Petković o Kurtijevom „obračunu“ zbog napuštanja institucija; Svećlja: Nemamo spiskove za hapšenje bivših policajaca

Policajci institucije napuštanje
FOTO: KoSSev

„Kampanja dezinformacija Beograda za opravdanje krivičnih dela nije prestala“, oglasio se večeras kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja. Ovaj prištinski zvaničnik demantuje tvrdnje zvaničnog Beograda i medija o hapšenju još jednog pripadnika Kosovske policije, ali i ujedno tvrdi da ne postoji spisak za hapšenje bivših policajaca.

Nakon što je sinoć uhapšen bivši pripadnik Kosovske policije S. T. koji se tereti za ratne zločine, pozivajući se na svoja saznanja, pojedini mediji izvestili su da je danas uhapšen još jedan bivši pripadnik ove institucije.

Potom se oglasio i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, navodeći da je uhapšen Z. M, čije je puno ime saopštio, te da se on tereti za ratne zločine.

„Najnovijim hapšenjem Z. M, nekadašnjeg policajca koga Priština tereti za navodne ratne zločine, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nastavlja da sprovodi politiku progona prema srpskom narodu na KiM“, izjavio je Petković.

Kosovska policija demantovala je u međuvremenu navode o hapšenju bivšeg policajca sa inicijalima Z. M. O tome čitajte u posebnoj vesti.

Ovaj zvaničnik je danas ujedno prokomentarisao tekst Gazeta Express, koja je objavila spisak Srba koji su navodno počinili ratne zločine na Kosovu.

Prištinska Gazeta je u svom tekstu navela da je reč o listi „230 imena Srba koji su počinili masakre na Kosovu“.

„Na ovom spisku možete pronaći imena vojnika ili naoružanih lica za koje postoji evidencija da su učestvovali u činjenju teških zločina poput masakara, streljanja, klanja civilnog stanovništva i silovanja žena“, objavio je ovaj medij uz imena ljudi koji su navodno učestvovali u zločinima u Račku, Đakovici, Maloj Kruši, Izbici, Drenici, Slatini, Kišnici, Klini, Kosovu Polju.

Express piše da je lista sačinjena na osnovu slučajeva od kojih je većinu pregledao istražitelj UN-a za ratne zločine, Denis Milner, kao i da još uvek nije obavljeno rasvetljavanje svih predmeta, već samo „predmeta od značaja“.

Petković je kazao da je reč o „čudnom spisku“, te da i njime Kurti „očigledno želi da izvrši dodatni pritisak i da na taj način protera“ Srbe sa KiM-a.

Naglašava i da je u pitanju „obračun sa Srbima“.

Petković dodaje da se Kurti „obračunava“ zbog toga što su srpski tužioci, sudije sa Severa, policajci i drugi napustili prištinske institucije.

„To radi uz pomoć pravosuđa koje služi isključivo kao sredstvo za obračun Aljbina Kurtija sa Srbima na Kosovu i Metohiji“, rekao je direktor Kancelarije za KiM, a preneo Tanjug.

Vest Gazete Express o listi osoba koje su navodno počinili ratne zločine preneli su beogradski mediji, a pojedini uz naslov da je reč o „Kurtijevom spisku za hapšenje Srba“.

Svećlja: Nemamo spiskove za hapšenje bivših policajaca

U međuvremenu se oglasio kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, navodeći da „kampanja dezinformacija Beograda za opravdanje krivičnih dela nije prestala“.

On kaže da su „naručene vesti“ da Kosovska policija ima spiskove na osnovu kojih hapsi bivše policajce.

Naglašava da se ovakvi navodi koriste u okviru „orkestrirane kampanje dezinformisanja, a kao oruđe za opravdavanje otvorenih teritorijalnih pretenzija Srbije, barikada i zastrašivanje Srba“.

„Takvih spiskova nema. Mi ne sastavljamo te liste. U našoj demokratskoj Republici tužilaštvo koje se bavi kriminalom je druga grana vlasti od policije koja sprovodi zakon i red i od Ministarstva unutrašnjih poslova koje je organ izvršne vlasti“, poručio je Svećlja.

Kosovski ministar je ujedno demantovao ono što je prethodno demantovala i Kosovska policija – da je u severnom delu Mitrovice uhapšen bivši policajac i da su radnici elektrodistribucije opstruirani.

Kaže da ova „kampanja dezinformacija“ još jednom dokazuje „potrebu da se barikade odmah uklone i da se normalnost na ovim prostorima vrati što pre“.

„Kosovska policija će sprovoditi naloge pravosudnih organa i nastaviće da bude budna u održavanju javne bezbednosti i borbi protiv kriminala u svakom trenutku“, poručio je Svećlja.

Pročitajte još:

Petković tvrdi da je danas uhapšen bivši policajac koji se tereti za ratne zločine, KP demantuje

Novaković: Kosovska policija sprečava radnike Elektrosevera da održavaju mrežu u Z.Potoku

Srpska lista osudila hapšenje još jednog bivšeg pripadnika KP

KP: Uhapšeni Srbin tereti se za ratne zločine u Vučitrnu ’99Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.