KFOR još jednom poziva sve da omoguće slobodu kretanja: Pojačali smo prisustvo na Severu

NATO KFOR PATROLa
FOTO: KFOR

Misija NATO-a na Kosovu – KFOR pozvala je večeras sve aktere da se „suzdrže od provokativnog prikazivanja nasilja i obezbede sigurnost i bezbednost svih zajednica“.

„Pozivamo sve strane da se konstruktivno angažuju kako bi se omogućila bezbednost i sloboda kretanja na Kosovu“, naveo je komandant KFOR-a Anđelo Mikele Ristuća.

U danu kada se vodi svojevrsni mini informacioni rat u kojem Beograd tvrdi da je uhapšen još jedan policajac, o čemu nezvanično izveštavaju i pojedini srpski mediji, a gradom kruže priče o više hapšenja, Kosovska policija demantuje ove navode, a iz KFOR-a poručuju da pažljivo nadgledaju situaciju na Severu.

Naglasili su da imaju punu sposobnost da pruže bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja svih zajednica, svuda na Kosovu, prema svom mandatu zasnovanom na Rezoluciji 1244.

„Od oktobra smo pojačali naše prisustvo, uključujući i dodatne trupe i patrole na Severu Kosova ove nedelje“, kazao je Ristuća.

Na kraju poručuje da bi rešenja trebalo da se traže u sklopu dijaloga.

Na Severu su u toku nove tenzije, nakon podizanja barikada na šest mesta, koje traju već sedam dana.

Postavljanju barikada prethodilo je hapšenje bivšeg pripadnika Kosovske policije Dejana Pantića.

Novim tenzijama prethodilo je masovno napuštanje većine kosovskih institucija na Severu u novembru ove godine od strane Srba, kada je ujedno Kosovsku policiju napustilo više od 500 pripadnika srpske nacionalnosti.

Tenzije su potom dodatno podgrejane raspisivanjem sada već odloženih izbora, što je dovelo i do incidenata u Zubinom Potoku i Mitrovici, kada su Srbi sprečili ulazak predstavnika OIK-a i policije u kancelarije Opštinske izborne komisije.

Potom su se rasporedile pojačane snage KP na Severu, nakon čega su se hapšenja i dogodila.

Sve informacije o barikadama pronađite u:

Sedmi dan na barikadama: Tenzije pojačalo još jedno hapšenje

Barikade ušle i u 6. dan: Prelazi i dalje zatvoreni, građani očekuju rezultate posete dvojice diplomata

Peti dan barikade dočekale pod snegom, Lajčak danas u Beogradu

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.