Na Merdaru predat zahtev za povratak srpskih policajaca i vojnika na Kosovo

FOTO: RTS

Komisija za primenu vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova, a pri Generalštabu Vojske Srbije, jutros nešto pre 11 časova predala je na administrativnoj liniji kod Merdara u pisanom štampanom obliku odluku Vlade Srbije odnosno zahtev za vraćanje do 1000 pripadnika vojske i policije na KiM, potvrdio je upravo srpski ministar odbrane, Miloš Vučević. 

O tome je, kako je dodao, obavestio srpskog predsednika i predsednicu Vlade.

„Obavestio sam predsednika Republike Srbije kao vrhovnog komandanta i predsednicu Vlade Srbije da je Vojska Srbije odnosno Komisija za primenu vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova, a pri Generalštabu Vojske Srbije, jutros nešto pre 11 časova predala na administrativnoj liniji kod Merdara u pisanom štampanom obliku Odluku Vlade Srbije odnosno Zahtev za vraćanje do 1000 pripadnika vojske i policije na KiM“, napisao je Vučević na Instagramu.

Srpski ministar odbrane ujedno je potvrdio i da je oko 1 posle ponoći Vojska Srbije Kancelariji KFOR-a poslala mejl u kom je zahtev sa dodatnom dokumentacijom.

„Mi smo formalno, pravno, tehnički pokrenuli proceduru u skladu sa Rezolucijom 1244 i u skladu sa Vojnotehičkim sporazumom iz Kumanova – kojom zahtevamo i koristimo ono što je definisano međunarodnim javnim pravnim aktima“, naglasio je.

Poručio je da Srbija traži ono što ne može da joj se ospori i u kontekstu zaštite nacionalnih, državnih interesa i zaštite srpskog naroda na prostoru Kosova.

Vlada Srbije učinila je sinoć ono što je predsednik Srbije najavio još prošle nedelje –uputila je zahtev KFOR-u da se srpski policajci i vojnici vrate na teritoriju Kosova.

Slanje zahteva KFOR-u za povratak do 1.000 pripadnika srpskih snaga bezbednosti, u skladu sa Rezolucijom 1244, nakon 23 godine od njenog usvajanja, najavio je prvo direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Najava je stigla kao reakcija na dolazak pojačanih snaga Kosovske policije iz regiona južno od Ibra u severni deo Mitrovice, nakon što su ovu instituciju napustili Srbi.

O tome je u međuvremenu pričala srpska premijerka, dok je predsednik Srbije potom i najavio da će zahtev biti poslat u četvrtak.

U međuvremenu je više međunarodnih zvaničnika izrazilo svoje neslaganje sa podnošenjem ovakvog zahteva.

Ujedno sinoć su stigle prve reakcije iz Prištine iz koje su poručili „Srpski vojnici nikada više neće moći da kroče na teritoriju Kosova“, „ne očekujte odgovor“, „srpski teatar apsurda sa Vučićem“.

Povezane vesti: 

Nakon zahteva Srbije KFOR-u iz PR: Ne 1.000 nego ni 10, a ja zahtevam putovanje na mesec, teatar apsurda

Vučić: Zahtev za povratak srpskih snaga večeras šaljemo elektronski, a sutra predajemo komandantu KFOR-a na prelazu

Lazarević: Šta se brani na barikadama kad su albanski policajci usred Mitrovice

Osmani: Prisustvo srpske vojske na Kosovu zauvek okončano 12. juna ’99

Hil: Srbija ima pravo da se obrati KFOR-u, ali potrebno političko rešenje

Eskobar: Srbi treba da se vrate u institucije, mislim da će se to desiti u bliskoj budućnosti

Vučić upitao međunarodnu zajednicu: Koji od šest dokumenata želite da poštujete?

Vučić: Vlada Srbije u četvrtak šalje zahtev KFOR-u za povratak dela srpskog bezbednosnog osobljaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.