuma i usaglašavanje pozicija spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom EU, glavni su zahtevi ovog sastanka.

Na sastanku je pozdravljen progres koji je Srbija ostvarila u pregovorima a koji se meri sa 16 od ukupno 35 otvorenih poglavlja i dva uslovno zatvorena poglavlja. Međutim, Srbija se isto tako poziva da pojača reforme i „da ubedljive rezultate“ u oblasti demokratskog upravljanja, vladavine prava, kako pravosuđa tako i ratnih zločina, slobode izražavanja, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Od Srbije se očekuje i da pre sledećeg izbornog ciklusa sprovede sve preporuke OEBS-a, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Savet očekuje od Srbije da ostane konstruktivno privržena dijalogu sa Prištinom i postizanju pravno-obavezujućeg  sporazuma. Naglašavaju i da svi dosadašnji sporazumi moraju biti sprovedeni bez odlaganja.

Najzad, iz EU očekuju da Srbija hitno usaglasi svoje pozicije prema trećim zemljama sa pozicijama EU i to čini sve do konačnog pristupanja uniji.

Slične zaključke usvojio je krajem novembra i Evropski parlament.

Tokom zajedničke konferencije za štampu, Mogerini je još jednom podvukla povezanost procesa normalizacije sa Prištinom i procesa pridruživanja EU.

„Privrženost Srbije normalizaciji odnosa sa Kosovom je ključna za progres u pregovorima o pristupu EU. EU očekuje od Srbije i Kosova da brzo daju rezultate njihove posvećenosti dijalogu, budući da postoji direktna veza između sveobuhvatne normalizacije odnosa između njih i konkretnih prospekta njihovih aspiracija da se pridruže EU,“ naglasila je.

Visoka predstavnica EU je prokomentarisala i danas odluku o taksama poručivši da je „u interesu Kosova da odmah povuče odluku“.

„Dozvolite da prokomentarišem odluku Vlade Kosova da uvede takse od 100 odsto protiv robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Poruka Evropske unije, moja poruka, poruka komesara Hana i komearke Malstrom je bila jasna od početka: ovom merom se krši CEFTA i duh Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. U interesu Kosova je da odmah povuče tu odluku.“

Mogerini je ponovila i da su stavovi EU po pitanju transformacije KBS u saglasnosti sa NATO. Mandat KBS treba biti izmenjen u skladu sa ustavom, a od Kosova se očekuje da nastavi da poštuje pravne obaveze preuzete Prvim sporazumom o normalizaciji i odredbama vezanim za bezbednost.

Za kraj je Mogerini poručila da je „alternativa ozbiljnom i smislenom dijalogu sa istinskom posvećenošću veoma opasna“. Zato, kako kaže veruje da dijalog još uvek može da ima dobar ishod zato što „ne mogu i ne želim da zamislim alternativu njemu“, poručila je uz ocenu da je to optimistična, a zapravo pesimistična misao.

Premijerka Brnabić je naglasila da je glavni prioritet spoljne politike Vlade Srbije pridruženje EU, drugi prioritet, kako je navela je regionalna stabilnost. Kaže da lično smatra da bez stabilnih regiona nema stabilnih zemalja zbog čega je pozvala Prištinu da o tome promisli i vrati stvari na stanje u kojima su bile 5. novembra (prim.ured. Priština je 6. novembra izglasala odluku o uvođenju takse od 10 odsto na srpsku robu).

Juče i sastanak sa Prištinom, izostala zajednička konferencija

Savet za stabilizaciju i pridruživanje sastao se juče i sa prištinskom delegacijom, međutim, zakazana zajednička konferencija po završetku sastanka je bila otkazana. Sastanku sa Prištinom prethodilo je pismo šefice EU diplomatije Federike Mogerini, komesara nadležnog za pitanja proširenja Johanesa Hana, kao i komesarke nadležne za trgovinska pitanja Sesilije Malmstrom kojim su pozivali kosovsku vladu da suspenduje primenu povećanja tarifa pre sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje, kao privremenu meru, dok se ne pronađe rešenje za „identifikovane probleme“.

Ovaj predlog EU je kosovski premijer odbio dva dana pre održavanja ovog sastanka, takođe u pismu koje je tek juče objavljeno.

U odgovoru na predlog EU Haradinaj navodi da je zahvalan na posvećenosti EU, kao i „ozbiljnost u pristupu“, ali da je ovaj problem prevazišao fazu u kojoj može biti rešavan izolovano.

U pismu navodi i da je vreme „za novu inicijativu da se dijalog podigne na viši nivo gde će problemi poput ovoga biti uključeni u širi sporazum“.

Nakon što je zajednička konferencija otkazana, u medijima se moglo čitati o napetim odnosima dve strane tokom sastanka, a odgovarajući na pitanje zašto je bio nervozan nakon sastanka, Haradinaj je ponovio svoje optužbe da je Mogerini uništila dijalog i insistirao da Kosovo neće ukinuti takse.

„Kosovo neće više biti ostavljeno na milost drugih. Ubedićemo sve da ova takse ne samo da neće biti uklonjena, već i konsolidovana i neće biti promenjena sve do priznanja Kosova. Apsurdno je da bude uklonjena,“ upozorio je.

Kako zajednička konferencija sa prištinskom delegacijom juče nije održana, EU je izdala samostalno saopštenje pozivajući na sprovođenje sporazuma o ZSO I izražavajući žaljenje zbog uvedenih taksi.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.